MWer 23.12.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Dla mnie więcej podoba się rozwiazania Dörken Delta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.12.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Panie Andrzeju w/w rys. przedstawia rozmierzenie i usytuowanie dwóch kratek wetylacyjnych jedna na drugiej o łącznej wys.50mm bez grzebienia (przepraszam za zbyt ogólnikowy rys.) Nie. Ten rysunek przedstawia umieszczenie pierwszej łaty na "sztorc" w stosunku do pozostałych. Taki sposób montażu eliminuje kratkę wentylacyjna okapu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 24.12.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Nie. Ten rysunek przedstawia umieszczenie pierwszej łaty na "sztorc" w stosunku do pozostałych. Taki sposób montażu eliminuje kratkę wentylacyjna okapu. Pozdrawiam. Myślę, że w taki dzień jak dziś można się dopatrzeć przeróżnych rzeczy... natomiast łaty na sztorc w życiu bym nie wymyślił; zważywszy na stosowny opis elementu. Pozdrawiam. Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt. P.S. Abstrahując od faktu, że ten mój rys. to delikatnie mówiąc wypociny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 25.12.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 Nie do kończ bo okap jest źle wykonany. Rynna bardzo nisko, niepotrzebne dwa pasy nadrynnowe, zdławiony wlot powietrza do wentylacji połaci. Wlot powietrza do wentylacji warstwy izolacji cieplnej OK. Pozdrawiam. ja pana proszę nie tylko o krytykę ale o przemyślane wypowiedzi skoro ilość komentarzy jaką pan generuje ma wskazywać na pana wiedzę ! rysunek który wkleiłem jest na stronach producenta wełny pewnie projektowali go ludzie mądrzejsi od pana - pomijając to moja firma ( pracuję w Norwegi) która 50 lat jest na rynku a pokrycia dachowe wykonuje dla nas firma która zajmuje się tym od lat 30 właśnie w ten sposób wykonuje dachy , dodatkowo dodajemy poszycie pod wiatroizolacją ( na rysunku nie ma ) przedstawiłem pana uwagi i są nie stosowne - firmy skandynawskie wypracowały sobie przez doświadczenie i obserwacje wieloletnie coraz lepsze rozwiązania dotyczące budownictwa i myślą nie na kilka lat ale na kilkadziesiąt do przodu. -okap zły - co w nim panu nie pasuje ? -rynna za nisko - wydaje się nisko , woda trafia do rynny nawet przy sztormowej pogodzie gdzie opady są ogromne ale chroni to rynnę przed oberwaniem gdy jest za dużo śniegu i lodu , proszę zobaczyć rynny po kilku latach jakie są pokrzywione gdy nie stosujemy barier przeciw śniegowych . -2 pasy nadrynnowe że za dużo - hmm i to jest myślenie krótkowzroczne absolutnie rysunek przedstawia perfekcyjnie tą sprawę ! -zdławiony wlot do wentylacji `połaci - dachówka swoją budowa wystarczająco zapewnia wentylację plus wylot przy kalenicy - Oczywiście nie chcę negować pana kompetencji ale zanim pan zacznie krytykować proszę zapoznać się z literaturą branżową nie tylko polską , wiele krajów w tych tematach wyprzedza polskich fachowców i teoretyków - my przecież do dzisiaj nie mamy żadnych norm co do wykonywania dachów każdy może się podjąć tego bez uprawnień , materiały nie są znormalizowane ( dlaczego nie ma standardowego rozstawu krokwi by wełna pasowała ?) i wiele innych , dlatego też ludzie szukają pomocy na Forach bo nie wieżą wykonawcą to jest najbardziej chore ! Pozdrawiam i mam nadzieję że nie ma pan urazy . Nie jestem dekarzem a cieślą moje zdanie opieram na wieloletniej obserwacji i konsultacjach z dekarzami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 26.12.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Panie Andrzeju, kolejny fan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 26.12.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 A ja uwazam, ze nie mamy slepo kopiowac wszystkiego co zagranica. Uwazam tez, ze nie mamy sie czego wstydzic. Tak dla przykladu, pytam dekarza w Irlandii dlaczego w wiekszosci dachow nie stosuja kontrlat, to mi odpowiedzial, ze po co ? Szybciej dla nich jest zrobic 5 centymetrowy zwis na membranie. A to, ze bedzie mniej izolacji to juz nie ich sprawa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.12.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) ... dlaczego nie ma standardowego rozstawu krokwi by wełna pasowała ?. Oczywiście nie mam żadnej urazy o ten wywód bo każdy może mieć swoje zdanie w tej kwestii. Ja pozwolę sobie zostać przy swoim, że ten okap jest źle wykonany i tyle. To, że nie mamy norm wcale nie oznacza, że wykonujemy źle dachy. Po prostu każda praca wymaga myślenia a nie bezkrytycznego stosowania norm. Natomiast wracając do Twojego pytania, które pozwoliłem sobie sobie zastosować to: co znaczy standardowy rozstaw? Krokwie to elementy konstrukcyjne. Ich ilość przekroje i rozstaw wymagają obliczeń wytrzymałościowych a do tego rozstaw zależny od rodzaju pokrycia bo tu rozstaw limituje przekrój łat. Absurdalne byłoby dostosowywanie rozstawu do formatu wełny którą można bardzo łatwo dociąć a izolacja nią jest praktycznie bezodpadowa. Każdego wykonawcę należy kontrolować i wiara nie ma tu nic do rzeczy bo od tego jest kierownik budowy, ale jemu trzeba zapłacić a porada na Forum jest za darmo. Jak piszesz nie jesteś dekarzem a krytykujesz moją wypowiedź kreując się na znawcę. Warto czasem zachować trochę umiaru w krytyce innych. Pozdrawiam. Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 26.12.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 ok ostatnie zdanie pasuje do nas obu najlepiej było wstawić odpowiedni przekrój dachu który tę kwestie wyjaśnia i po sprawie a i my wszyscy byśmy wiedzieli więcej - chyba że to zastrzeżona technologia .Czytam często pana wypowiedzi z większością się zgadzam ale standaryzacja materiałów prowadzi do oszczędności czasu ,materiałów i pieniędzy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.12.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Tylko teoretycznie bo każdy dach jest inny a konstrukcji nie można podciągać pod żadne standardy. Zwróć uwagę na fakt, że standardowa płyta GK ma szerokość 120 cm i jak to pogodzić z szerokością wełny mineralnej. Przy wykonywaniu dachu potrzebna staranność i dokładność a pośpiech jest uzasadniony tylko przy łapaniu pcheł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 29.12.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Witam, Dołączę się do tego arcyciekawego tematu. Jako że każdy przypadek jest troszkę inny pozwolę sobie zapytać Was o radę. Dach dwuspadowy z pełnym deskowaniem i papą. Ma zastać pokryty blachą płaską w klik. Długość kalenicy 17,4m, długość krokwi 6,5m. Dach dwuspadowy 30st. krokwiowo-jętkowy z krzyżulcami. Ocieplenie dachu kończy się na jętce (tzn ocieplenie pod, między i nad jętką) Nad ociepleniem powstało nie ocieplone pomieszczenie 16,4m na 5m o maksymalnej wysokości z 1,5m bez dostępu. Dylatacja deska - ocieplenie planowo wynosi 3 cm.Bezpośrednio pod dachem znajduje się pomieszczenie suche wentylowane mechanicznie Możliwości są 3. 1. Klasycznie przez kalenicę2. Kominki wentylacyjne3. Kratki wentylacyjne w obu ścianach szczytowych (południe i północ) Kierownik budowy radzi rozwiązanie 3. Zmniejszając ilość dziur w dachu. Mniej ingerencji. Ekipa od dachu nie chętnie podchodzi do rozwiązania nr. 1. Lepsze według nich są kominki przy obróbce których robią dodatkowe zagięcie blachy w razie jak by uszczelka zaczeła przeciekać. Najchętniej by zrobili wentylację przez ściany szczytowe. Co będzie lepsze w moim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.12.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Przy takiej długości kalenicy otwory w ścianach szczytowych musiałyby mieć wymiary minim 0,5x0,5 m. Kominki wydają się najlepszym rozwiązaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 30.12.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Dziękuję za odpowiedz. Ile tych kominków potrzeba i jakieś wielkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.12.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Minimum 4 kominki o średnicy 150 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 16.03.2016 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 (edytowane) HejBorykam się tak jak większosc osób tutaj z brakiem wentylacji w kalenicy. Przeczytalem caly ten wątek ale dalej nikt jednoznacznie nie odpowiedział na pytanie:1)Co zastosowac do zasłonięcia szpary w kalenicy którą zamierzamy wyciąć (łacznie 10cm). Czy Folia paroprzepuszczalna wystarczy? Wydaje mi sie ze to za mało aby spowodować przewiew powietrza... 2)Czy ktoś może wskaże jak ma zostać zamontowana kratka/siatka przy wlocie powietrza na dole dachu (przy murłacie). Jaka to ma być siatka. Jestem z Lodzi więc może Pan Andrzej będzie wstanie wskazać jakieś miejsce gdzie to można kupic. Czy tamtędy nie będa się dostawały pszczoły czy inne pająki? Edytowane 16 Marca 2016 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.03.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 ad. 1. folia w połowie grubości kontrłaty.ad. 2. cienka siateczka, moskitiera, drobna siatka metalowa itp. np. w markecie budowlanym, dobrym sklepie metalowym.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 17.03.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Dziekuje Panie Andrzeju za odpowiedz. Chcialem doprecyzowac: ad1)nie bardzo rozumiem jak by to mialo wyglądac. Moze jakis rysunek z netu? Załączam swój rysunek-plan ad2)czy taka bariere sie tez montuje kiedy montujemy podbitke? Dodam ze mam pelne deskowanie/papę i dachówke ceramiczną. Deskowaniepo okolo 4 miesiacach przy murłatach pokryło się pleśnią jak na starym chlebie (taka jak na zdjeciu chociaz to nie moje zdjecie). Brak szczeliny wentylacyjnej wlotowej i wylotowej. Dach jeszce nie ocieplony. Musze to teraz szybko poprawic.... Edytowane 17 Marca 2016 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.03.2016 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 ad. 1. Tak to ma wyglądać tylko tak jak pisałem wcześniej folia prześcielająca otwór w kalenicy powinna być montowana w połowie grubości kontrłaty.ad. 2. Ściana wysycha a skoro nie ma drożnej szczeliny wentylacyjnej nadmiar pary wodnej kondensuje na zimnych deskach w okolicy ściany. Do tego z pewnością deski nie były impregnowane.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 20.03.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Ad1)To jaką folie zamontowac? kazda paroprzepuszczalna bedize ok?Ad2)Ponawiam pytanie:czy jesli bede robil podbitke to jest sens montowania siatki w szczelinie wentylacyjnej kolo krokwii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 20.03.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Moim zdaniem wtedy wystarczy siatka w otworach w podbitce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.03.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Ad. 1. Wyłącznie bardzo dobrą (Tyvek, Dorken).Ad. 2. Nie. Siatka powinna osłaniać otwory wlotowe. Można je wykonać w podbitce i wówczas osłaniające je osłonki (kratki wentylacyjne) powinny mieć siatkę.Można również wprowadzić powietrze z pod pokrycia już na połaci dachowej i wówczas stosowane tam osłony (kratki wlotowe) powinny mieć siatki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts