Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawna wentylacja dachu z pelnym deskowaniem i kryciem wstepnym papa - jak?

Tomasz Antkowiak

Recommended Posts

Ad2)Wyjasnione

Ad1)Przepraszam ale w dalszym ciagu nie rozumiem w jaki sposób taką folie zamontowac? W polowu grubosci kontraly... Nalezy ją tam przybić?

I czy po jej zamontowaniu cala otwór wentylacyjny w kalenicy powinien byc zasloniety folia paroprzepuszczalną? Czy pozostawiam tak jak na ponizszym obrazku przestrzen odsłoniętą gdzie wiart moze bez dodatkowych przeszkód wpływac?

Znalazlem w internecie w jaki sposob powinien byc rozwiazany problem wentylacji kalenicy. Chyba jeszcze o czyms takim nie pisaliscie w tym wątku:

ScreenHunter_415 Mar. 20 17.39.jpg

Animacja:

http://www2.dupont.com/Tyvek_Construction/pl_PL/assets/includes/anim.swf

3)Jakie parametry powinna miec taka folia: Czy lepiej aby Współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej był wyzszy czy nizszy. Czy Sd 0,02m bedzie ok czy lepiej Sd 0.03?

Edytowane przez tommiberry

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Ja mam dach kopertowy 14 x 15,5m ale chyba krótką kalenicę główną - 1,3m. Czy to wystarczy na "wietrzenie"? czy np przerobić dach aby trochę wydłużyć kalenicę albo w kalenicach narożnych np po 0,3m od góry też zrobić "wywietrznik"?

Pytam bo jeszcze mam możliwość nanieść zmiany w projekcie....

Tak na deski. ODczywiscie desek nie musisz klasc.

Papa (pewniejsza) ale musisz zachowac szczeline wentylacyjną na dole i w kalenicy.

Jesli nie masz miejsca na wentylacje w kalenicy to montuje sie dachowki wentylacyjne pod kalenicą. Tylko taka dachowke powinienes dac w kazdym segmencie wiec calkiem sporo.

Edytowane przez tommiberry

Tak na deski. ODczywiscie desek nie musisz klasc.

Papa szczelniejsza ale musisz zachowac szczeline wentylacyjną na dole i w kalenicy.

Jesli nie masz miejsca na wentylacje w kalenicy to montuje sie dachowki wentylacyjne pod kalenicą. Tylko taka dachowke powinienes dac w kazdym segmencie wiec calkiem sporo.

To wiem, na szczęście mam miejsce:) ja mam niski kat dachu i bede mial dachowke ceramiczna wiec szczelnosc i dlugotrwalosc przedewszystkim

Mylisz pojęcia. Wentylacja przez kalenicę dotyczy wentylacji w szczelinie pomiędzy ociepleniem a deskowaniem i chodzi tu przede wszystkim właśnie o ocieplenie. W tym przypadku dachówki wentylacyjne nie mają nic do rzeczy. Z kolei jeśli chodzi Ci o wentylację połaci dachu (pomiędzy deskowaniem a dachówką) to z kolei kalenica nie ma tu nic do rzeczy. Mylisz pojęcia i nie wiadomo o co dokładnie Ci chodzi.

dokładnie tak tyle,że ja nie pytałem o wentylacje ocieplenia a deskowania...czy 1,3 m kalenicy wystarczy? Czy na narożnych kalenicach też coś trzeba?

Trzeba. Tam powstają komory zamknięte. Ja wiercę otwory w górnej części krokwi aż do odcinka poziomej kalenicy. Gdy tej nie ma przewiercam na skos do łączenia desek. Jan

Kalenica długości 1,3 m wystarczy do zwentylowania pod warunkiem, że izolacja cieplna kończy się na stropie i nie dochodzi do kalenicy.

"tommiberry" napisałem wyraźnie, że montaż folii przesłaniającej otwór w kalenicy powinien być w połowie grubości kontrłaty. Przedstawiony szkic nie pokazuje profesjonalnego rozwiązania gdyż jest blokowany przepływ powietrza wentylującego połać. Pozdrawiam.

dokładnie tak tyle,że ja nie pytałem o wentylacje ocieplenia a deskowania...czy 1,3 m kalenicy wystarczy? Czy na narożnych kalenicach też coś trzeba?

na ten temat sporo zostało napisane już tutaj;

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102193-Dach-czterospadowy-a-prawid%C5%82owa-wentylacja-po%C5%82aci-dachowej

• 2 weeks później...

"tommiberry" napisałem wyraźnie, że montaż folii przesłaniającej otwór w kalenicy powinien być w połowie grubości kontrłaty. Przedstawiony szkic nie pokazuje profesjonalnego rozwiązania gdyż jest blokowany przepływ powietrza wentylującego połać. Pozdrawiam.

Nie bardzo rozumiem jak ma wygladac montaz tej papy w polowie grubosci kontrłaty?trzeba ja tam przybic? przykleic?

Pozostaje jeszcze moje pytanie:

3)Jakie parametry powinna miec taka folia: Czy lepiej aby Współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej był wyzszy czy nizszy. Czy Sd 0,02m bedzie ok czy lepiej Sd 0.03?

Trzeba. Tam powstają komory zamknięte. Ja wiercę otwory w górnej części krokwi aż do odcinka poziomej kalenicy. Gdy tej nie ma przewiercam na skos do łączenia desek. Jan

dziekuje!

Kalenica długości 1,3 m wystarczy do zwentylowania pod warunkiem, że izolacja cieplna kończy się na stropie i nie dochodzi do kalenicy.

konczy sie na stropie? - nie rozumiem. Poddasze nie bedzie uzytkowe ale mimo to dam ocieplenie 10cm ze szpara miedzy ociepleniem a deskami 3-4cm....to bedzie za maly przeswit dla 1,3m kalenicy?

dzieki nie widzialem tego - przeczytam!

Jak jest stryszek to zawsze pojawiają się ciągoty żeby go zagracić.:rolleyes:Skoro to pomieszczenie nie będzie ogrzewane to w przypadku zastosowania cieńszej izolacji niż na stropie będzie tam panowała zimą ujemna temperatura a do tego nie będzie żadnej wentylacji. Pozdrawiam.

Nie bardzo rozumiem jak ma wygladac montaz tej papy w polowie grubosci kontrłaty?trzeba ja tam przybic? przykleic?

Pozostaje jeszcze moje pytanie:

Podbijam-moge prosiic o pomoc w sprawie?