now77ak 22.10.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witam, W dziedzinie ekektryki i oświetlenie jestem kompletnym laikiem, dlatego moje pytanie prawdopodobnie wyjdzie głupio, ale mam taką wątpliwość. Chciałbym zamontować w mieszkaniu oświetlenie, które imitować będzie takie studyjne. Tzn reflektory przykręcone do szyny lub sufitu. Cos takiego: Tylko większość (jak nie wszystkie, ale tego nie wiem), posiada normalny kabel z wtyczką do kontaktu na końcu. Czy sprzedawane są takie, bez tej wtyczki - tak aby można je było zamontować w tradycyjny sposób do sufitu? Widziałem, że te mniejsze mają normalne złącze "Edisona", więc można wkręcić tam zwykłe żarówki. Dzięki za pomoc, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobbit 22.10.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Są. Szukaj np firmy EUROLITE reflektorów PAR 16. Są one na 12V z gniazdem na żarówkę MR16. Są też większe PAR20/30/36/56/64, przy czym te ostatnie dają bardzo dużo światła (żarówka przeważnie od 300W-1000W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
now77ak 22.10.2013 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Tylko pytanie, jaki mają kąt padania światła? Czy można je zastosować jako oświetlenie główne w salonie? Czy raczej tylko jako dekoracyjne? Salon ma ponad 25m2, niecałe 6m na niecałe 5m.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobbit 22.10.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Głównie stosuje się małe pary jako oświetlenie punktowe. Kąty zależą od żarówki jaka jest wsadzona, bo znajdziesz takie co mają 10st, 30 st jak i 60st. Duże (56 i 64) może by się nadały na główne ale zabiły by jasnością (oślepiają gdy patrzysz w reflektor) i ciepłem jakie produkują. Miałbyś dodatkowy grzejnik w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.10.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Tylko większość (jak nie wszystkie, ale tego nie wiem), posiada normalny kabel z wtyczką do kontaktu na końcu. Czy sprzedawane są takie, bez tej wtyczki - tak aby można je było zamontować w tradycyjny sposób do sufitu? Widziałem, że te mniejsze mają normalne złącze "Edisona", więc można wkręcić tam zwykłe żarówki. Dzięki za pomoc, Normalną wtyczkę zawsze można uciąć. Dla osoby, która będzie Ci podłączała oświetlenie nie będzie to problemem. Stracisz gwarancję. To co prezentujesz na zdjęciu to akurat wtyczki nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts