Andrzej Wilhelmi 23.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Przyjacielu czy aby wiesz o czym piszesz????! ! 1 cm na 10 mb to to samo co 1 mm na 1 mb:yes:. To prosta matematyka ale być może w Norwegii liczą inaczej? Poziomo też trudno zamontować bo robią to normalni ludzie i odchyłki mogą być w obie strony. Jak woda nie spłynie to odparuje i nie ma tu żadnego problemu. Problem jest w pyle, który woda niesie ze sobą. Będzie on osiadał na spodzie rynny blokował przepływ i stopniowo zarastał. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 24.11.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 W Norwegii to tyle samo co w Polsce. Pierwszy i ostatni hak można ustawić poziomicą laserową ewentualnie dla mniej zamożnych czy w warunkach polowych poziomicą wodną. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.11.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Co to ma do rzeczy przy pomocy czego ustawisz pierwszy i ostatni hak skoro pomiędzy kolejnymi hakami masz różnicę 0,5 mm !!! Ty jesteś praktykiem czy teoretykiem? Z tego co piszesz jasno wynika, że nie masz żadnego doświadczenia w montażu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 26.11.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Co to ma do rzeczy przy pomocy czego ustawisz pierwszy i ostatni hak skoro pomiędzy kolejnymi hakami masz różnicę 0,5 mm !!! Ty jesteś praktykiem czy teoretykiem? Z tego co piszesz jasno wynika, że nie masz żadnego doświadczenia w montażu. Pozdrawiam. HAHAHAHA zdziwiłbyś się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacko 29.11.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Proszę o pomoc odnośnie wentylacji dachu, a w szczególności przestrzeni pomiędzy wełną a deskowaniem- dach dwuspadowy. Majster przy deskowaniu przybił deski w kalenicy prawie do czoła, pomimo zaleceń mojego kolegi budowlańca aby pozostawić szczelinę około 5cm. W niektórych miejscach jest ta szczelina ale to maksymalnie 2cm (deski jeszcze wyschną, wiec może 2,5cm maks się zrobi). Rozumiem, że na kalenicy na łaty powinien być położony pas membrany a po założeniu gąsiorów wycięta szczelina w papie w kalenicy ? Nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia jak to ma wyglądać a pojecie o dachach mam nikłe, a majster nie zamierza nic robić. Jednak niepokoi mnie fakt iż byłem u znajomego, który nie miał zadnych otworów i po pewnym czasie wełna była po prostu MOKRA i nacięcie papy pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 29.11.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 (edytowane) Slabo szukasz . . . http://forum.muratordom.pl/showthread.php?76442-Pe%C5%82ne-deskowanie-dachu&p=6843084&viewfull=1#post6843084 Placisz dekarzowi ? Wydaje mi sie ze tak . . . Wiec powiedz, ze ma byc tak jak Ty chcesz 4~5 cm na strone. Pozdrawiam Edytowane 29 Listopada 2015 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 30.11.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Witam mam pytanie czy przy dachu 30* krytego dachówką cementową pod nim membrana i pełne deskowanie długość krokwi 8m a płatwi 11,15m oraz zastosowaniu pod gąsiorem uszczelki ze szczotką coś takiego (zdjęcie na szybko zapodane z neta):http://www.ekosklad.pl/images/products/original/14502.jpg jest sens stosować dachówki wentylacyjne? Poddasze docelowo ocieplone ale przestrzeń nad jętkami będzie jako stryszek lub wolna przestrzeń wentylowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.12.2015 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Uszczelka ze szczotką to tandeta. Przy tej długości krokwi dachówki wentylacyjne konieczne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.12.2015 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 ...zdziwiłbyś się. No właśnie się dziwię, bo to co piszesz to śmiechu warte:lol2:. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 04.12.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 jak jesteś taki, że do Ciebie prosty przekaz nie dociera to się śmiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 04.12.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Proszę o pomoc odnośnie wentylacji dachu, a w szczególności przestrzeni pomiędzy wełną a deskowaniem- dach dwuspadowy. Majster przy deskowaniu przybił deski w kalenicy prawie do czoła, pomimo zaleceń mojego kolegi budowlańca aby pozostawić szczelinę około 5cm. W niektórych miejscach jest ta szczelina ale to maksymalnie 2cm (deski jeszcze wyschną, wiec może 2,5cm maks się zrobi). Rozumiem, że na kalenicy na łaty powinien być położony pas membrany a po założeniu gąsiorów wycięta szczelina w papie w kalenicy ? Nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia jak to ma wyglądać a pojecie o dachach mam nikłe, a majster nie zamierza nic robić. Jednak niepokoi mnie fakt iż byłem u znajomego, który nie miał zadnych otworów i po pewnym czasie wełna była po prostu MOKRA i nacięcie papy pomogło. Nie wiem kto to doradził ale wylot raczej bym nie zabezpieczył membraną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 04.12.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Jak wykonać spadek 1 mm na 1 mb? To jest w warunkach budowy praktycznie tolerancja poziomicy. Pozdrawiam. Andrzeju zbierasz haki (nakrokwiowe) do szeregu ,rysujesz kreskę na 20stu hakach z uskokiem 1cm , w giętarkę i gotowe Powiesz niemożliwe ? no to nie możliwe byłby zamontowanie ich w idealnym poziomie w warunkach budowy,a jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 09.12.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 wszechwiedzący Pan Andrzej chyba dochodzi do siebie po słowach krytyki albo sprawdza w praktyce i okazuje się, że można może za chwile wyskoczy znowu z pogardą w stylu, że nikt z nas nie ma pojęcia o dekarstwie, oczywiście po za Pane Andrzejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.12.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 1 cm na 10 m to żaden spadek. Wpadnie listek i woda stoi. Ja robię ze 4-5 cm. Wtedy woda ma szansę wypłukać brudy. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 09.12.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 1 cm na 10 m to żaden spadek. Wpadnie listek i woda stoi. Ja robię ze 4-5 cm. Wtedy woda ma szansę wypłukać brudy. Jan Janku,tu nie chodzi o to ile tego spadku ma być tylko o poszczególną wartość obniżenia dla następnego haka . Jak zrobisz spadek0,5% lub 0,1% to ułamki milimetrów w obniżeniu kolejnych haków wystąpią w obu przypadkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.12.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Tylko teoretycznie bo praktycznie jest to niewykonalne! A my tu nie piszemy o matematyce tylko o praktycznym wykonaniu. Poza tym 0,1 mm to w budownictwie wielkość nie mierzalna! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 10.12.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Tylko teoretycznie bo praktycznie jest to niewykonalne! A my tu nie piszemy o matematyce tylko o praktycznym wykonaniu. Poza tym 0,1 mm to w budownictwie wielkość nie mierzalna! Pozdrawiam. Dla ścisłości - 1cm na 10m to 1mm na 1metr, więc przy montażu co 50cm rónica między hakami to 0,5mm to skąd te 0,1 ?? Jakbym miał zakładać ze spadkiem 5cm na 10 metrów to na niejednym dachu by deski okapowej brakło że o pasach nadrynnowych nie wspomnę bo przy różnicy 5cm jednakowe nie wejdą ze względu na wygięcie rynny i odejście dołem od pionu więc należałoby wtedy robić ze 2-3 uskoki albo giąć na ukos - Super sprawa Dobrze że na większości Twoich dachów nie widać wnętrza rynny Mis*n - Co do "listka", który ma grubość dziesiętnej części milimetra to co Ci przeszkadza, że za tym listkiem będzie stało dwie kropelki wody skoro przy odrobinie słońca czy wiatru te kropelki wyschną w godzinę. Rynna i tak szybciej zgnije w miejscu cięcia czy zadrapania niż w miejscu gdzie kilka kropel będzie utrzymywało się o godzinę dłużej po deszczu? Rynny się czyści chociażby wodą pod ciśnieniem a nie robi wielki spadek żeby TEORETYCZNIE miały szansę na samoczyszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 11.12.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Tylko teoretycznie bo praktycznie jest to niewykonalne! A my tu nie piszemy o matematyce tylko o praktycznym wykonaniu. Poza tym 0,1 mm to w budownictwie wielkość nie mierzalna! Pozdrawiam. Andrzeju , wychodzi na to że ja na co dzień mam do czynienia z wielkością niemierzalną. Nie zdarzyło Ci się nigdy układać dachówki na szerokość krycia całkiem przykładowo 26.36 bo inaczej się nie da dla danej konstrukcji i parametrów dachówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 13.12.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Cisza..... Chyba została naruszona duma wszechwiedzącego Pana Andrzeja. ...przecież i tak nikt z wyjątkiem Pana Andrzeja nie ma racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 13.12.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Uszczelka ze szczotką to tandeta. Przy tej długości krokwi dachówki wentylacyjne konieczne. Pozdrawiam. To może przy długości krokwi 8m przy blasze trapezowej czy blachodachówce również zakłada Pan Panie Andrzeju wentylacje jak zaleca to producent dachówek? czy przy blasze już nie trzeba bo.....? bo producenci nie produkują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts