fotohobby 21.10.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Szukam wkładu, który spełniłby nastepujace warunki: - do 8kW, bo dom o niewielkim zapotrzebowaniu na ciepło- szczelny, bo rekuperacja- pionowy, o proporcjach drzwiczek 450x570mm- z nowoczesnym designiem drzwi i klamki- z wygodnym popielnikiem, najchętniej w formie "wiaderka"- do palenia przez trzy dni w tygodniu (na weekend) I to chyba wszystko.Idac od najtańszego przygladałem się:Blanka 8kW (nie podoba mi sie design, te kratki powyżej i poniżej drzwiczek, no i popielnik w formie tacy)Kobok Vertical 440 - na żyvo nie widziałem, na zdjęciach wyglada ok, nie wiem, jak ze szczelnoscią i popielnikiem)BEF 450 7kW (na zdjęciach wyglada super, myśle tu wersji z unowocześniona fasadą, na zdjęciach widac fajnie rozwiązany popielnik)Romotop KV25 F (bardzo fajnie rozwiązany popielnik z przykrywką - uchwytem, za to chropowata, żeliwna fasada w stylu retro :/ )Austroflam, Spartherm Mini fajne, ale przeraźliwie drogie... Najbliżej mi do żeliwnego BEFa, albo stalowego Koboka.Czy ktos porównywał te wkłady ? EDIT: jest jeszcze tani Thorma Alicante. Wygląd jak dla mnie super, tylko cena dziwnie niska i opinii mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.10.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Rozpisałeś się o popielnikach, jakby bez nich koniec świata był...A drewno najlepiej się pali bez rusztu i bez popielnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.10.2013 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Podaj więc przykład wkładu, który spełni moje pozostałe warunki. Do głowy przychodzi mi tylko Norpeis N21 i chyba Austroflamm, z tych podanych wyżej.Nie wiem, jaka miala by być przewaga Norpeisa nad Romotopem, na przykład ? Może poza nowocześniejszym wyglądem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.10.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 mam thormę alicante i mogę napisać że jest to bardzo fajny mały wkładmiałem wkład dovre - pozioma szyba i w thormie wrażenie ognia jest lepszeja go kupiłem do okazjonalnego palenia i najlepiej się do tego nadajezajmuje mało miejscacena bardzo fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.10.2013 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Wlaśnie tylko u Ciebie go widzialem na zdjęciach, tak to tylko na www.Wyglad bardzo mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Na placu boju pozostały już tylko BeF450 i Kobok Vertical. Romotop KF 25 F odpadł z uwagi na walory estetyczne. Proporcje ma swietne, ale fasade jak stary kaloryfer Spartherm Mini R odpadł z uwagi na cenę... Pytanie, czy wybrac wkład żeliwny czeski, czy stalowy słowacki ? Producenci deklarują podobna sprawnosc (Bef 78%, Kobok 79%) jednak zastanawia mnie temperatura spalin: Kobok 225C, Bef 344C Skąd ta róznica ? Czy, jesli zamierzam nad wkladem umieścic rurowy, wodny wymiennik ciepła, to te 100C wiecej w Befie bedzie atutem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.10.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Na placu boju pozostały już tylko BeF450 i Kobok Vertical. Romotop KF 25 F odpadł z uwagi na walory estetyczne. Proporcje ma swietne, ale fasade jak stary kaloryfer Spartherm Mini R odpadł z uwagi na cenę... Pytanie, czy wybrac wkład żeliwny czeski, czy stalowy słowacki ? Producenci deklarują podobna sprawnosc (Bef 78%, Kobok 79%) jednak zastanawia mnie temperatura spalin: Kobok 225C, Bef 344C Skąd ta róznica ? Czy, jesli zamierzam nad wkladem umieścic rurowy, wodny wymiennik ciepła, to te 100C wiecej w Befie bedzie atutem ? To tylko kwestia pomiaru. Gdyby zamienić mierniczych, wyszłoby na odwrót. Próbuje to wyjaśnić (ku radości wielu moich kolegów:D) tu: http://blog.kominki-batura.pl/?p=358 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2013 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Tak przypuszczalem, ze tak duza róznica może być spowodowana metodyką pomiaru. Jesli ktoś wie o tych wkladach coś, co stawiałby któryś w na lepszej/gorszej pozycji, to proszę o wpis Bedę chciał w tym tygodniu dokonać wyboru. Teraz glównie interesuje mnie ich szczelnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 30.10.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 To tylko kwestia pomiaru. Gdyby zamienić mierniczych, wyszłoby na odwrót. Próbuje to wyjaśnić (ku radości wielu moich kolegów:D) tu: http://blog.kominki-batura.pl/?p=358 Akurat tutaj w pełni się z tobą zgadzam Piotr ( chodzi o wpis na blogu ) , jednak lepiej nie pisać nic więcej na ten temat bo padnie:eek: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 30.10.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Jeszcze może być z Hajduk - Smart 1V 57 cm, stalowo szamotowy, średnia sprawność 85%, temperatura na wyjściu do komina 220 st., moc nominalna 7, 5 kW. Bardzo szczelny i wydajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.10.2013 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Dzięki, a je chyba zostane przy czesko-słowackim duecie. Byłem sobie wczoraj w Strumieniu poogladałem BeF u przedstawiciela, uciałem miłą polsko-czeska pogawędkę, sfotografowalem i pojachałem pokazac żonie. Żonie podoba sie blenda, zakrywajaca rame drzwiczek i chyba to przeważy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 31.10.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 A ile chcą za tego Befa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.10.2013 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 4700 z podłączeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.04.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 fotohobby, zakupiles juz wklad? ja zaczynam sie rozgladac ale za 10kw, ciekaw jestem na co sie zdecydowales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2014 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) fotohobby, zakupiles juz wklad? ja zaczynam sie rozgladac ale za 10kw, ciekaw jestem na co sie zdecydowales Nie, nie kupiłem, bo zimą przeznaczyłem środki na inne etapy, ale też nic innego, niz BeF / Kobok przez ten czas mi nie wpadlo w oko. Przerwa zimowa chyba nie przyniosła nic nowego w tym segmencie. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.04.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Witam.Wpadnij do mnie ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2014 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Wpadnę, wlaściwie, to po zmianie miejsca pracy przejezdzam tam co dzien. Do ktorej przyjmujesz interesantow ? Tylko nie rozmawiajmy o Blance... De gustibus non est disputandum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.04.2014 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Witam. Porozmawiamy najpierw o samej konstrukcji podtrzymującej komin ... Potem zobaczysz inne polskie paleniska w pionowym wydaniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 13.08.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Panowie! Mam taki sam problem. Malutki domek. Ja planuję rekuperator, a żona kominek . Pomóżcie...zaproponujcie jeszcze coś. Wymagania: Mała moc - max 8kW. Domek 82m2, ciepłe okna(3szyby),ściany(15cm grafit). Zamknięta komora (wentylacja mechaniczna). Wylot do góry. Wymiar głębokości max 50cm. Szyba...duża :-/ Cena wkładu najlepiej do 3kPLN. Ten BEF450 i KOBOK trochę dla mnie za drogie. Znalazłem jeszcze DIABLO MINI . PAMA ale wylot do tyłu. Te z THORMA to chyba nie są szczelne? Pozdrawiam! P.S. Nie wiem czy nie skończy się na BIOKOMINKU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 14.08.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Witam,oprócz wymienionych wkładów masz jeszcze do wyboru: THORMA ALICANTE - ok 1700zł, UNICO DRAGON 8 - w zależności od wariantu wykończenia frontu cena ok 4000złpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts