Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka wodna + prąd i nic więcej

daroski

Recommended Posts

Cześć

Obiegową opinię, że "prąd jest najdroższy" znam i to mnie powstrzymuje od zrealizowania mojego pomysłu wymiany kotła na ekogroszek na kocioł elektryczny, np. Kospe EKCO.LN2p.

Dlatego pisze na FM z nadzieją, że odezwą się użytkownicy takiego rozwiązania i podzielą się doświadczeniami.

Oczywiście próbowałem przeczytać mega-wątek „Ogrzewający elektrycznością wystąp”, ale tam jest mowa o dobrze zaizolowanych domach, najczęściej z wentylacją mechaniczną, z pompami ciepła, a mój dom to zupełny standard i do użytkowników takich domów przede wszystkim kieruję moje pytania.

Dom z poddaszem użytkowym (Delta z Dobrych Domów). Kubatura około 780 m3

Ogrzewam go kotłem na ekogroszek o mocy 20 kW z podajnikiem ślimakowym. Zamiast ekogroszkiem palę w nim jednak peletami.

Całość ogrzewania to podłogówka – 160 m2 liczonych po podłodze. Woda w podłogówce odbiera ciepło z kotła przez wymiennik płytowy

CWU mam ze 140 litrowego zbiornik CWU. Latem grzeję w nim wodę grzałką elektryczną i gdybym wcielił w życie mój pomysł, to w sezonie grzewczym także grzałbym ją w ten sposób.

Ocieplenie:

- ściany: gazobeton 24 cm + 15 cm styro

- podłoga na gruncie 12 cm styro

- poddasze - 25 cm wełny

Wentylacja grawitacyjna

Okna PCV dwuszybowe

Bardzo kusząca jest wygoda i prostota takiego rozwiązania. Łatwość sterowania. Brak wymiennika płytowego obniżającego sprawność instalacji z kotłem na eko. Cena kotła. Sądzę, że za kocioł i jego włączenie do mojej instalacji zapłaciłbym nie więcej niż 3,5 tys. zł. Jednym słowem same plusy, poza jednym - koszty użytkowania.

I to jest właśnie moje podstawowe pytanie do praktyków: ile w przybliżeniu wynoszą Wasze roczne koszty takiego ogrzewania? Ja w tamtym sezonie spaliłem 4,2 t peletów za 3 800 zł, co daje 630 zł/miesiąc (sezon grzewczy trwał około 6 miesięcy). Jeśli wraz z kosztami piszecie charakterystykę Waszych domów, będzie można z tego wysnuć jakieś przybliżone wnioski.

Jak sterujecie takim układem? Czy da się wykorzystać dużą bezwładność podłogówki i zapewnić komfort cieplny przez cała dobę (powiedzmy 22 w dzień, 20 w nocy), włączając piec tylko w tańszej taryfie?

Czy Wasze kotły grzeją też cwu?

pozdrawiam z nadzieją na odzew

Darek

Policzyłem właśnie, że:

W tamtym sezonie spaliłem 4,2 tony pelletów

Jedna tona peletów to 5 tys kWh (Barlinek podaje nawet 5,3, a takimi paliłem w tamtym roku)

To znaczy, że spalając pelety wyprodukowałem 4,2 x 5 tys = 21 tys kWh

Zakładam, że mój piec działał ze sprawnością 75%

To znaczy, że do ogrzania użyłem efektywnie 21 tys x 0,75 = 15 750 kWh

Gdybym chciał te kilowatogodziny uzyskać z kospela, to zakładając, że ma on sprawność 100% musiałbym wydać 15 750 x 0,35 zł/kWh= 5 500 zł.

Za pelety natomiast zapłaciłem 3 800

Różnica 1 700 zł na sezon :(

Czy popełniam w tych obliczeniach jakiś zasadniczy błąd?

Największy jest pewnie przy założeniu sprawności kotła na eko. Mój kocioł jest trochę przewymiarowany (20 kW), a to nie sprzyja dużej sprawności. Poza tym wymiennik płytowy, na którym też są jakieś straty. Może za wysoko przyjąłem sprawność mojego aktualnego układu?

Darek

Edytowane przez daroski

Ocieplenie:

- ściany: gazobeton 24 cm + 15 cm styro

- podłoga na gruncie 12 cm styro

- poddasze - 25 cm wełny

Wentylacja grawitacyjna

Okna PCV dwuszybowe

U mnie:

ad.1. tak samo

ad.2. 10 cm styro

ad.3. 33 cm wełny

Wentylacja mechaniczna

Okna - tak jak u Ciebie.

Pow. ogrzewana 115 m2.

ile w przybliżeniu wynoszą Wasze roczne koszty takiego ogrzewania?

Ok. 2 200 zł.

Jak sterujecie takim układem?

Jeden sterownik auratona.

Czy da się wykorzystać dużą bezwładność podłogówki i zapewnić komfort cieplny przez cała dobę (powiedzmy 22 w dzień, 20 w nocy), włączając piec tylko w tańszej taryfie?

Da się. Temp. 22-22,5 st.

Czy Wasze kotły grzeją też cwu?

Nie. Cwu grzeje bojler elektryczny.

U mnie:

ad.1. tak samo

ad.2. 10 cm styro

ad.3. 33 cm wełny

Wentylacja mechaniczna

Okna - tak jak u Ciebie.

Pow. ogrzewana 115 m2.

Ok. 2 200 zł.

.

Dziękuję za te informacje.

Izolacje mamy podobną, za to u mnie brak WM no i powierzchnia ogrzewana o 40% większa.

Gdyby brać pod uwagę tylko powierzchnię, to koszty proporcjonalnie skoczyłyby do 3 100 zł.

Przypuszczam, że brak WM dodałby te brakujące 700 zł i wyszłoby mniej więcej na to samo co za pelety (3 800 zł)

Pomijając oczywiście wygodę wynikającą z bezobsługowości.

pozdrawiam

Darek

Prąd - tak, ale nieco inaczej, na Twoim miejscu do swojego układu dodałbym to

http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107

No właśnie - mpopław kilka postów wyżej pisał, że pompa kosztowała Cię 1000 zł. Rozumiem, że to pomyłka, bo proponowana przez Ciebie jula, to koszt bliski 10 000 zł.

D.

No właśnie - mpopław kilka postów wyżej pisał, że pompa kosztowała Cię 1000 zł.

To nie pomyłka, ale to nieco inne pc - zainstalowałem 2 pcpp, w sumie (własny montaż) kosztowały 2,5kzł. Swoje doświadczenia z ich eksploatacji opisałem tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4907928&viewfull=1#post4907928

Zaproponowana wcześniej to pcpw - to inna bajka.

Jak sterujecie takim układem? Czy da się wykorzystać dużą bezwładność podłogówki i zapewnić komfort cieplny przez cała dobę (powiedzmy 22 w dzień, 20 w nocy), włączając piec tylko w tańszej taryfie?

Tak się nie da, u siebie utrzymuję niższą temp w sypialniach w nocy (20*), rano klima szybko ją podnosi do 25*

Edytowane przez kbab

U mnie:

Jeden sterownik auratona.

A możesz opisać jak tym sterujesz? Jakiego sterownika Auratona używasz?

Grzejesz w drugiej taryfie na maksa? Pewnie nie. To do jakiej temperatury w pomieszczeniach dobijasz podczas nocnego grzania?

Sterujesz jakoś automatycznie temperaturą wody wpuszczanej do podłogówki?

Będę wdzięczny za opis.

Darek

A możesz opisać jak tym sterujesz?

Ręcznie.

Jakiego sterownika Auratona używasz?

Model 2005, który czuwa nad włączaniem i wyłączaniem kotła.

Grzejesz w drugiej taryfie na maksa?

Tak. Grzeję 9 godz. w nocy i 3 w dzień (taryfa g12r).

To do jakiej temperatury w pomieszczeniach dobijasz podczas nocnego grzania?

Temp. na sterowniku waha się między 22,5 a 22 st.

Sterujesz jakoś automatycznie temperaturą wody wpuszczanej do podłogówki?

Tak jak pisałem wyżej steruję ręcznie na podstawie przewidywanej pogody ;)

Będę wdzięczny za opis.

No problem :)