SuperFunk 21.10.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) Witam - podobnie jak wiele osób i ja miewam problemy z zasilaniem w okresie zimowym. Chciałbym zakupić nieduży zasilacz awaryjny z akumulatorem pojemności np. 20Ah do zasilania pieca CO (a raczej pompki i sterownika). Niedaleko mojego domu dostępny jest od ręki w sklepie inwerter HULK 700 (INTEX KOM-0229 v2) wraz z akumulatorem żelowym. Komplet określany jako np. ZASILACZ AWARYJNY PRZETWORNICA 400W SINUS AGM 20Ah można znaleźć obecnie bez problemu też m.in. na aukcjach (z różnymi pojemnościami akumulatorów). W starym śmieciuchu mam programator, pompkę i dmuchawę - podłączone standardowo (poniżej schemat). Programator na piecu to Foster Alfa http://www.foster-pleszew.com.pl/index.php?navi=inv&cid=4&pid=2 Pompka CO LESZNO 25POr60C Grundfos LFP (pracująca na drugim biegu - 65W) http://pex.pl/p/5/852/pompa-obiegowa-leszno-25por60c-grundfos-lfp-pompy.html Wentylator nadmuchowy RV05 http://www.ewmar.com.pl/asortyment/wentylatory-i-sterowniki/produkty/item/32-wentylator-rv05 Nie zależy mi na jakimś specjalnie długim czasie pracy pieca, ale na zabezpieczeniu przed brakiem prądu, zagotowaniem wody i jej wypluciem. Jak podłączyć zasilacz, aby w przypadku braku prądu pracowały programator i pompka CO - ale BEZ DMUCHAWY - pozwalając na bezpieczne samoistne wygaszenie pieca w 2-3 godzinki ... Bez dmuchawy, bo musiałbym chyba wydać 2-3 x tyle na większy aku, żeby pociągnąć i wentylator ... Proszę o poradę, jak podłączyć to ustrojstwo do systemu - z pominięciem dmuchawy? Dzięki bardzo z góry Edytowane 21 Października 2013 przez SuperFunk zmiana danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 21.10.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 A nie prościej UPS podłączyć tylko pod pompę, brak prądu - wyłącza się sterownik i wentylator , a pompa pracuje do momentu wygaszenia pieca lub rozładowania akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuperFunk 22.10.2013 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 A nie prościej UPS podłączyć tylko pod pompę Czy nie spowoduje to ciągłej pracy pompki nawet po wygaszeniu pieca? Jak bez sterownika i czujnika temperatury pompka "zrozumie", że w piecu wygasło, to już koniec i czas zastopować ... Będzie jechać - jak napisałeś - do rozładowania aku .. hmm Ja bym to zrobił w oparciu o dodatkowy mechaniczny bezprądowy termostat O kurcze, to wykracza poza moje zdolności ... Czyli pozostaje elektryk Dzięki bardzo koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 22.10.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Ja bym to zrobił w oparciu o dodatkowy mechaniczny bezprądowy termostat, czyli UPS podłączasz do prądu, z niego prowadzisz kabelek do termostatu, a od niego do pompy CO, na tym dodatkowym termostacie oczywiście ustawiasz temperaturę wyższą niż na tym w kotle, czyli awaryjne załączenie pompy CO nastąpi dopiero gdy temperatura wzrośnie do Np: +80 PS producent twojego sterownika ALFA twierdzi że posiada on opcję zewnętrzny termostat awaryjny, czyli jakby pogrzebać w instrukcji to może się okazać że bezprądowy mechaniczny termostat można też podłączyć pod sterownik i w sytuacji awaryjnej uruchomi on tylko pompę CO, bez wentylatora Super rozwiązanie, sam chyba u siebie coś takiego zastosuje (po co pompa ma chodzić na UPS przy braku 230 przy np.50C i rozładowywać akumulator jak wystarczy jak napisałeś wystarczy przepompować na chwilę układ i czekać na następne podniesienie temperatury do 80C). Spokojnie taki powinien wystarczyć http://allegro.pl/termostat-bimetaliczny-85c-no-5a-250v-ksd9700-i3603437810.html. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.10.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Najprostsze metody są zazwyczaj najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 26.10.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Czy nie spowoduje to ciągłej pracy pompki nawet po wygaszeniu pieca? Jak bez sterownika i czujnika temperatury pompka "zrozumie", że w piecu wygasło, to już koniec i czas zastopować ... Będzie jechać - jak napisałeś - do rozładowania aku .. hmm O kurcze, to wykracza poza moje zdolności ... Czyli pozostaje elektryk Dzięki bardzo koledzy Z takim jak ten poradzisz sobie bez elektryka http://allegro.pl/sterownik-pompy-c-o-promocja-tania-wysylka-i3626087778.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 13.12.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Przy zastosowaniu elektronicznych pomp CO na 99% można stosować zwykły UPS z przebiegiem modyfikowanym. Przy takiej pompce UPS spokojnie starczy starczy na ok 5h bez prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts