Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnienie kontrłaty - dach deskowany z papą

__

Recommended Posts

Jutro wchodzi dekarz z pracami, cały czas się zastanawiam jaki środek wybrać i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Dach deskowany i papowany, chciałbym zabezpieczyć się przed ewentualnością podciekania przez przebity gwozdziami dach.

Czy powinienem zastosować bitumiczny uszczelniacz dekarski czy moze coś z rodziny izohanu ? Np ekodach lub Izohan WL? ( na niektórych produktach izohanu w karcie technicznej jest wzmianka że nie należy stosować do materiałów smołowych

A może po prostu taśmę uszczelniającą z pianki polietylenowej pod kontrłaty?

Dodam że będę również chciał przesmarować tym samym specyfikiem papiaki od góry - trochę podcieka dach w niektórych miejscach.

Papa na dachu to termozgrzewalna v60S30

Proszę o pomoc :)

Jutro wchodzi dekarz z pracami, cały czas się zastanawiam jaki środek wybrać i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Dach deskowany i papowany, chciałbym zabezpieczyć się przed ewentualnością podciekania przez przebity gwozdziami dach.

Czy powinienem zastosować bitumiczny uszczelniacz dekarski czy moze coś z rodziny izohanu ? Np ekodach lub Izohan WL? ( na niektórych produktach izohanu w karcie technicznej jest wzmianka że nie należy stosować do materiałów smołowych

A może po prostu taśmę uszczelniającą z pianki polietylenowej pod kontrłaty?

Dodam że będę również chciał przesmarować tym samym specyfikiem papiaki od góry - trochę podcieka dach w niektórych miejscach.

Papa na dachu to termozgrzewalna v60S30

Proszę o pomoc :)

Uszczelniacz dekarski do gontów, w wiaderku lub w tubie do pistoletu, trwale elastyczny.

Podbijam temat.

Jako że papa z posypką zastanawiam się czym przesmarować kontry, żeby wilgoć która wejdzie między papę a kontrę nie szkodziła jej?

Generalnie większość wykonawców chce kłaść kontry bezpośrednio na papę i nigdy nie słyszeli żeby czymś się uszczelniało czy zabezpieczało kontrłaty.

Jaki środek możecie polecić? Czy można do tego użyć zwykłego lepiku na zimno?

Ja w końcu się zdecydowałem na coś takiego jak na zdjęciu poniżej- płynny poliuretan. Wykonawca oblewa kontrłaty dociska do dachu i dobija gwoźdzmi.

Piana z tego co widzę jest nisko rozprężalna, a samo rozpręzenie zajmuje kilka minut.

Generalnie jest to środek do uszczelniania połączeń z folią.

Wykonawca zaproponował ten poliuretan, lepikiem musiałby przesmarować całą kontrę co zajmowało by dużo czasu.

Jako drugi sposób na uszczelnienie myślałem o taśmie z polietylenu ale delta-fixx był tańszy o połowę - lepik wyszedłby najtaniej ale nie miałem pewnosci że posmarują wszędzie dokładnie a piana zrobi to za nich.

Czy dobrze? Czas pokaże

deltq.jpg

Edytowane przez _@_

• 2 weeks później...
Ja w końcu się zdecydowałem na coś takiego jak na zdjęciu poniżej- płynny poliuretan. Wykonawca oblewa kontrłaty dociska do dachu i dobija gwoźdzmi.

Piana z tego co widzę jest nisko rozprężalna, a samo rozpręzenie zajmuje kilka minut.

Generalnie jest to środek do uszczelniania połączeń z folią.

Wykonawca zaproponował ten poliuretan, lepikiem musiałby przesmarować całą kontrę co zajmowało by dużo czasu.

Jako drugi sposób na uszczelnienie myślałem o taśmie z polietylenu ale delta-fixx był tańszy o połowę - lepik wyszedłby najtaniej ale nie miałem pewnosci że posmarują wszędzie dokładnie a piana zrobi to za nich.

Czy dobrze? Czas pokaże

[ATTACH=CONFIG]220606[/ATTACH]

Mam do Ciebie pytanie, gdzie można nabyć ten preparat, najlepiej wysyłkowo, oglądałem skuteczność tego rozwiązania na filmie instruktażowym dorkena i jest to na pierwszy rzut oka bardzo dobre i proste w aplikacji rozwiązanie tylko jakoś nie widzę miejsca gdzie by to można było zakupić wysyłkowo. Jaka jest wydajność tego preparatu (ile mb kontrłat można uszczelnić) ?

Nie ma takiej potrzeby chyba, że pojawi się przeciek. Pozdrawiam.

U mnie w 2 miejscach jest przeciek. Wczoraj wszedlem na dach i zasmarowalem kontry w okolicach cieknacego miejsca dacholeum na styku kontra-papa. Nawalilem tego dacholeum grubo na tyle ze sobie posciekalo wzdluz kontry, ale jakos nie mam przekonania do tego. Wydaje mi sie ze Abizol G bylby lepszy...

Masz moze cos sprawdzonego, co mozesz polecic Andrzeju? Albo moze Mistrz Jan cos podrzuci? Generalnie w przyszlym roku polozymy blache, do tego czasu jednak pod papa musi byc szczelnie aby welna, ktora zaczalem ukladac nam nie zamakala.

Mam do Ciebie pytanie, gdzie można nabyć ten preparat, najlepiej wysyłkowo, oglądałem skuteczność tego rozwiązania na filmie instruktażowym dorkena i jest to na pierwszy rzut oka bardzo dobre i proste w aplikacji rozwiązanie tylko jakoś nie widzę miejsca gdzie by to można było zakupić wysyłkowo. Jaka jest wydajność tego preparatu (ile mb kontrłat można uszczelnić) ?

Niestety nie wiem gdzie można to kupić. Wykonawca dostarczył ten preparat we własnym zakresie ( z tego co pamietam to koszt ok 86zl/butla ~940ml)

Z informacji na butli było coś o sprzedaży nie komercyjnej. - w przyszłym tygodniu postaram się dopytać dekarza

Co do wydajności to u mnie na dach ok 276 m2 zeszły 3 butle ( o ktróych wiem) mozliwe ze była1 więcej.

Niestety nie wiem gdzie można to kupić. Wykonawca dostarczył ten preparat we własnym zakresie ( z tego co pamietam to koszt ok 86zl/butla ~940ml)

Z informacji na butli było coś o sprzedaży nie komercyjnej. - w przyszłym tygodniu postaram się dopytać dekarza

Co do wydajności to u mnie na dach ok 276 m2 zeszły 3 butle ( o ktróych wiem) mozliwe ze była1 więcej.

ok, dzięki

• 8 years później...

Nie chcę zakładać nowego tematu więc chciałbym odkopać stary ale jak aktualny.

Otóż mam dach deskowany, papa i po ostatnich opadach zauważyłem kilka przecieków. Wszystkie są na łączeniu kontrłat gdzie biłem dwa gwoździe. Podejrzewam, że gwoździe mijają się za blisko siebie i zrobiła się w papie większa dziura lub mogło ja rozerwać.

Jak to uszczelnić? Czy uszczelniacz dekarski na styku kontrłata- papa wystarczy?

Chciałem podnieść kontrlatę i napchać lepiku tylko pojawił się problem. Łatę podniosłem ale kontrłata sztywno siedzi. Podbicie łomem wiąże się z uszkodzeniem papy.

W związku z tym czy uszczelnienie powierzchniowe będzie skuteczne i czy w takim przypadku uszczelnić/smarować styk papa/kontrłata uszczelniaczem dekarskimi czy lepikiem?

Chyba, że lepiej będzie podniesienie wszystkich łat i spróbować jakoś podnieść kontrlatę?

Na forum znalazłem różne odpowiedzi ale jak zrobić żeby było dobrze.

Ok już wiem że się nie nadaje bo na słoneczku zmienia konsystencję i spływa.

Czy proponowany uszczelniacz Wet-R-Dri

mogę zastosować pod kontrłaty jako uszczelnienie bo będę jeszcze robił dach garażu i odrazy bym je doszczelnił czy tylko nadaje się do uszczelnienia powierzchniowego. Zastanawiam sie jaka ma konsystencję skoro nakłada się do szpachelką.