Andrzej Wilhelmi 14.12.2015 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Jak widać nie masz wiedzy w tym temacie bo produkują elementy wentylacyjne. Jak widać o wentylacji dachu nie masz żadnej wiedzy. Oczywiście chodziło 0,5 mm co jest wielkością nie mierzalną. Pasy nadrynnowe robi się skośne no ale jak widać Ty takich nie potrafisz. Myślę że nie ma co drążyć dalej tego tematu. Ja pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu a Ty rób swoje dachy tak jak potrafisz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 14.12.2015 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 człowieku jesteś tak zadufany w sobie tak, że nie widzisz nic prócz czubka własnego nosa i myślisz, że nikt nie potrafi zrobić kawałka blachy, założyć rynnę czy zrobić kompletny dach. Piszesz tak jakbyś miał monopol na to czym się zajmujesz i nikt tego nie potrafił. Masz szczęście, że polska to nie Norwegia i ludzie jeszcze nie zamawiają po skończonej pracy rzeczoznawców, mistrzów dekarstwa, żeby sprawdzili dach bo ja miałem takich kontroli kilkanaście i na szczęście tylko raz miałem poprawkę, bo nie było taśmy kalenicowej i schodów do komina, ale Ty oczywiście i tak jesteś takim egocentrykiem, że nic ani nikt do Ciebie nie dotrze. Twoje musi być na wierzchu chociaż nie tylko ja twierdzę, że nie masz racji. Proszę Cię, żebyś przedstawił jakieś zdjęcia własnego wykonania z wentylacją na blachodachówce lub blasze trapezowej. Oczywiście tak jak zalecasz zawsze (każda krokiew i trzecia dachówka od kalenicy) a wtedy zwrócę Ci honor w kwestii wentylacji i nigdy więcej nie podważę twojego zdania chociaż nawet nie będziesz miał racji. Jesteś taki dokładny i konsekwentny jak o tym piszesz? Pokaż to, że wentylacja jest obowiązkowa skoro tak wszystkim doradzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 15.12.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) http://zapodaj.net/d6ea0a36f53c6.jpg.html Sytuacja jak na fotce. Pełne deskowanie + papa. Dachówka już jest. Wlot powietrza z za murłaty (szczelina 2-3cm) Deski przybite do krokiew. Skoro jest wlot to gdzie powinien być wylot? Jak to poprawić? edit - sądze ze tak to powinno wyglądać: czyli podcięcie. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 15.12.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Jakiej długości powinny być te podcięcia? Każde podcięcie o tej samej długości i wysokości? Czym proponujecie wykonać podcięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 15.12.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 mam ten sam problem, ktoś tutaj wcześniej zasugerował kratkę wentylacyjną pod dachówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 15.12.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Zrozumcie jedno !! Sa dwie przestrzenie do wentylowania:1. pod deskowaniem2. nad dekowaniemKazda ma inna funkcje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 15.12.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Dokładnie,Chodzi 1. pod deskowaniemWentylacja w narożach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 15.12.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Slabo szukasz, a wystarczylo cofnac sie o kilka postow. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220290-Poprawna-wentylacja-dachu-z-pelnym-deskowaniem-i-kryciem-wstepnym-papa-jak&p=6999964&viewfull=1#post6999964 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 16.12.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Jakieś podpowiedzi dla mnie? dachówka już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.12.2015 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Ja np. wiercę wiertłem 20-30 otwory w krokwiach pod deskowaniem. W narożach. Tak samo w kulawkach w kopercie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 16.12.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Ja np. wiercę wiertłem 20-30 otwory w krokwiach pod deskowaniem. W narożach. Tak samo w kulawkach w kopercie. Jan Pan zeusrulez o tej metodzie ostatnio napisał że nie ma to nic wspólnego z poprawną wentylacją dachu. Ale chyba lepsze to niż nic prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.12.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Pan zeusrulez o tej metodzie ostatnio napisał że nie ma to nic wspólnego z poprawną wentylacją dachu. Ale chyba lepsze to niż nic prawda Chyba niezrozumiałeś. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 16.12.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Jeśli nie chcesz rozbierać sporej części dachu to można założyć kominki wentylacyjne bezpośrednio spod deskowania nad pokrycie. Wiele dachów 30-40. letnich widziałem wentylowanych w ten sposób i zero wilgoci pod deskowaniem. Przy kopercie kominek przy szczycie a przy dwuspadzie ewentualnie kratki wentylacyjne w ścianach szczytowych. Takie rozwiązanie się sprawdza jednak to półśrodki i u jednego jest ok a u drugiego może być niewystarczające. Wszystko zależy od układu dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 23.12.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Kłaniam się, proszę uprzejmie o odpowiedź czy zastosowanie kratki wentylacyjnej 2x25mm dla dachówki płaskiej (jak na załączonym rys.) znacząco pogorszy walory estetyczne okapu?Czy ktoś z Państwa stosował już takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.12.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Zastosowanie takiej kratki to obowiązek i w żadnym stopniu nie pogarsza estetyki dachu czy okapu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 23.12.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Kłaniam się,Dziękuję za odpowiedź. Spotkałem się z opiniami, że nie stosuje się dwóch kratek w obrębie pasa nadrynnowego z w/w względów, ale w moim wypadku chciałbym taki wariant zastosować, ponieważ uzyskam większy spadek dla odcinka okapowego, oraz skrócenie haków nakrokwiowych .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.12.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 ... nie stosuje się dwóch kratek w obrębie pasa nadrynnowego .... Nie bardzo rozumiem co to znaczy bo przedstawiony schemat takiego rozwiązania nie pokazuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 23.12.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 tak powinna wyglądać wentylacja dachów gdzie stosowana jest wełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.12.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Nie do kończ bo okap jest źle wykonany. Rynna bardzo nisko, niepotrzebne dwa pasy nadrynnowe, zdławiony wlot powietrza do wentylacji połaci. Wlot powietrza do wentylacji warstwy izolacji cieplnej OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 23.12.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Panie Andrzeju w/w rys. przedstawia rozmierzenie i usytuowanie dwóch kratek wetylacyjnych jedna na drugiej o łącznej wys.50mm bez grzebienia (przepraszam za zbyt ogólnikowy rys.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts