szopja 21.10.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) Witam,mam mały problem, chodzi o zbędne zużycie pelletu w biurowcu.Firma zainstalowała mi palnik Pellas wraz ze sterownikiem Pellas®X R.Control. Szukam do niego instrukcji obsługi, bądź odpowiedzi na pytanie odnośnie sterownika pokojowego. Zainstalowano w sekretariacie czujnik temperatury auraton 2025, który steruje pompami, w sensie jest podłączony do stycznika, który załącza, bądź wyłącza pompy w momencie osiągnięcia zadanej temp. Zastanawiam się czy jest to dobre rozwiązanie. Piec jest w obiegu z zaworem czterodrożnym, którym steruje sterownik. Kiedy pompy nie pracują zawór otwarty jest na obieg ogrzewania, więc min. dodatkowo idzie grawitacyjnie w obieg przez pompy, aczkolwiek niepotrzebnie. Wszystko funkcyjnie działa dobrze, ale przechodząc do meritum sprawy jest rzecz, która mi nie odpowiada. Od godziny 14 do 6 rano temp. zadana w pomieszczeniu to tylko 17 stopni, od 6-14 to 21 stopni. Gdy o 14 sterownik wyłączy się to przy aktualnych temperaturach na zewnątrz temperatura pomieszczenia nie spadnie poniżej 17 st. aby załączyć pompy. Piec niestety w tym czasie, pomimo odpowiedniej temp.pomieszczenia załącza się i nagrzewa kocioł do 70st (nastawa temp. kotła) po czym wygasza się, następnie gdy temp. spadnie do około 40st. rozpala ponownie i tak bez przerwy. Generuje to niepotrzebne rozpalenia i starty w postaci pelletu. Kilkanaście rozpaleń i kilkadziesiąt kg paliwa to sporo w skali miesiąca. Moim zdaniem to do sterownika R.Control powinien być podłączony czujnik temp, który sterowałby całym procesem spalania i to przez R.Controla powinien być sterowany stycznik pomp. Co zrobić, żeby zaoszczędzić? Nasuwa się odpowiedź wyłączać na noc piec, ale jak przyjadę o 7 do biura to jest chłodno, a chciałbym, żeby kontrolował to regulator temperatury. Z kolei ponad tona pelletu za podtrzymywania pieca (w ciepłym wrześniu) to przegięcie! Proszę o pomoc. Firma, która wykonała usługę w postaci instalacji palnika, następnie czujnika pokojowego sprawia wrażenie niekompetentnej, jeżeli chodzi o sprawy obsługi sterowników firmy pellas. Edytowane 21 Października 2013 przez szopja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 23.10.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Witam recepta na Twój problem Ustawienia serwisowe/ ustawienie kotła/ wybór termostatu/ termostat uniwersalny.Nie doczytałem... podłącz pompy i termostat do sterownika... Edytowane 25 Października 2013 przez Kroitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PellasX 25.10.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Witam serdecznie, Jeżeli problem nie został nadal rozwiązany prosimy o kontakt z naszym specjalistą pod numerem 535 664 888. Postara się on telefonicznie wyjaśnić Panu w jaki sposób ustawić sterownik Pellas®X R.Control i co zrobić, aby uniknąć w/w problemów w przyszłości. Użytkownicy palników Pellas®X mogą zawsze zwrócić się o pomoc do naszych przedstawicieli. Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby właściciele palników byli w pełni usatysfakcjonowani posiadanym produktem. Pozdrawiam,Anna K.Specjalista ds. marketingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitcel 31.10.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 czesc.jesli w dalszym ciągu borykasz sie z tym problemem zadzwoń 664971514.wytłumacze ci co masz zrobic.mam ten sam kontroler.sprawa jest prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak2006 26.10.2014 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Jestem pod wrażeniem serwisu Pellasa! Oczywiście nr tel. podany powyżej, szybka wizyta i diagnoza (błąd niestety po mojej stronie...). Pozdrawiam Panów z Pellasa i bardzo dziękuję Janusz Z. P.S. Współpraca z Wami to czysta przyjemność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jargang 26.11.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Witam. Postanowiłem podłączyć się do tematu. Jestem posiadaczem palnika pellas X mini ze sterownikiem R control EM890 oraz pokojowym ekoster 200. Zauważyłem pewien problem otóż sterownik pomimo nie osiągnięcia temperatury zadanej (termostat pokojowy) przechodzi do wygaszania gdyż osiągnął temperaturę zadaną kotła a następnie ponownie rozpala palnik. Palnik nie przechodzi w stan nadzoru. Podobny problem występuje w funkcji fuzzy logic po wyłączeniu ster. pokojowego Próbowałem włączyć funkcję nadzoru lecz jest niedostępna. Jak rozwiązać problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts