Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawna wentylacja dachu z pelnym deskowaniem i kryciem wstepnym papa - jak?

Tomasz Antkowiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Panie Andrzej Wilhelmi bardzo dziękuję za odpowiedź ! Nie pomyślałem, że od góry można się tam dostać.

Zapomniałem jeszcze dodać, że w naszej okolicy bardzo mocno wieje wiatr (pierwsza linia zabudowy i do tego trochę na górce) i obawiam się że nawet jak dołożymy wełny to i tak wiatr może wyziębiać okolice murłaty - czy na takie warunki zna Pan może jakiś patent ? Pewnie najlepiej byłoby zrobić podbitkę, która osłoniłaby szczelinę wentylacyjną od nadmiernego wdmuchiwania wiatru, ale wolelibyśmy tego uniknąć. A może ograniczyć szerokość szczeliny wentylacyjnej, np. tylko do połowy odległości pomiędzy krokwiami ?

Jeszcze jedno pytanie, co Pan sądzi o dodaniu dodatkowego paska styropianu przyklejonego do wieńca (ale z zachowaniem szczeliny wentylacyjnej) tak jak na poniższym obrazku ?

07 styro przy murlacie.jpg

z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

• 1 month później...
Witam, również posiadam pełne deskowanie deska do deski w kalenicy może 0.5 cm luzu, na to szczelnie papa, kontrłata i łata już nabite, pytanie czy jeśli stryszek jest tylko na graty jego wysokość to 190 cm , krokwie i deski od spodu nie będą ocieplane wełną gdyż wełna będzie od dołu, pomiędzy kleszczami. Pytanie teraz czy odrywać łaty i wycinać górę aby deski miały wentylację. Dołączam zdjęcie, czerwona strzałka to miejsce gdzie bedzie wełna a na dole płyty gk. Pozdrawiam.2b310c654d7cee72med.jpg

• 2 weeks później...
W takich przypadkach stosuję wloty powietrza z połaci (pod dachówką) montując odpowiednie elementy wentylacji połaciowej. Ten system rynnowy jest niedopracowany. Radzę zastosować rynnę za elewacją. To bezpieczniejsze rozwiązanie. Tak jak na załączonych zdjęciach z moich realizacji. Pozdrawiam.

8.jpg

P1010695.jpg

P1060926.jpg

W takich przypadkach stosuję wloty powietrza z połaci (pod dachówką) montując odpowiednie elementy wentylacji połaciowej. Ten system rynnowy jest niedopracowany. Radzę zastosować rynnę za elewacją. To bezpieczniejsze rozwiązanie. Tak jak na załączonych zdjęciach z moich realizacji. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju,

a sprawdza sie to rowniez jako wylot powietrza np. gdzie spotyka sie naroze z kulawka ?

Pozdrawiam

W takich przypadkach stosuję wloty powietrza z połaci (pod dachówką) montując odpowiednie elementy wentylacji połaciowej.

Ok, jak się fachowo nazywają te wloty? Kto to produkuje.? Prośba o pilny namiar.

Ten system rynnowy jest niedopracowany.

Co do systemu, wg mnie jest ok, ale nikt od producenta nie analizował dachu deskowanego. Wszystkie detale zostały opracowane na systemie z membraną. Wysłałem zapytanie o wyjaśnienie do producenta. Czekam aż Galeco się na nad tym pochyli.

Radzę zastosować rynnę za elewacją.

Niestety za późno, tarcica przyjechała na wymiar.

Tak jak na załączonych zdjęciach z moich realizacji.

Fajne zdjęcie, myślę że takiego rozwiązania szukałem.

Panie Andrzeju, dzięki za zdjęcie.;)

Wpisz w google kratki wentylacyjne do dachów deskowanych

Pozdrawiam

Też tak szukałem, ale...

czy też wywietrznik połaciowy.

...o tej nazwie nie pomyślałem, skoro dla dachu deskowanego jest to wlot :)..

Nie mniej jednak, znalazłem. :D

Dla potomnych, robi to MDM, TEGOLA i DACHWENT.

Pytanie techniczne. Rozumiem, że montuje się to jak niżej / najbliżej okapu, w każdym rzędzie pomiędzy krokwiami?

sprawdza sie to rowniez jako wylot powietrza np. gdzie spotyka sie naroze z kulawka ?

Jak najbardziej. Stosuję je również jako nawiewy w okolicach kosza. Przy okapie jak najbliżej zwykle w drugim lub trzecim rzędzie w drugim rzędzie. Pozdrawiam.

...Wszystkie detale zostały opracowane na systemie z membraną....

rodzaj krycia wstępnego nie ma tu żadnego znaczenia. niedopracowane są przejścia przez obróbkę gzymsową, system metalowy a denka pvc, przejście w koszu nitowane. Producent zaleca montaż poziomo. Taki montaż konieczny bo inaczej nie zgra się to z elewacją. A tak naprawdę to poco zasłaniać rynnę? Pozdrawiam.

rodzaj krycia wstępnego nie ma tu żadnego znaczenia.

Panie Andrzeju, przecież sam Pan napisał że system jest niedopracowany...

Akurat przy tym systemie ma znaczenie, bo producent opracował system przy wstępnym kryciu membranami, a zapomniał o detalach dachach wentylowanych na pełnym deskowaniu...

Zresztą, to jest producent rynien...a nie izolacji dachów...Więc nie ten temat.

niedopracowane są przejścia przez obróbkę gzymsową, system metalowy a denka pvc, przejście w koszu nitowane.

Z przejściem przez obróbkę gzymsową to się zgodzę.

Reszta wg mnie nie jest istota.

...odbiegamy w zupełności od tematu...mamy rozmawiać o wentylacji dachu.

Producent zaleca montaż poziomo. Taki montaż konieczny bo inaczej nie zgra się to z elewacją.

Jego wymysł, jak ktoś chce niech się dostosuje.

Poza tym nie koniecznie musi być poziomo. Proszę pamiętać, że medium w rynnach to woda, która zawsze przy minimalnym spadku będzie płynąć.

A tak naprawdę to poco zasłaniać rynnę? .

Bo mnie się nie podobają.

Wracając do tematu. Z Pana doświadczenia, te kratki wentylacyjne, powinny być w każdym rzędzie, pomiędzy krokwiami?

Edytowane przez JacZenio

Tak w każdym polu pomiędzy krokwiami. Pisząc "system" miałem na myśli system rynnowy. To, że woda spłynie to oczywiste a jak nie to odparuje. Pozostanie tylko kwestia permanentnego zanieczyszczenia rynny. Pomijam już fakt, że na dłuższym odcinku nie ma idealnego wykonania. Pozdrawiam.

Pomijam już fakt, że na dłuższym odcinku nie ma idealnego wykonania.

Fakt, dlatego moje rynny, nie mają dłuższego odcinka niż 6m. Przy galeco bezokapowym, trzeba koniecznie to wziąć pod uwagę, projektując budynek.

Nie mniej jednak, dzięki Panie Andrzeju za pomoc i zdjęcie kratek wentylacyjnych.

Edytowane przez JacZenio

Jak wykonać spadek 1 mm na 1 mb? To jest w warunkach budowy praktycznie tolerancja poziomicy. Pozdrawiam.

Twierdzi Pan, że wykonuje spadek 5cm na 10mb? i wygląda to ładnie? Jestem wobec tego pełen podziwu. Nie chodzi o spadek 1mm na 1mb bo trudno to osiągnąć, jednak w metrowym odcinku jeśli będzie zamontowany poziomo to woda również nie będzie zalegać, lecz 1cm na 10mb a to jest z łatwością do wykonania.