Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie "sceniczne" w mieszkaniu

Recommended Posts

Witam,

W dziedzinie ekektryki i oświetlenie jestem kompletnym laikiem, dlatego moje pytanie prawdopodobnie wyjdzie głupio, ale mam taką wątpliwość.

Chciałbym zamontować w mieszkaniu oświetlenie, które imitować będzie takie studyjne. Tzn reflektory przykręcone do szyny lub sufitu. Cos takiego:

eurolite-par-16-spot-mr-16-black_0_b.jpg

Tylko większość (jak nie wszystkie, ale tego nie wiem), posiada normalny kabel z wtyczką do kontaktu na końcu.

Czy sprzedawane są takie, bez tej wtyczki - tak aby można je było zamontować w tradycyjny sposób do sufitu? Widziałem, że te mniejsze mają normalne złącze "Edisona", więc można wkręcić tam zwykłe żarówki.

Dzięki za pomoc,

Głównie stosuje się małe pary jako oświetlenie punktowe. Kąty zależą od żarówki jaka jest wsadzona, bo znajdziesz takie co mają 10st, 30 st jak i 60st.

Duże (56 i 64) może by się nadały na główne ale zabiły by jasnością (oślepiają gdy patrzysz w reflektor) i ciepłem jakie produkują. Miałbyś dodatkowy grzejnik w salonie ;)

Tylko większość (jak nie wszystkie, ale tego nie wiem), posiada normalny kabel z wtyczką do kontaktu na końcu.

Czy sprzedawane są takie, bez tej wtyczki - tak aby można je było zamontować w tradycyjny sposób do sufitu? Widziałem, że te mniejsze mają normalne złącze "Edisona", więc można wkręcić tam zwykłe żarówki.

Dzięki za pomoc,

Normalną wtyczkę zawsze można uciąć. Dla osoby, która będzie Ci podłączała oświetlenie nie będzie to problemem. Stracisz gwarancję.

To co prezentujesz na zdjęciu to akurat wtyczki nie ma.