__ 21.10.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jutro wchodzi dekarz z pracami, cały czas się zastanawiam jaki środek wybrać i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Dach deskowany i papowany, chciałbym zabezpieczyć się przed ewentualnością podciekania przez przebity gwozdziami dach. Czy powinienem zastosować bitumiczny uszczelniacz dekarski czy moze coś z rodziny izohanu ? Np ekodach lub Izohan WL? ( na niektórych produktach izohanu w karcie technicznej jest wzmianka że nie należy stosować do materiałów smołowych A może po prostu taśmę uszczelniającą z pianki polietylenowej pod kontrłaty? Dodam że będę również chciał przesmarować tym samym specyfikiem papiaki od góry - trochę podcieka dach w niektórych miejscach. Papa na dachu to termozgrzewalna v60S30 Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 21.10.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jutro wchodzi dekarz z pracami, cały czas się zastanawiam jaki środek wybrać i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Dach deskowany i papowany, chciałbym zabezpieczyć się przed ewentualnością podciekania przez przebity gwozdziami dach. Czy powinienem zastosować bitumiczny uszczelniacz dekarski czy moze coś z rodziny izohanu ? Np ekodach lub Izohan WL? ( na niektórych produktach izohanu w karcie technicznej jest wzmianka że nie należy stosować do materiałów smołowych A może po prostu taśmę uszczelniającą z pianki polietylenowej pod kontrłaty? Dodam że będę również chciał przesmarować tym samym specyfikiem papiaki od góry - trochę podcieka dach w niektórych miejscach. Papa na dachu to termozgrzewalna v60S30 Proszę o pomoc Uszczelniacz dekarski do gontów, w wiaderku lub w tubie do pistoletu, trwale elastyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__ 21.10.2013 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Uszczelniacz dekarski nie bedzie smierdział jak niektóre lepiki przy podgrzanym dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 25.10.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Podbijam temat.Jako że papa z posypką zastanawiam się czym przesmarować kontry, żeby wilgoć która wejdzie między papę a kontrę nie szkodziła jej? Generalnie większość wykonawców chce kłaść kontry bezpośrednio na papę i nigdy nie słyszeli żeby czymś się uszczelniało czy zabezpieczało kontrłaty. Jaki środek możecie polecić? Czy można do tego użyć zwykłego lepiku na zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__ 25.10.2013 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) Ja w końcu się zdecydowałem na coś takiego jak na zdjęciu poniżej- płynny poliuretan. Wykonawca oblewa kontrłaty dociska do dachu i dobija gwoźdzmi. Piana z tego co widzę jest nisko rozprężalna, a samo rozpręzenie zajmuje kilka minut. Generalnie jest to środek do uszczelniania połączeń z folią. Wykonawca zaproponował ten poliuretan, lepikiem musiałby przesmarować całą kontrę co zajmowało by dużo czasu. Jako drugi sposób na uszczelnienie myślałem o taśmie z polietylenu ale delta-fixx był tańszy o połowę - lepik wyszedłby najtaniej ale nie miałem pewnosci że posmarują wszędzie dokładnie a piana zrobi to za nich. Czy dobrze? Czas pokaże Edytowane 25 Października 2013 przez _@_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.10.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Pryz kącie nachylenia połaci powyżej 30* nie ma takiej potrzeby. Na wypłaszczonych dachach można najpierw nabić kontrłaty i na nie papę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 10.11.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Pryz kącie nachylenia połaci powyżej 30* nie ma takiej potrzeby. Na wypłaszczonych dachach można najpierw nabić kontrłaty i na nie papę. Pozdrawiam. Andrzeju czyli jeśli dach ma więcej niż 30* to uszczelnianie kontrłat przy papie z posypką nie ma sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.11.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Nie ma takiej potrzeby chyba, że pojawi się przeciek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 11.11.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Ja w końcu się zdecydowałem na coś takiego jak na zdjęciu poniżej- płynny poliuretan. Wykonawca oblewa kontrłaty dociska do dachu i dobija gwoźdzmi. Piana z tego co widzę jest nisko rozprężalna, a samo rozpręzenie zajmuje kilka minut. Generalnie jest to środek do uszczelniania połączeń z folią. Wykonawca zaproponował ten poliuretan, lepikiem musiałby przesmarować całą kontrę co zajmowało by dużo czasu. Jako drugi sposób na uszczelnienie myślałem o taśmie z polietylenu ale delta-fixx był tańszy o połowę - lepik wyszedłby najtaniej ale nie miałem pewnosci że posmarują wszędzie dokładnie a piana zrobi to za nich. Czy dobrze? Czas pokaże [ATTACH=CONFIG]220606[/ATTACH] Mam do Ciebie pytanie, gdzie można nabyć ten preparat, najlepiej wysyłkowo, oglądałem skuteczność tego rozwiązania na filmie instruktażowym dorkena i jest to na pierwszy rzut oka bardzo dobre i proste w aplikacji rozwiązanie tylko jakoś nie widzę miejsca gdzie by to można było zakupić wysyłkowo. Jaka jest wydajność tego preparatu (ile mb kontrłat można uszczelnić) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 11.11.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Nie ma takiej potrzeby chyba, że pojawi się przeciek. Pozdrawiam. U mnie w 2 miejscach jest przeciek. Wczoraj wszedlem na dach i zasmarowalem kontry w okolicach cieknacego miejsca dacholeum na styku kontra-papa. Nawalilem tego dacholeum grubo na tyle ze sobie posciekalo wzdluz kontry, ale jakos nie mam przekonania do tego. Wydaje mi sie ze Abizol G bylby lepszy... Masz moze cos sprawdzonego, co mozesz polecic Andrzeju? Albo moze Mistrz Jan cos podrzuci? Generalnie w przyszlym roku polozymy blache, do tego czasu jednak pod papa musi byc szczelnie aby welna, ktora zaczalem ukladac nam nie zamakala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.11.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Lepik na zimno. Można podgrzać (nie palnikiem:no:) Unieś kontrę i szpachelką daj lepik , dobij gwożdzie. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__ 12.11.2013 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Mam do Ciebie pytanie, gdzie można nabyć ten preparat, najlepiej wysyłkowo, oglądałem skuteczność tego rozwiązania na filmie instruktażowym dorkena i jest to na pierwszy rzut oka bardzo dobre i proste w aplikacji rozwiązanie tylko jakoś nie widzę miejsca gdzie by to można było zakupić wysyłkowo. Jaka jest wydajność tego preparatu (ile mb kontrłat można uszczelnić) ? Niestety nie wiem gdzie można to kupić. Wykonawca dostarczył ten preparat we własnym zakresie ( z tego co pamietam to koszt ok 86zl/butla ~940ml) Z informacji na butli było coś o sprzedaży nie komercyjnej. - w przyszłym tygodniu postaram się dopytać dekarza Co do wydajności to u mnie na dach ok 276 m2 zeszły 3 butle ( o ktróych wiem) mozliwe ze była1 więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.11.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Niestety nie wiem gdzie można to kupić. Wykonawca dostarczył ten preparat we własnym zakresie ( z tego co pamietam to koszt ok 86zl/butla ~940ml) Z informacji na butli było coś o sprzedaży nie komercyjnej. - w przyszłym tygodniu postaram się dopytać dekarza Co do wydajności to u mnie na dach ok 276 m2 zeszły 3 butle ( o ktróych wiem) mozliwe ze była1 więcej. ok, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.11.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Masa uszczelniająca nie może spływać. Powinna mieć konsystencję budyniu czy marmolady. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo40 06.05.2022 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 Nie chcę zakładać nowego tematu więc chciałbym odkopać stary ale jak aktualny.Otóż mam dach deskowany, papa i po ostatnich opadach zauważyłem kilka przecieków. Wszystkie są na łączeniu kontrłat gdzie biłem dwa gwoździe. Podejrzewam, że gwoździe mijają się za blisko siebie i zrobiła się w papie większa dziura lub mogło ja rozerwać.Jak to uszczelnić? Czy uszczelniacz dekarski na styku kontrłata- papa wystarczy? Chciałem podnieść kontrlatę i napchać lepiku tylko pojawił się problem. Łatę podniosłem ale kontrłata sztywno siedzi. Podbicie łomem wiąże się z uszkodzeniem papy. W związku z tym czy uszczelnienie powierzchniowe będzie skuteczne i czy w takim przypadku uszczelnić/smarować styk papa/kontrłata uszczelniaczem dekarskimi czy lepikiem? Chyba, że lepiej będzie podniesienie wszystkich łat i spróbować jakoś podnieść kontrlatę? Na forum znalazłem różne odpowiedzi ale jak zrobić żeby było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.05.2022 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 Żadne podnoszenie! Bitumiczny uszczelniacz dekarski (np. Wet-R-Dri) po obu stronach kontrłaty i kielenką wyprować spoinę. Tak jak kiedyś kitowano szyby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.05.2022 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Żeby mieć 100% pewności, to zdejmnij łaty i naklej na kątrę pasek 20cm papy termo. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo40 07.05.2022 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Super że nie muszę podnosić kontrłat.Zastosuje bitumiczny uszczelniacz dekarski a czy lepikiem też to mogę zrobić? Mam 5 kg lepiku chyba matizol z tytana. Mogę go wykorzystać czy raczej się nie nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo40 07.05.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Poprawka:to jest Abizol KL DM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemo40 07.05.2022 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2022 Ok już wiem że się nie nadaje bo na słoneczku zmienia konsystencję i spływa.Czy proponowany uszczelniacz Wet-R-Drimogę zastosować pod kontrłaty jako uszczelnienie bo będę jeszcze robił dach garażu i odrazy bym je doszczelnił czy tylko nadaje się do uszczelnienia powierzchniowego. Zastanawiam sie jaka ma konsystencję skoro nakłada się do szpachelką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts