pa.sko 21.10.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jako że pierwszy raz się odzywam - Witam Wszystkich. Mam problem z ciągiem w kominku. Na kominie mam zainstalowany generator ciągu DARCO. Gdy jest wyłączony i nie palę (zimny komin) jest wsteczny cięg. Powoduje to przedostawanie się do mieszkania smrodu z komina - coś a'la wędzonka. Włączony generator na "pół gwizdka" rozwiązuje problem, ale prąd ciągnie.Czy można na generator nałożyć strażaka, żeby jak najbardziej ograniczyć działanie generatora?Czy strumień powietrza wymuszony przez generator nie wpłynie jakoś na "strażaka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 21.10.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jako że pierwszy raz się odzywam - Witam Wszystkich. Mam problem z ciągiem w kominku. Na kominie mam zainstalowany generator ciągu DARCO. Gdy jest wyłączony i nie palę (zimny komin) jest wsteczny cięg. Powoduje to przedostawanie się do mieszkania smrodu z komina - coś a'la wędzonka. Włączony generator na "pół gwizdka" rozwiązuje problem, ale prąd ciągnie. Czy można na generator nałożyć strażaka, żeby jak najbardziej ograniczyć działanie generatora? Czy strumień powietrza wymuszony przez generator nie wpłynie jakoś na "strażaka"? paradoksalnie wbrew wszelkim pozorom nasady typu strażak obniżają ciąg kominowy chyba, że wieje halny... to wówczas ma to sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.10.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Witam.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220346-Jak-zako%C5%84czy%C4%87-kominMasz okazję poradzić ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa.sko 21.10.2013 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 paradoksalnie wbrew wszelkim pozorom nasady typu strażak obniżają ciąg kominowy chyba, że wieje halny... to wówczas ma to sens Nie rozumiem. To po kiego grzyba te wszystkie nasady. Nasada Dragon firmy Rotowent na przykład (link): "Nasada zaprojektowana specjalnie dla zastosowania na przewodach spalinowych i dymowych (z kominków) Najbardziej wydajnie wykorzystuje wiatr do wytworzenia ciągu kominowego" Zresztą fizyka działa, jeśli wiatr wieje i ustawia nasadę tyłem do wiatru to przy wylocie wytwarza się pożądane podciśnienie. Coś nie tak rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 23.10.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Rozumujesz bardzo dobrze -- jeśli jest wiatr, poprawia ciąg. Ale pewnie sensownie zaczyna działać dopiero od pewnej określonej prędkości wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa.sko 23.10.2013 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 OK, ale mi od początku chodzi o to czy można montować "strażaka" na generatorze ciągu i czy to ma sens, czy poprawi ciąg przy wyłączonym generatorze, czy nie dojdzie do uszkodzenia gdy generator będzie włączony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.10.2013 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 OK, ale mi od początku chodzi o to czy można montować "strażaka" na generatorze ciągu i czy to ma sens, czy poprawi ciąg przy wyłączonym generatorze, czy nie dojdzie do uszkodzenia gdy generator będzie włączony? Nie. To bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts