Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy i o ile niższu ZUS przy własnej działalności?

Gagata

Recommended Posts

Wiem, że zakładając działalność gospodarczą po raz pierwszy ma się sporo niższy ZUS (nie wiem jak długo? i o ile niższy?) i podobno wracając do działalności po jakimś czasie (przerwa 5 lat?) jest ta sama zasada? Czy ktoś z Was wie dokładnie jak to wygląda? Edytowane przez Gagata

Niższe składki obowiązuja przez 2 lata . Jest różnica i to spora.

Po dwóch latach zmienia Ci się kod tytułu ubezpieczenia jak się nie mylę i przez 2 lata będzie to 05 70 ,a po tym czasie trzeba zmienić na 05 10 .

Składka na ubezpieczenia zdrowotne nie zmniejsza się. Masz obniżone składki na ubezpieczenie emerytalne, chorobowe i rentowe i wypadkową.

Jeśli nie będziesz miał pracowników to w oddziałach ZUS jest mozliwość,że oni sami będą za Ciebie składać deklaracje, a tylko w razie np. zwolnienia chorobowego , skorygują z Tobą składki . Musisz popytać o to przy okienku, bo u nas tak jest . Na chorobowym płacisz zawsze składkę zdrowotną, nawet jeśli przez cały m-c i dłużej chorujesz.

:)

Aniqa - dziękuję!

A jakiś przykład może konkretny - ile takiego niższego ZUSu ktoś płaci? Tnz - sumarycznie jakie opłaty dla ZUSu przy zniżce?

Wyczytałam też, że musi być przerwa 60 m-cy abym, otwierając po raz kolejny działalność gosp., mogła otrzymać taką zniżkę dla (ponownie) początkujących.

A ja miałam działalność już dość dawno (myślę, że 5 lat spokojnie minęło, muszę sprawdzić w papierach) ale w międzyczasie byłam (jestem) KRUS-owcem.

Czy mnie również należałaby się taka zniżka?? Przy przejściu z KRUSu na ZUS?

Edytowane przez Gagata

Nie wiem jak to jest z KRUSem, ale jesli chodzi o te składki to przy zniżce jest- em.93,7 +ren. -38,40 +chor. 11,76 + wypadkowa np. 9,26= 153,12 .i oczywiście zdrowotna 261,73 zł łacznie + 414,85 zł dla ZUS.

Bez zniżki składki wyglądają tak:

emer.- 434,87 +rent.-178,22+chor.-54,58+43,00 =710,67 zł +261,73 zdrowotna co daje łącznie 972,40 zł.

972,40- 414,85 = 557,55 zł różnicy ! sporo...

Kwota wpłaconego podatku za dany rok nie może przekroczyć chyba około 3tys.Dokładnie powiedzą ci w KRUSIE.Jeśli będziesz prowadzić działalność w KRUSIE będziesz płacić podwójny KRUS.Jeśli przekroczysz górną granicę podatku automatycznie wchodzisz na ZUS. Edytowane przez majkot