Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MDM czyli dom do 100 m2 (110m2)

radk

Recommended Posts

Nie ma znaczenia czy budujesz z mężem, żoną czy kimkolwiek chcesz ;) Liczy się tylko inwestycja i kryteria programu. Jak chcecie budować dom z dwoma mieszkaniami - to super pomysł - bo najtaniej Wam wyjdzie taka inwestycja :). Budujecie dom dwu-lokalowy, już w trakcie projektu zaznaczacie która połówka jest czyja (czyli które mieszkanie). Po wybudowaniu robicie dodatkowy zapis u notariusza, którą część ogrodu każde z Was użytkuje. Jest jedno ale ;) Jak ze sobą zerwiecie jedno drugiemu może uprzykrzać życie ;) lub w najlepszej sytuacji nie mieć możliwości odseparowania się całkowicie od byłego partnera. Ja bym była się bardziej tego niż samej budowy bo budowa małego domku dwu-lokalowego to najtańsza opcja z możliwych na rynku nieruchomości. Sama chcę kiedyś tego spróbować :D Edytowane przez luntrusk

Dziękuję za porady! Dostałam dziś odpowiedz z [email protected] W sumie da radę, ale wtedy będą to dwa lokale mieszkalne i dostalibyśmy dofinansowanie do kredytu, czyli nie traktowany byłby ten dom jako dom, ale lokal mieszkalny od dewelopera:DDD i tu wchodzą limity do 75 m2.

Jakby ktos był zainteresowany wklejam odpowiedz:

Zasady tzw. częściowego zwrotu VAT na materiały budowlane na starych zasadach (uzyskanie faktur do 31 grudnia 2013 r.): http://www.transport.gov.pl/2-526e2a9d55a0e.htm

Na nowych zasadach tzw. częściowy zwrot VAT będzie można uzyskać na zasadach podobnych do uzyskania dofinansowania wkładu własnego w programie Mieszkanie dla młodych.

Pozwolenie na budowę musi być wydane po 1 stycznia 2014 r. Powierzchnia użytkowa domu objętego wsparciem to maksymalnie 100 m2, a tylko jeśli wychowują państwo co najmniej 3 dzieci 110 m2. Dom musi posiadać wyłącznie lokal mieszkalny. Jeśli będą dwa lokale mieszkalne to w świetle MdM NIE będzie to dom jednorodzinny i limit powierzchni użytkowej zmniejsza się do maksymalnie 75 m2 (jeśli co najmniej 3 dzieci to 85 m2).

W załączeniu informacja dotycząca powierzchni użytkowej.

Więcej o programie Mieszkanie dla młodych: http://www.transport.gov.pl/2-526e28fe80a05.htm

Ustawa: http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2013/1304

"7) powierzchni użytkowej lokalu – należy przez to rozumieć powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału; "

a jeżeli sypialnię o pow. 10m na poddaszu nazwę pralnio-suszarnią, to wtedy jak rozumiem z definicji, pomieszczenie nie będzie wliczone do pow. użytkowej? Projekt nasz ma 105m pow. użytkowej i muszę coś z tym zrobić. Można tak zmienić przeznaczenie pomieszczenia na poziomie adaptacji?To coś da?

Siwy, też myślałam, że będzie trzeba podłączyć wodę, dlatego zastanawiam się nad samą suszarnią (8-10m2) z dobrą wentylacją i tyle. Architekt powinien coś doradzić a zaryzykować zawsze można, w końcu można zyskać trochę zwrotu VAT a stracić tyle co nic, zwłaszcza,że i tak stawiam na dobrą wentylację pomieszczeń, po tym co teraz przechodzę w podpiwniczonym mieszkanku... Póki co,to mam 2 potomków i zanim pojawi się ewentualny 3ci i dorośnie do samodzielnego pokoju, to wysuszę niejedno pranie w tej "suszarni".

• 2 months później...
Dziękuję za porady! Dostałam dziś odpowiedz z [email protected] W sumie da radę, ale wtedy będą to dwa lokale mieszkalne i dostalibyśmy dofinansowanie do kredytu, czyli nie traktowany byłby ten dom jako dom, ale lokal mieszkalny od dewelopera:DDD i tu wchodzą limity do 75 m2.

Jakby ktos był zainteresowany wklejam odpowiedz:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale to oznacza, ze luki w jakiś sposób są. Pytanie, czy powstały celowo, czy przez przypadek, a co do samych warunków to uważam, że warto zapoznać się z dokładnymi szczegółami MDM