Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka dociskowa na balkonie

Olleo

Recommended Posts

Cześć,

mam parę poważnych pytań. Mój balkon ma wymiary 6mx1.1m. W sobotę (jeśli będzie pogoda) będę wykonywał wylewkę dociskową (ok. 5-6cm grubą) na warstwie termoizolacji (XPS) i stąd moje pytania:

1. stosować gotowe jastrychy, czy kręcić beton samemu? Różnica w cenie jest znaczna (~8-12zł/worek zwykłej wylewki betonowej) lub bardzo znaczna (~35zł/worek typu Ceresit CN 87), to wiadomo, ale rzekomo są bardziej wytrzymałe na niskie temperatury i większe pola bez dylatacji można robić.

2. czy powierzchnię 6m x 1.1m dzielić dylatacją na mniejsze pola?

3. czy zbroić taką wylewkę?

4. czy kotwić taką wylewkę do ściany?

5. czy do takiej grubości wylewki można montować od góry balustrady (firma od balustrad twierdzi, że bez problemu i radzi tak, zamiast od czoła)?

6. czy płytę pod termoizolacją izolować np. Dyspermixem (produkt bez rozpuszczalników groźnych dla styropianu)?

7. czy na termoizolację, jako warstwę poślizgową dać folię, czy tak jak radzą w niektórych publikacjach, geowłókninę o gramaturze 240g/m2?

Proszę o poważne rady od osób znających temat lepiej, niż "tak zrobiłem 2 lata temu i jest dobrze". Z całym szacunkiem, ale mam dość ekip u siebie, które twierdzą "robimy tak od 20 lat i jeszcze się nikt nie skarżył".

Dylatowac, to jasne, ale spotkalem sie z koniecznoscia kotwienia, zeby nie odjechala po warstwie spadkowej...

A co z reszta odpowiedzi? Lepiej krecic beton, czy uzyc gotowa mieszanke? Czy robic ciecia dylatacyjne jesli ma wymiary 6x1.1m? Czy zbroic plyte (druty zbrojeniowe, czy siatka 10x10cm z druta 1-2mm?)?

wszystko zalezy od budzetu jaki na to masz.

Warstwa dociskowa, szybko, twardo, rewelacyjnie:

Gotowy jastrych polsuchy - Keracem Pronto lub podobny.

Dylatowac na pol.... pola nie wieksze niz 5m2 (bylo)

zbroic - mozna.... ale niekoniecznie... ze zbrojeniem dodatkowym to juz super wypas siatka 15x15 lub 10x10

Widzisz, teraz mam zagwozdke. W miedzyczasie pytalem kierbuda i napisal mi, zebym nie dzielil na pola tej wylewki...

Ma byc dobrze i wytrzymale - bardzo szybko nie musi byc. W przeliczeniu na keracem pronto wychodzi jakies 800-900zl za sam material. Jesli bede krecil beton, to ze 6 workow cementu i 0,4m3 piachu i zwiru (mam na budowie pospolke, moze byc?), pewnie w stowce sie zmieszcze. A jak z innymi gotowymi wylewkami w cenach rzedu 8-10zl/worek (typu http://www.bricoman.pl/pl/product/28734/baumit-wylewka-betonowa-25-kg lub http://www.bricoman.pl/pl/product/33475/baumit-beton-b25-25-kg )? Powtarzam, ze b. szybko nie musi byc, byle dobrze. Siatka kosztuje grosze, wiec mozna dac.

Jak patrzysz już z bricomana to w miarę dobra jest Webera (jest też jej wersja rapid - 2x droższa). Minusy są takie, że te droższe są faktycznie bezskurczowe i można by nie dylatować takiego pola. Można użyć szybkosprawnych spoiw (cementów) zamiast gotowych wylewek - Keracem Eco, Pericem C4 - będzie taniej niż gotowe. Siatka nie zaszkodzi. Takie pole z powodzeniem zostaw samonośne (na folii, dylatacje obwodowe).

Taka?

http://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/zaprawy-i-tynki/wylewki/posadzka-cementowa-floor-1000-weber,p15626,l372.html

Bricomana dalem, bo znalazlem w google, ale nie mam takiego kolo siebie. Musze poprzestac na skladach budowlanych i marketach typu Leroy, Praktiker, czy Castorama.

W sierpniu lalem wylewke plywajaca na styrodurze (tez dylatowana obwodowo i z siatka 10x10) w ganku - rozmiar ok. 3x1.5m. Krecilem z cementu zwyklego 32.5 II i pospolki. Grubosc jakies 5-7cm. Ani jednego pekniecia. Krawedz po 2-miesiecznym uzywaniu przez ekipe ociepleniowa nawet nie ukruszona. Obawiam sie jednak, ze mimo wczesniej planowanego betonu 1:3 dalem "troche" wiecej cementu, ale juz nie pamietam, ile workow poszlo. Moge dalej tak zrobic, ale powiem szczerze, ze troche mi zeszlo, a to na parterze - musze sie wyrobic w jedno popoludnie, a balkon jest 2x dluzszy i na pietrze (mam kawalek rusztowania). Chetnie uzylbym czegos gotowego, pod warunkiem, ze nie bedzie pekac i bedzie co najmniej tak samo wytrzymale.

Tak nieco obok tematu - co myslisz o zastosowaniu plytek gresowych/klinkierowych stopnic z kapinosem wysunietych poza obrys balkonu zamiast obrobki blacharskiej?

Cos takiego:

http://www.paradyz.com/system/cms/catalog/elements/imgs/000/004/930/medium/stopnica-prosta-z-kapinosem-strukturalna--cloud-brown-duro-30x33x1_1.png?1349687764

Sorry za zwłokę w odpowiedzi. Ładnie wylane, sprawdzi się moim zdaniem spokojnie. Kładąc płytki na tym pamiętaj, że pole dylatacyjne masz spore więc skompensuj ruchy fugą (nie może być mała, w zależności od strony świata i koloru płytek nawet 8mm).

Osobiście nie jestem zwolennikiem stopnic z kampinosem. Sprawdza to się na parapetach gdzie spadek jest większy, na schodach mamy podstopnicę, na której odetnie się "zawinięta woda". Na tarasie mam zawsze wątpliwości. Na pewno to lepsze rozwiązanie niż, jak niektórzy robią, wysunięcie 2-3cm krawędzi zwykłej plytki. Nie mniej uważam, ze dobrej blacharki to nie zastąpi.