Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom opieki ~ 680 m2 pompa ciepła i O.C.

Yuman

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zainstalować pompę ciepła w budynku szkoły z lat 70' przygotowywanym pod dom opieki. Myślałem też o dołączeniu kolektorów słonecznych (i tu też nie wiem, czy płaskich, czy próżniowych). Powierzchnia użytkowa budynku to 500m2 parter i 180 m2 podpiwniczenie dla celów techniczno-gospodarczych. Oczywiście interesuje mnie wysoki stosunek jakości urządzeń, instalacji, wykonania i serwisu do ceny. Pompa ciepła z sondą gruntową, lub do wód głębinowych, o ile takie są na działce. Widziałem kalkulator na stronie jednej z bardziej znanych marek o nazwie wskazującej na pochodzenie skandynawskie. Wyliczyło mi koszt zamontowania pompy + sama pompa + ogrzewanie podłogowe na około 150 tys PLN. Moim zdaniem to dość zaporowa cena. Zastanawiam się jak się ma ogrzewanie podłogowe do funkcji chłodzenia pasywnego lub aktywnego pompy i, czy nie lepiej zainwestować w klimakonwektory lub ogrzewanie ścienne (odnośnie którego mam poważne obawy względem ewentualnych późniejszych instalacji w ścianie, chociażby prosty montaż uchwytów Vesa, instalacji elektrycznej itp). Pozostaje jeszcze kwestia piwnicy - jakie ogrzewanie najoptymalniej zainstalować w piwnicy? Dodam, że jeszcze nie znam dokładnych danych i liczb (zapotrzebowanie na energię cieplną, kubatura itp) dotyczących tego budynku.

Bardzo proszę o radę. Alternatywą pozostaje kocioł na pellet i klasycznych grzejnikach, ale przy planowanych 40-50 pensjonariuszach może być wymagany magazyn na paliwo i ogrom czasu spędzanego na załadunku.

Witam,

Pozostaje jeszcze kwestia piwnicy - jakie ogrzewanie najoptymalniej zainstalować w piwnicy? Dodam, że jeszcze nie znam dokładnych danych i liczb (zapotrzebowanie na energię cieplną, kubatura itp) dotyczących tego budynku.

Bardzo proszę o radę. Alternatywą pozostaje kocioł na pellet i klasycznych grzejnikach, ale przy planowanych 40-50 pensjonariuszach może być wymagany magazyn na paliwo i ogrom czasu spędzanego na załadunku.

Przy tak duzej inwestycji jest bardzo wskazany audyt energetyczny, odpowie on na wiele twoich pytan w tym o opłacalnosc poszczegolnych systemów ogrzewania.

Skoro to budynek poszkolny moze wymagac termodernizacji, sam system grzewczy i cwu to tylko czesc problemu.

Dziękuję za pomoc. Jak zdobędę informacje i dane, ponowię zapytanie.

Budynek stoi już od lat, ktoś go eksploatował, jakie ma obecne ogrzewanie, czym go ogrzewano, ile nośnika energetycznego, jakie ściany, okna, ocieplenie stropu, piwnic? Spróbuj ocenić zapotrzebowanie, na pewno zmieści się w przedziale 20-200mWh - wtedy pomyśl o systemie ogrzewania. Moim zdaniem przy takim wykorzystaniu budynku podłogówka może się nie sprawdzić.

Bez termomodernizacji

Obecne zapotrzebowanie w/w budynku szacuję na 200-400kWh/m2 - podłogówka nie ma szans, ale mam na myśli pensjonariuszy tj starsze osoby, które mogą źle znosić takie ogrzewanie. Zakładam, że termomodernizacja w rozsądnym koszcie pasywniaka z tego budynku nie zrobi, zatem temp podłóg może być zbyt wysoka.

• 3 weeks później...
Ok, mam już część informacji. Audyt energetyczny nadal przed mną. Budynek ma dwa poziomy - parter i podpiwniczenie. Parter 430 m2, piwnica 250 m2. Kubatura 2.530 m3. Ściany zewnętrzne z cegły pełnej oraz cegły dziurawki, ściany działowe z cegły dziurawki. Brak styropianu. Dach płaski, strop ocieplony płytami suprema 7 cm. okna częściowo PCV, częściowo drewniane, stolarka okienna drewniana. Okna ogromne (do wymiany). Dotychczas używany był kocioł węglowy, nie wiem jedynie, o jakiej mocy. Podejrzewam, że zapotrzebowanie na energię cieplną jest ogromne. raczej bliżej 400 Wh/m2 niż 200Wh/m2. Czy możecie na podstawie tych danych stwierdzić, jaką termomodernizację zastosować, żeby z zapotrzebowaniem zejść bliżej 100 Wh/m2? Myślałem o dociepleniu stropu wełną 25 cm a na ściany położyć 10-12 cm styropianu. Wnętrze jest całe do przebudowy, nowe ścianki działowe itp. Postanowiłem ostatecznie zrezygnować z pompy ciepła i ogrzewania podłogowego na rzecz pelletu i zwykłych, acz wydajnych kaloryferów. Zastanawiam się również nad instalacją kolektorów solarnych, przy czym nie wiem, czy taka instalacja na 40 osób jest opłacalna.

Ok, mam już część informacji. Audyt energetyczny nadal przed mną. Budynek ma dwa poziomy - parter i podpiwniczenie. Parter 430 m2, piwnica 250 m2. Kubatura 2.530 m3. Ściany zewnętrzne z cegły pełnej oraz cegły dziurawki, ściany działowe z cegły dziurawki. Brak styropianu. Dach płaski, strop ocieplony płytami suprema 7 cm. okna częściowo PCV, częściowo drewniane, stolarka okienna drewniana. Okna ogromne (do wymiany). Dotychczas używany był kocioł węglowy, nie wiem jedynie, o jakiej mocy. Podejrzewam, że zapotrzebowanie na energię cieplną jest ogromne. raczej bliżej 400 Wh/m2 niż 200Wh/m2. Czy możecie na podstawie tych danych stwierdzić, jaką termomodernizację zastosować, żeby z zapotrzebowaniem zejść bliżej 100 Wh/m2? Myślałem o dociepleniu stropu wełną 25 cm a na ściany położyć 10-12 cm styropianu. Wnętrze jest całe do przebudowy, nowe ścianki działowe itp. Postanowiłem ostatecznie zrezygnować z pompy ciepła i ogrzewania podłogowego na rzecz pelletu i zwykłych, acz wydajnych kaloryferów. Zastanawiam się również nad instalacją kolektorów solarnych, przy czym nie wiem, czy taka instalacja na 40 osób jest opłacalna.

Spotkaj się najlepiej z jakimś audytorem, który przygotuje Ci kilka wariantów z poszczególnymi wartościami izolacji, okien, itd. My w taki sposób przeprowadzamy najczęściej inwestycję, w przypadku, gdy inwestor odezwie się do nas na etapie jeszcze projektu. Co do solarów jestem raczej sceptyczny, choć zapewne na tym forum znajdzie się też wielu ich zwolenników. Może zamiast kolektorów pomyśl lepiej o jakieś pompie powietrznej.

Powielanie mitów i bredni o ogrzewaniu podłogowym...

Osoby starsze z pewnością znakomicie czują się blisko kaloryferów rozgrzanym do czerwoności...

Tu zgodzę się z przedmówcą. dobrze wykonana podłogówka jest jak najbardziej na miejscu w takim budynku. Nie polecałbym Ci tylko chłodzenia podłogówką.