stk90 21.10.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) Cześć, mój post w pierwszym temacie u góry został zignorowany, dlatego zdecydowałem się założyć "swój" osobny temat. Kominek ogrzewa dom już od jakichś 4 lat i wreszcie trzeba go zabudować. Jest to kominek z płaszczem wodnym i w pokoju, w którym stoi jest strasznie gorąco a w reszcie pokoi jest ciepło, ale myślę, że po zabudowaniu woda będzie gorętsza, co sprawi, że dom będzie ogrzany równomiernie. Kominek to Hibana firmy Elkomatic. Mam kilka pytań: 1) Czy dolną część zabudowy (poniżej wkładu) mogę zabudować bloczkami betonowymi lub Ytonga na nich nakleić granitowy "parapet"? Chodzi mi o bezpieczeństwo. Jaką dylatację zachować między wkładem a płytą granitową? 2) Ściany za i obok kominka są wykonane z płyt kg. Chciałbym okleić je płytami Varmsen. Na ścianie zasłaniającej komin zmieszczą się płyty Varmsen grubości 3cm. Czy wystarczy przykręcić je wkrętami do istniejącej już*ściany z płyt kg? 3) Między ścianą za kominkiem a rurkami miedzianymi doprowadzającymi wodę jest mniej niż 3cm. Mam nadzieję, że zmieści się tam płyta 2,5cm. Czy to wystarczy i będzie bezpieczne? Ewentualnie, czy mogę "wyżeźbić" lekko płytę, żeby weszła? Czy jeśli rurka z gorącą wodą będzie stykać się z płytą Varmsen, to będzie to niebezpieczne? 4) Jaką dylatację zastosować między płytą Varmsen a wkładem? 5) Czy ramka z granitu wokół "okna" kominka może być przyklejona do płyty Varmsen za pomocą kleju do płytek? Obudowa ma wyglądąc jak dwie gładkie ściany do sufitu. Poniżej wklejam zdjęcia kominka i "szkice". Z góry dziękuję za pomoc:) PS. Jakie to są wkręty fosfatowane? Czy są to te zwykłe czarne wkręty do płyt kg? Mogę użyć takich? Edytowane 21 Października 2013 przez stk90 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/184048-jak-zabudowa%C4%87-kominek-p%C5%82ytami-varmsen/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 22.10.2013 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Obawiam się, że i tym razem nie uzyskasz odpowiedzi na dręczące Cię pytania. Za dużo pytań w jednym poście. Było trzeba zapytać o 2 góra 3 problemy, a później w dalszych postach na zasadzie ciągnięcia za język Na pytania odnośnie dystansów od płyt powinieneś znaleźć na stronie producenta, a nawet na opakowaniu tych płyt. A po drugie, niektóre pytania świadczą, że nie zadałeś sobie trudu poszukania tego poprzez googla, choćby o te wkręty - a tu takich leniuszków baaaaaardzo nie lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/184048-jak-zabudowa%C4%87-kominek-p%C5%82ytami-varmsen/#findComment-6146980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stk90 22.10.2013 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Otóż stronę producenta czytałem i czytam na okrągło i nic o odstępach nie wyczytałem. To samo tyczy się wkrętów. Nigdzie nie ma definicji wkrętów fosfatowanych. Obstawiam jednak, że takie zwykłe czarne wkręty do kg będą ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/184048-jak-zabudowa%C4%87-kominek-p%C5%82ytami-varmsen/#findComment-6147079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 22.10.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Cześć, mój post w pierwszym temacie u góry został zignorowany, dlatego zdecydowałem się założyć "swój" osobny temat. Kominek ogrzewa dom już od jakichś 4 lat i wreszcie trzeba go zabudować. Jest to kominek z płaszczem wodnym i w pokoju, w którym stoi jest strasznie gorąco a w reszcie pokoi jest ciepło, ale myślę, że po zabudowaniu woda będzie gorętsza, co sprawi, że dom będzie ogrzany równomiernie. Kominek to Hibana firmy Elkomatic. Mam kilka pytań: 1) Czy dolną część zabudowy (poniżej wkładu) mogę zabudować bloczkami betonowymi lub Ytonga na nich nakleić granitowy "parapet"? Chodzi mi o bezpieczeństwo. Jaką dylatację zachować między wkładem a płytą granitową? 2) Ściany za i obok kominka są wykonane z płyt kg. Chciałbym okleić je płytami Varmsen. Na ścianie zasłaniającej komin zmieszczą się płyty Varmsen grubości 3cm. Czy wystarczy przykręcić je wkrętami do istniejącej już*ściany z płyt kg? 3) Między ścianą za kominkiem a rurkami miedzianymi doprowadzającymi wodę jest mniej niż 3cm. Mam nadzieję, że zmieści się tam płyta 2,5cm. Czy to wystarczy i będzie bezpieczne? Ewentualnie, czy mogę "wyżeźbić" lekko płytę, żeby weszła? Czy jeśli rurka z gorącą wodą będzie stykać się z płytą Varmsen, to będzie to niebezpieczne? 4) Jaką dylatację zastosować między płytą Varmsen a wkładem? 5) Czy ramka z granitu wokół "okna" kominka może być przyklejona do płyty Varmsen za pomocą kleju do płytek? Obudowa ma wyglądąc jak dwie gładkie ściany do sufitu. Poniżej wklejam zdjęcia kominka i "szkice". [ATTACH=CONFIG]219938[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]219939[/ATTACH] Z góry dziękuję za pomoc:) PS. Jakie to są wkręty fosfatowane? Czy są to te zwykłe czarne wkręty do płyt kg? Mogę użyć takich? Witam. 1)Oczywiście dolną część możesz zabudować np ytongiem bądź bloczkiem betonowym. Mówimy o odcinku od posadzki do dolnej krawędzi wkładu. Dylatacja powinna wynosić 5 mm. 2) Z racji tego, że to płaszcz wodny i nie wytwarza dużej temperatury za pośrednictwem korpusu możesz swoje ściany okleić varmsenem. Płytę Varmsen proszę impregnować impregnatem supel isol w miejscach gdzie będą klejone - nie wolno nanosić impregnatu na powierzchnie od strony wkładu. Można i trzeba użyć czarnych wkrętów do drewna długości 5,5 cm do przykręcania płyt. 3) Możesz wyrzeżbić płytę. Będzie to bezpieczne, jeśli rurka dotykać będzie izolacji wszak w rurce tej bedzie kilkadziesiąt stopni. 4) Dylatacja niech wynosi 5 mm 5) Wokół wkładu możesz dać podwójnie płytę aby było 6 cm i stabilniej. Możesz kleić na klej wysokoelastyczny. Wcześniej zagruntuj płytę varmsen. Pod kominkiem ma być kratka do wentylacji obudowy 17x 50 albo coś o tej powierzchni, np tunel. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/184048-jak-zabudowa%C4%87-kominek-p%C5%82ytami-varmsen/#findComment-6147219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stk90 22.10.2013 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź Szczególnie cieszy mnie to, że mogę "wyrzeźbić" płytę, bo rozesłałem dziesiątki maili i nigdzie nie mogę dostać*25mm. Mam jeszcze inne wątpliwości. Za tylną ścianą kominka znajduje się korytarz, który jest najchłodniejszym pomieszczeniem w domu. Jest to stary poniemiecki dom, długi chłodny korytarz. Już mam wykuty otwór na rurę spiro i planuję zamontować tam wentylator, który będzie wywiewał ciepłe powietrze na korytarz. Na wysokości gdzie rurki z wodą wchodzą do wkładu, instalator mówił, żeby zrobić kratki przez które w razie W można się dostać. Z racji tego, że nie chcę za dużo kratek, tylko ładną gładką ścianę, wykułem też otwór na korytarz i w nim planuję osadzić albo drzwiczki rewizyjne, albo też kratkę. Oczywiście cały otwór będzie wyłożony płytą varmsen. Czy w tej sytuacji konieczna jest kratka na dole? Mój wkład pobiera powietrze do spalania z przodu i przez rurę z zewnątrz (ale jak rozumiem nie o powietrze do spalania Tobie chodziło?). Zależy mi, żeby całe ciepło szło w wodę, część w powietrze na korytarzu, bo po 4 latach w salonie nagrzanym do 28-30 stopni fajnie by było posiedzieć w salonie. I jeszcze jedno pytanie. Od posadzki do sufitu jest około 267cm. Tylne ściany obudowy planuję wyłożyć varmsenem do wysokości 2m i zamknąć obudowę. Jedynie na przedniej i bocznej ścianie położę płyty V do sufitu. Czy to będzie ok? Rura spalinowa wchodzi do komina na wys. ok. 185-190cm. Przepraszam za ten zalew pytań, ale po prostu chciałbym, żeby było wszystko bezpiecznie a ponadto czas mnie goni. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/184048-jak-zabudowa%C4%87-kominek-p%C5%82ytami-varmsen/#findComment-6147295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 22.10.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Kratka jest konieczna na dole i to bardzo.Dlaczego? Ponieważ będziesz miał dalej zimny korytarz a z górnej kratki w salonie żadne powietrze nie będzie ci szło bo niby jak? Możesz dać od strony korytarza kratkę 17 x 50 na dole a na górze tę rurę spiro - rozwiązanie z wentylatorkiem....daj mu spokój dopóki nie sprawdzisz czy temperatura powietrza będzie bezpieczna dla tego kręciołka. Drzwiczki serwisowe muszą być koniecznie - zrezygnuj z kratek bo nic ci nie dadzą - są drzwiczki, których prawie nie widać np w darco. Dodatkowym atutem kratki dolnej z korytarza bedzie to, że powietrze szybciej sie wymiesza i odczujesz komfort grzewczy w korytarzu. Nie martw się, powietrze do wentylacji wkładu nie wychłodzi ci wody w płaszczu, ono służy do tego aby korpus wkładu je ogrzał i za pośrednictwem górnych kratek uchodziło jako ciepłe. Drugie pytanie...Możesz tak zrobić ale pamiętaj, żeby strop zrobić podwójnie z płyt varmsena.powodzenia i pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/184048-jak-zabudowa%C4%87-kominek-p%C5%82ytami-varmsen/#findComment-6147355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stk90 22.10.2013 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Teraz mogę już się*zabrać za to. Chyba wszystko wiem. Serdecznie dziękuję, bardzo mi pomogłeś! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/184048-jak-zabudowa%C4%87-kominek-p%C5%82ytami-varmsen/#findComment-6147463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 11.01.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 stk90, Daniel Sis,Witam, dołączę pytanie: czy trzeba zaizolować rurę dymową? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/184048-jak-zabudowa%C4%87-kominek-p%C5%82ytami-varmsen/#findComment-6274197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikmen 11.01.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Nie martw się, powietrze do wentylacji wkładu nie wychłodzi ci wody w płaszczu, ono służy do tego aby korpus wkładu je ogrzał i za pośrednictwem górnych kratek uchodziło jako ciepłe. Takich bredni do tej pory w swoim życiu nie słyszałem. A żyję już dość długo. Czy Ty wiesz, co to jest punkt rosy? Wkład pod żadnym pozorem nie powinien być goły ,on powinien być zaizolowany (ocieplony ) i to bardzo solidnie żeby nie tracił energii,którą wytwarza, ect. A tu jeszcze ma korpus ogrzewać pomieszczenie.Może jeszcze DGP byś z tego zrobił i to mechaniczną. Brak słów.... Pzdr.Rikmen Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/184048-jak-zabudowa%C4%87-kominek-p%C5%82ytami-varmsen/#findComment-6274289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts