tommiberry 21.03.2016 03:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) Ad2)Wyjasnione Ad1)Przepraszam ale w dalszym ciagu nie rozumiem w jaki sposób taką folie zamontowac? W polowu grubosci kontraly... Nalezy ją tam przybić? I czy po jej zamontowaniu cala otwór wentylacyjny w kalenicy powinien byc zasloniety folia paroprzepuszczalną? Czy pozostawiam tak jak na ponizszym obrazku przestrzen odsłoniętą gdzie wiart moze bez dodatkowych przeszkód wpływac? Znalazlem w internecie w jaki sposob powinien byc rozwiazany problem wentylacji kalenicy. Chyba jeszcze o czyms takim nie pisaliscie w tym wątku: Animacja: http://www2.dupont.com/Tyvek_Construction/pl_PL/assets/includes/anim.swf 3)Jakie parametry powinna miec taka folia: Czy lepiej aby Współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej był wyzszy czy nizszy. Czy Sd 0,02m bedzie ok czy lepiej Sd 0.03? Edytowane 21 Marca 2016 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 21.03.2016 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Witam, Ja mam dach kopertowy 14 x 15,5m ale chyba krótką kalenicę główną - 1,3m. Czy to wystarczy na "wietrzenie"? czy np przerobić dach aby trochę wydłużyć kalenicę albo w kalenicach narożnych np po 0,3m od góry też zrobić "wywietrznik"? Pytam bo jeszcze mam możliwość nanieść zmiany w projekcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 21.03.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 PAco:Gdyby mial robic jeszcze raz to byl zamiast papy położył folie paroprzepuszczalną i zapomniał o problemie weentyalcji przez kalenice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 21.03.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 PAco:Gdyby mial robic jeszcze raz to byl zamiast papy położył folie paroprzepuszczalną i zapomniał o problemie weentyalcji przez kalenice. no ale jak na deski? Ja nie mam zaufania do tych membran widziałem kilka po 15 latach....papa wydaje się solidniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 21.03.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) Tak na deski. ODczywiscie desek nie musisz klasc. Papa (pewniejsza) ale musisz zachowac szczeline wentylacyjną na dole i w kalenicy.Jesli nie masz miejsca na wentylacje w kalenicy to montuje sie dachowki wentylacyjne pod kalenicą. Tylko taka dachowke powinienes dac w kazdym segmencie wiec calkiem sporo. Edytowane 21 Marca 2016 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 21.03.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Tak na deski. ODczywiscie desek nie musisz klasc. Papa szczelniejsza ale musisz zachowac szczeline wentylacyjną na dole i w kalenicy. Jesli nie masz miejsca na wentylacje w kalenicy to montuje sie dachowki wentylacyjne pod kalenicą. Tylko taka dachowke powinienes dac w kazdym segmencie wiec calkiem sporo. To wiem, na szczęście mam miejsce:) ja mam niski kat dachu i bede mial dachowke ceramiczna wiec szczelnosc i dlugotrwalosc przedewszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 21.03.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 dachówka wentylacyjna a wentylacja ocieplenia to dwie różne sprawy!!!!!. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 21.03.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 No właśnie tak czytam co ma dachówka wentylacyjna do szczeliny wentylacyjnej między deskami a izolacją. Czasami można się totalnych głupot naczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 21.03.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 dachówka wentylacyjna a wentylacja ocieplenia to dwie różne sprawy!!!!!. Jan dokładnie tak tyle,że ja nie pytałem o wentylacje ocieplenia a deskowania...czy 1,3 m kalenicy wystarczy? Czy na narożnych kalenicach też coś trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 21.03.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Mylisz pojęcia. Wentylacja przez kalenicę dotyczy wentylacji w szczelinie pomiędzy ociepleniem a deskowaniem i chodzi tu przede wszystkim właśnie o ocieplenie. W tym przypadku dachówki wentylacyjne nie mają nic do rzeczy. Z kolei jeśli chodzi Ci o wentylację połaci dachu (pomiędzy deskowaniem a dachówką) to z kolei kalenica nie ma tu nic do rzeczy. Mylisz pojęcia i nie wiadomo o co dokładnie Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 21.03.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 dokładnie tak tyle,że ja nie pytałem o wentylacje ocieplenia a deskowania...czy 1,3 m kalenicy wystarczy? Czy na narożnych kalenicach też coś trzeba? Trzeba. Tam powstają komory zamknięte. Ja wiercę otwory w górnej części krokwi aż do odcinka poziomej kalenicy. Gdy tej nie ma przewiercam na skos do łączenia desek. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 21.03.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Ja u siebie w miejscach zamkniętych krokwiami (bez dostepu do kalenicy) będę montował w deskowaniu pod dachówką wywietrzniki połaciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.03.2016 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Kalenica długości 1,3 m wystarczy do zwentylowania pod warunkiem, że izolacja cieplna kończy się na stropie i nie dochodzi do kalenicy. "tommiberry" napisałem wyraźnie, że montaż folii przesłaniającej otwór w kalenicy powinien być w połowie grubości kontrłaty. Przedstawiony szkic nie pokazuje profesjonalnego rozwiązania gdyż jest blokowany przepływ powietrza wentylującego połać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 22.03.2016 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 dokładnie tak tyle,że ja nie pytałem o wentylacje ocieplenia a deskowania...czy 1,3 m kalenicy wystarczy? Czy na narożnych kalenicach też coś trzeba? na ten temat sporo zostało napisane już tutaj; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102193-Dach-czterospadowy-a-prawid%C5%82owa-wentylacja-po%C5%82aci-dachowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 31.03.2016 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 "tommiberry" napisałem wyraźnie, że montaż folii przesłaniającej otwór w kalenicy powinien być w połowie grubości kontrłaty. Przedstawiony szkic nie pokazuje profesjonalnego rozwiązania gdyż jest blokowany przepływ powietrza wentylującego połać. Pozdrawiam. Nie bardzo rozumiem jak ma wygladac montaz tej papy w polowie grubosci kontrłaty?trzeba ja tam przybic? przykleic? Pozostaje jeszcze moje pytanie: 3)Jakie parametry powinna miec taka folia: Czy lepiej aby Współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej był wyzszy czy nizszy. Czy Sd 0,02m bedzie ok czy lepiej Sd 0.03? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 31.03.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Trzeba. Tam powstają komory zamknięte. Ja wiercę otwory w górnej części krokwi aż do odcinka poziomej kalenicy. Gdy tej nie ma przewiercam na skos do łączenia desek. Jan dziekuje! Kalenica długości 1,3 m wystarczy do zwentylowania pod warunkiem, że izolacja cieplna kończy się na stropie i nie dochodzi do kalenicy. konczy sie na stropie? - nie rozumiem. Poddasze nie bedzie uzytkowe ale mimo to dam ocieplenie 10cm ze szpara miedzy ociepleniem a deskami 3-4cm....to bedzie za maly przeswit dla 1,3m kalenicy? na ten temat sporo zostało napisane już tutaj; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102193-Dach-czterospadowy-a-prawid%C5%82owa-wentylacja-po%C5%82aci-dachowej dzieki nie widzialem tego - przeczytam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.03.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 A w jakim celu to ocieplenie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 01.04.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 A w jakim celu to ocieplenie? Pozdrawiam. to taki "strych" i mogą znajdować tam się rzeczy,które aż na kompletny brak ocieplenia nie będą mogły być wystawione (kwestia jeszcze uzgodnień) - dlatego myślałęm 20cm w strop, 10-15cm polać dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.04.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Jak jest stryszek to zawsze pojawiają się ciągoty żeby go zagracić.:rolleyes:Skoro to pomieszczenie nie będzie ogrzewane to w przypadku zastosowania cieńszej izolacji niż na stropie będzie tam panowała zimą ujemna temperatura a do tego nie będzie żadnej wentylacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 02.04.2016 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Nie bardzo rozumiem jak ma wygladac montaz tej papy w polowie grubosci kontrłaty?trzeba ja tam przybic? przykleic? Pozostaje jeszcze moje pytanie: 3)Jakie parametry powinna miec taka folia: Czy lepiej aby Współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej był wyzszy czy nizszy. Czy Sd 0,02m bedzie ok czy lepiej Sd 0.03? Podbijam-moge prosiic o pomoc w sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts