luntrusk 27.12.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Nie ma znaczenia czy budujesz z mężem, żoną czy kimkolwiek chcesz Liczy się tylko inwestycja i kryteria programu. Jak chcecie budować dom z dwoma mieszkaniami - to super pomysł - bo najtaniej Wam wyjdzie taka inwestycja . Budujecie dom dwu-lokalowy, już w trakcie projektu zaznaczacie która połówka jest czyja (czyli które mieszkanie). Po wybudowaniu robicie dodatkowy zapis u notariusza, którą część ogrodu każde z Was użytkuje. Jest jedno ale Jak ze sobą zerwiecie jedno drugiemu może uprzykrzać życie lub w najlepszej sytuacji nie mieć możliwości odseparowania się całkowicie od byłego partnera. Ja bym była się bardziej tego niż samej budowy bo budowa małego domku dwu-lokalowego to najtańsza opcja z możliwych na rynku nieruchomości. Sama chcę kiedyś tego spróbować Edytowane 27 Grudnia 2013 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 27.12.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Myślę, że dom powinien mieć wydzielone 2 osobne lokale żeby to przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MillaZ 31.12.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Dziękuję za porady! Dostałam dziś odpowiedz z [email protected] W sumie da radę, ale wtedy będą to dwa lokale mieszkalne i dostalibyśmy dofinansowanie do kredytu, czyli nie traktowany byłby ten dom jako dom, ale lokal mieszkalny od dewelopera:DDD i tu wchodzą limity do 75 m2. Jakby ktos był zainteresowany wklejam odpowiedz: Zasady tzw. częściowego zwrotu VAT na materiały budowlane na starych zasadach (uzyskanie faktur do 31 grudnia 2013 r.): http://www.transport.gov.pl/2-526e2a9d55a0e.htm Na nowych zasadach tzw. częściowy zwrot VAT będzie można uzyskać na zasadach podobnych do uzyskania dofinansowania wkładu własnego w programie Mieszkanie dla młodych. Pozwolenie na budowę musi być wydane po 1 stycznia 2014 r. Powierzchnia użytkowa domu objętego wsparciem to maksymalnie 100 m2, a tylko jeśli wychowują państwo co najmniej 3 dzieci 110 m2. Dom musi posiadać wyłącznie lokal mieszkalny. Jeśli będą dwa lokale mieszkalne to w świetle MdM NIE będzie to dom jednorodzinny i limit powierzchni użytkowej zmniejsza się do maksymalnie 75 m2 (jeśli co najmniej 3 dzieci to 85 m2). W załączeniu informacja dotycząca powierzchni użytkowej. Więcej o programie Mieszkanie dla młodych: http://www.transport.gov.pl/2-526e28fe80a05.htm Ustawa: http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2013/1304 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sundari86 03.01.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 "7) powierzchni użytkowej lokalu – należy przez to rozumieć powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału; " a jeżeli sypialnię o pow. 10m na poddaszu nazwę pralnio-suszarnią, to wtedy jak rozumiem z definicji, pomieszczenie nie będzie wliczone do pow. użytkowej? Projekt nasz ma 105m pow. użytkowej i muszę coś z tym zrobić. Można tak zmienić przeznaczenie pomieszczenia na poziomie adaptacji?To coś da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 03.01.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Moim zdaniem tak, nikt nie powinien kwestionować tego że suszarnia czy pralnia jest ogrzewana, doświetlona oknem itp i niczym nie różni się od pokoju. Dla spokoju można ewentualnie doprowadzić tam wentylację, podłączenie wody i kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sundari86 08.01.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Siwy, też myślałam, że będzie trzeba podłączyć wodę, dlatego zastanawiam się nad samą suszarnią (8-10m2) z dobrą wentylacją i tyle. Architekt powinien coś doradzić a zaryzykować zawsze można, w końcu można zyskać trochę zwrotu VAT a stracić tyle co nic, zwłaszcza,że i tak stawiam na dobrą wentylację pomieszczeń, po tym co teraz przechodzę w podpiwniczonym mieszkanku... Póki co,to mam 2 potomków i zanim pojawi się ewentualny 3ci i dorośnie do samodzielnego pokoju, to wysuszę niejedno pranie w tej "suszarni". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 08.01.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Pytanie kto to będzie weryfikował tzn. powierzchnię użytkową przy wniosku o zwrot vat- Urząd Skarbowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.01.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Tyle, że to musi być na (w) projekcie, podpisane przez projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 27.03.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 [h=2]Nasza podpowiedź - film: Mieszkanie dla młodych. Jak uzyskać dopłatę?[/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordas 31.03.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Dziękuję za porady! Dostałam dziś odpowiedz z [email protected] W sumie da radę, ale wtedy będą to dwa lokale mieszkalne i dostalibyśmy dofinansowanie do kredytu, czyli nie traktowany byłby ten dom jako dom, ale lokal mieszkalny od dewelopera:DDD i tu wchodzą limity do 75 m2. Jakby ktos był zainteresowany wklejam odpowiedz: Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale to oznacza, ze luki w jakiś sposób są. Pytanie, czy powstały celowo, czy przez przypadek, a co do samych warunków to uważam, że warto zapoznać się z dokładnymi szczegółami MDM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts