Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napęd do bram przesuwnych Hormann - opinie

Recommended Posts

Moim zdaniem warto. To niezłe napędy. Mają dobre parametry jeśli chodzi o szybkość, zabezpieczenie przed podważeniem, automatyczny układ zabezpieczający (przeciążeniowy). Jak go połączysz z bezdotykową fotokomórką, to zatrzymuje bramę kiedy pojawi się przeszkoda. Plusem są także możliwości indywidualnej regulacji fazy uruchamiania i wyhamowywania. Unikasz "trzaskania" bramą, dzieki czemu pochodzi dłużej.

Masz też bardzo praktyczny bajer: przy SupraMaticach jest funkcja odczytu położenia bramy - sprawdzisz, czy brama jest otwarta czy nie.

Ja zwracam też uwagę na programowanie: czy jest w miarę do ogarnięcia. Hormann ma u mnie plusa za nieskomplikowany system: wszystkie funkcje napędu ustawisz przez wprowadzenie jednej dwucyfrowej liczby. Poza tym prosta a przemyślana rzecz: możliwość włączania i wyłączania oświetlenia garażu jednym przyciskiem na pilocie.

Oczkiem w głowie Hormanna jest system sterowania radiowego BiSecur. Bezpieczny. Nowy sposób transmisji sygnału wykorzystuje w systemie sterowania radiowego 128-bitowe kodowanie. Praktycznie nie do skopiowania przez osoby trzecie. No i mniejsze ryzyko zakłóceń.

pozdrawiam

Witam, mamy w domu bramę garażową Hormanna i teraz zastanawiamy się nad wyborem siłownia do bramy przesuwnej. Chcemy wszystkim sterować z jednego pilota żeby było wygodniej. Czy macie jakieś spostrzeżenia dot napędu Hormanna, czy warto w niego zainwestować?

Kiedyś rozmawiałem z dealerem Hormanna i sam powiedział, że do napędów ogrodzeniowych tej firmy nie jest przekonany. Z jednego pilota to mając nawet inny napęd możesz sterować, wystarczy zainwestować w radiolinię.

Mają dobre parametry jeśli chodzi o szybkość, zabezpieczenie przed podważeniem, automatyczny układ zabezpieczający (przeciążeniowy).

A co Ty chcesz podważać w bramie przesuwnej ?

• 1 year później...
Hormann to dobra marka, ale za lepszą uważam np. Benincę. Przy swojej bramie mam automatykę Bull8 i działa bez zarzutu. Kupiłem cały zestaw, razem z fotokomórką i jestem bardzo zadowolony. Montaż też nie był skomplikowany – zainstalowaliśmy to sami ze szwagrem. Więc jeśli nie oryginalny napęd Hormanna to zastanowiłbym się nad Benincą na Twoim miejscu.