radk 21.10.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 A wiec tak znalazłem u konkurencji projekt domu który pasuje do MDM (Mieszkanie Dla Młodych) Na stronie piszą tak Powierzchnia domu: 96,26 m2 +garaż 17,97 m2 +kotłownia: 5,10 m2 hmmm czy kotłownia nie jest wliczana do powierzchni użytkowej w programie MDM??? No jak bym miał 3 dzieci to ok bo nawet z kotłownią nie przekroczę 110m wiec zapytałem Panią z pracowni Arch.n hmm żeby nie było reklamy Skąd wiedzą że kotłownia nie będzie liczona??? oto zapis rozmowy oceńcie sami Ja to oczywiście Radosław w rozmowie 16:20:52 Dziękujemy za kontakt z nami i prosimy zadać pytanie. Wkrótce odezwie się Doradca Projektowy. 16:21:48 Radosław: Witam chciałem zapytać o projekt Dom w żurawkach ver.2 (TERMO) 16:22:03 [Operator Krok Krystyna dołączył do rozmowy] 16:22:04 Radosław: Powierzchnia domu: 96,26 m2 +garaż 17,97 m2 +kotłownia: 5,10 m2 16:22:17 Radosław: Czy kotłownia nie liczy się jeśli chodzi o MDM? 16:26:19 Radosław: ??? 16:26:30 Krok Krystyna: Ze względu na łatwiejsze porównanie z projektami innych firm oraz na kredyt ARCHON+ wydzieliło powierzchnię kotłowni z całaj powierzchni domu. 16:26:46 Krok Krystyna: ja ostateczna interpretacja należ do banku. 16:27:06 Krok Krystyna: wówczas bank dodaje lub nie pow, kotłowni do obliczeń. 16:27:35 Radosław: aha może być tak że bank zdecyduje że w tym projekcie po uytkowa to nie jest 96,26 m2 lecz tylko ponad 100 z kotłownią? 16:27:48 Radosław: i nie wchodzi już projekt w MDM 16:28:39 Krok Krystyna: tak jak napisałam, powyżej najlepiej zapytać doradcy bankowego lubw koknretnym banku. 16:30:10 Radosław: a skąd może doradca bankowy wiedzieć czy beda doliczać czy nie skoro nie ma wogóle ofert kredytu MDM 16:30:19 Radosław: będa dostępne od 2014 16:30:27 Krok Krystyna: gdyz może tak się zdarzyć, bo definicje powierzchni- nasze -budowlane nie są tożsame z definicjami w rozumeniu ustawy którą posługują się banki. 16:31:19 Krok Krystyna: Niestety tym bardziej my nie możemy się na ten temat wypowiadać bo nie mamy żadnych informacji. 16:32:19 [Operator ma problemy z połączeniem, tymczasowo zostałeś przesunięty do kolejki osób oczekujących. Przepraszamy za niedogodności.] 16:33:05 Radosław: no więc chyba trochę naciągacie klientów sprzedając im dom który na pierwszy rzut oka jest dla MDM bo ma 96 bez kotłowni a klient dowie się w 2014 roku chcąc uzyskać kredyt że jego pwierzchnia ma pow 100 m2 i co zostaje mu zrobić sobie 3 dziecko??? 16:33:05 [Operator Krok Krystyna powrócił] 16:36:04 Krok Krystyna: Przykro mi że przepisy są niejednoznaczne. Dla Państwa wygody przygotowujemy stronę tak aby można było z niej prosto skorzystać w bez względu na przyjetą ostatecznie opcję. 16:36:26 Radosław: A czy ta wygoda nie wprowadza w bład? 16:37:07 Radosław: Jeżeli kupie u Panstwa dom w żurawkach i okaże sie że nie dostanę kredytu mdm to mogę go oddać? 16:38:20 Krok Krystyna: może Pan oddać projekt na zasadach jakie sa określone pod linkiem: 16:38:21 Krok Krystyna: http://archon.pl/zwroty-i-wymiany/268,art 16:41:44 Radosław: no to mogę zwróci do 30 dni ale jeżeli ja kupie projekt dzis to do 30 dni nie będe wiedział czy wasz projekt który REKLAMUJECIE jako MDM żeczywiście spełnia standardy tej ustawy. 16:42:32 Krok Krystyna: Na zasady udzielania kredytów niestety nie mamy już wpływu. 16:44:36 Radosław: ale macie na to co piszecie na stronach internetowych. Przykro mi że wykorzystujecie brak informacji by wprowadzać ludzi w błąd. Ja poszukam projektu u bardziej kompetentnej i uczciwej firmie. Pozdrawiam i Do widzenia. 16:47:11 Krok Krystyna: dziękuje również i zapraszam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 23.10.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 O ileż prostsze byłoby życie, gdyby nie było dotacji, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.10.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jest to jasne jak słońce. Obowiązuje (obowiązywać będzie) definicja zgodna z art.2. ust.1. pkt. 7 ustawy o ochronie praw lokatorów .......... (tak jak do tej pory): powierzchni użytkowej lokalu – należy przez to rozumieć powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności po-koi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom loka-tora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału; A na temat "fachowości" Pani Krystyny - milczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radk 30.10.2013 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Czyli kotłownia nie będzie wliczana i z tym projektem zmieszczę się do projektu MDM do 100 mkw??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.10.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Pogrubię - dla jasności: .....oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekpolska 04.11.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Nie wiedzieliśmy jak jest z piwnicą, kotłownią (i być może garażem) w tym całym zagmatwanym MDMie a nie ukrywajmy 100m to trochę mało na dom. Na pierwszy rzut oka ustawa wygląda na 'ustawioną' głównie pod deweloperów, ale do rzeczy- zadzwoniłem dziś do źródła- do Ministerstwa (! tak !) na numer 22 661 82 01 i zapytałem, czy dla domów budowanych samemu, powierzchnia piwnicy, garażu i kotłowni będzie wliczona do powierzchni branej pod uwagę w programie MDM. Miła Pani poinformowała mnie, że zgodnie za tym jak miało to miejsce w poprzednim programie 'rodzina w swoim', na 99% powierzchnie te NIE BĘDĄ wliczane do powierzchni branej pod uwagę przy dotacji kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 07.11.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Pani z archonu trochę miała rację, w rodzinie na swoim nie wliczano kotłowni i garażu. Były jeszcze wybiegi typu robienie poddasza jako strychu itp aby ponaciągać projekt pod program ale to już przegięcie. Skoro nie ma oficjalnego aktu prawnego to nie mogą na 100 % potwierdzić że będzie czy nie. Definicja pow. użytkowej z prawa budowlanego nie musi się pokrywać z definicją przyjmowaną przez banki Tak było przy poprzednim programie dotacji. Nie dziwię się więc stanowisku tej pani z A. p.s. Samo dotowanie wybranych jest niesprawiedliwe bo idąc tą drogą to można by dotować zakup samochodu, telefonu czy komputera. Budowa domu to luksus na który nie każdego będzie stać a zrzucają się na to wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.11.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Obowiązująca definicja jest przywołana aktem prawnym, tzn. ustawą o pomocy ........ .- i nie pochodzi z prawa budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 07.11.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Ale czy ustawa o pomocy to ta dotycząca konkretnie tego programu MDM? Bo jak nie to gwarancji nie ma że w zapisie którego nie ma będzie użyta właśnie ta definicja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 07.11.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Mamy kredy z poprzednim programem. I tam liczyli kotłownię... nie wiem jak garaż bo nie mamy. Ale kotłownię wliczali do powierzchni użytkowej. Nie było na to rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 07.11.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 To widać kwestia banku, każdy mógł mieć inny regulamin i po tym co piszesz tak było. Rozmawiałem kiedyś z pracownikiem któregoś banku i tam nie uwzględniali kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.11.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Tak jak w temacie - art.2.5 przywołuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 07.11.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 O ileż prostsze byłoby życie, gdyby nie było dotacji, prawda? i mniej nerwów, a tak to czeski film.... coś będzie ale tak na prawdę nie wiadomo jeszcze co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 27.11.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 http://www.studioatrium.pl/dokumenty/O-projektach-domow-i-garazy/Powierzchnia-uzytkowa-sposoby-liczenia-,583.html pod koniec artykułu jest być może pomocna informacja w sprawie sposobu liczenia pow. przy mdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.11.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 USTAWA z dnia 27 września 2013 r. o pomocy państwa w nabyciu pierwszego mieszkania przez młodych ludzi Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają: 7) powierzchnia użytkowa mieszkania – powierzchnię użytkową lokalu w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 7 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 266, z późn. zm. a tekst tego zapisu przywołałem w #3. I nie ma tu miejsca na interpretację inną, bo ustawodawca, także w art.2 przytoczył definicję pojęcia "mieszkanie" 5) mieszkanie – lokal mieszkalny albo dom jednorodzinny; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przybyl 09.12.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 To jak to jest w końcu z powierzchnią garażu w MDM liczy się do użytkowej czy nie ? Przeglądając stronę z projektami muratora, zauważyłem pewną rzecz, w śród projektów opisanych jako "Kolekcja: Projekty domów z programu Mieszkanie dla Młodych" natrafiłem na : http://projekty.muratordom.pl/projekt_lubiany-wariant-iii,2726,16.htm?sg=16http://projekty.muratordom.pl/projekt_nieodzowny,2679,0,0.htm?c=165&page=2http://projekty.muratordom.pl/projekt_roztropny-wariant-i-etap-i,1562,16.htm?sg=16 Wszystkie mają możliwość zaadaptowania poddasza na funkcje mieszkaniowe - adaptacji ta spowodowałaby przekroczenie limitu 100 m2 - czy banki nie odrzuciły by tych projektów ? Czy będąc w programie MdM można starać się o dofinansowanie na budowę domu energooszczednego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 10.12.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 "7) powierzchni użytkowej lokalu – należy przez to rozumieć powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału; " Nie wiem w sumie co będzie z garażami i kotłowniami bo nie są tu wymienione, a jak nie są to pewnie ktoś wpadnie na pomysł żeby to jednak dodawać. Poprawcie mnie jak się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roweras 22.12.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 trzeba brać doplaty i za energooszczednosc i i za program MDM tylko kiszka że ten metraż taki mały, ja swoją opinię już ochoczo napisalem na stronie programy http://www.mieszkaniedlamlodych.pl co o tym mysle moze ktos weźmie to pod uwagę izmieni metraże na wieksze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.12.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 ............ tylko kiszka że ten metraż taki mały, Bo to jest dopłata socjalna - to taki zasiłek socjalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MillaZ 27.12.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 A ja jestem jeszcze ciekawa, jeśli z narzeczonym chcę budować dom o powierzchni powiedzmy 160 m2, to każde z nas będzie miało po 80 m2, to możemy ubiegać się o dopłatę? nie jesteśmy małżeństwem, mamy mniej niż 35 lat i w sumie jedynym kruczkiem byłoby że budujemy jeden i ten sam dom. Bo w sumie też myśleliśmy nad kupnem 2 mieszkań od dewelopera obok siebie o pow 50 m2, i z tym pewnie nie byłoby problemu by uzyskać dofinansowanie...ale nie wiem jak to urzędnicy odbiorą w przypadku budowy jednego domu... Ktoś się już nad tym może zastanawiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts