Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawna wentylacja dachu z pelnym deskowaniem i kryciem wstepnym papa - jak?

Tomasz Antkowiak

Recommended Posts

Jak widać nie masz wiedzy w tym temacie bo produkują elementy wentylacyjne. Jak widać o wentylacji dachu nie masz żadnej wiedzy. Oczywiście chodziło 0,5 mm co jest wielkością nie mierzalną. Pasy nadrynnowe robi się skośne no ale jak widać Ty takich nie potrafisz. Myślę że nie ma co drążyć dalej tego tematu. Ja pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu a Ty rób swoje dachy tak jak potrafisz. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

człowieku jesteś tak zadufany w sobie tak, że nie widzisz nic prócz czubka własnego nosa i myślisz, że nikt nie potrafi zrobić kawałka blachy, założyć rynnę czy zrobić kompletny dach. Piszesz tak jakbyś miał monopol na to czym się zajmujesz i nikt tego nie potrafił. Masz szczęście, że polska to nie Norwegia i ludzie jeszcze nie zamawiają po skończonej pracy rzeczoznawców, mistrzów dekarstwa, żeby sprawdzili dach bo ja miałem takich kontroli kilkanaście i na szczęście tylko raz miałem poprawkę, bo nie było taśmy kalenicowej i schodów do komina, ale Ty oczywiście i tak jesteś takim egocentrykiem, że nic ani nikt do Ciebie nie dotrze. Twoje musi być na wierzchu chociaż nie tylko ja twierdzę, że nie masz racji. Proszę Cię, żebyś przedstawił jakieś zdjęcia własnego wykonania z wentylacją na blachodachówce lub blasze trapezowej. Oczywiście tak jak zalecasz zawsze (każda krokiew i trzecia dachówka od kalenicy) a wtedy zwrócę Ci honor w kwestii wentylacji i nigdy więcej nie podważę twojego zdania chociaż nawet nie będziesz miał racji. Jesteś taki dokładny i konsekwentny jak o tym piszesz? Pokaż to, że wentylacja jest obowiązkowa skoro tak wszystkim doradzasz.

http://zapodaj.net/d6ea0a36f53c6.jpg.html Sytuacja jak na fotce. Pełne deskowanie + papa. Dachówka już jest. Wlot powietrza z za murłaty (szczelina 2-3cm) Deski przybite do krokiew. Skoro jest wlot to gdzie powinien być wylot? Jak to poprawić?

edit - sądze ze tak to powinno wyglądać: kosz_w_dachu2.jpg

czyli podcięcie.

Edytowane przez link2jack

Jeśli nie chcesz rozbierać sporej części dachu to można założyć kominki wentylacyjne bezpośrednio spod deskowania nad pokrycie. Wiele dachów 30-40. letnich widziałem wentylowanych w ten sposób i zero wilgoci pod deskowaniem. Przy kopercie kominek przy szczycie a przy dwuspadzie ewentualnie kratki wentylacyjne w ścianach szczytowych. Takie rozwiązanie się sprawdza jednak to półśrodki i u jednego jest ok a u drugiego może być niewystarczające. Wszystko zależy od układu dachu

Kłaniam się,

Dziękuję za odpowiedź. Spotkałem się z opiniami, że nie stosuje się dwóch kratek w obrębie pasa nadrynnowego z w/w względów, ale w moim wypadku chciałbym taki wariant zastosować, ponieważ uzyskam większy spadek dla odcinka okapowego, oraz skrócenie haków nakrokwiowych .Pozdrawiam.