מרכבה 04.02.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Nic nie pokazujesz !! to z oknem to ślepy przykład, tu dawanie termowizji nic nie da bo i po co. Oczywistym jest iż rama okna w porywach osiąga pod U1... szyby ratują okna przed totalną klęską. Na tym forum piszę o prostym parterowym domu, wykonanym tradycyjnie, no no ... tradycyjnie czyli po czereśniacku bez dbania o szczegóły ... bo tradycja nakazuje iż koło hoo mi lata coś takiego jak mostek termiczny. Ty sobie uroiłeś mostek od stalowych wieszaków przy oknie, pokazujesz termowizję, niemającą nic wspólnego z budownictwem pasywnym pierwsze popatrz jak trzeba osadzić okno !! aby zabrać się w ogóle za liczenie takiego domu. To osadzenie ze zdjęć to jest jak pierwsze kroki dziecka po raczkowaniu, już niby gdzieś lezie ... ale co raz się upada .. ja mówię o jak biega Usain Bolt ... a Ty mi każesz to sprowadzić do mianownika dziecka ledwo chodzącego... a może jeszcze raczkującego. Tak nie osłonięta rama okienna to jest kompromitacja !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 05.02.2014 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Nic nie pokazujesz !! to z oknem to ślepy przykład, tu dawanie termowizji nic nie da bo i po co. Oczywistym jest iż rama okna w porywach osiąga pod U1... szyby ratują okna przed totalną klęską. Tak nie osłonięta rama okienna to jest kompromitacja !! Tobie się wydaje, że jak całkowicie zasłonisz ramę węgarkiem to unikniesz strat ciepła. Nic bardziej mylnego, musisz zobaczyć zdjęcia termowizyjne takich rozwiązań, bo ciepło z tych ram przechodzi dalej na obrzeża szyb. W przyrodzie nic nie ginie. Obsada samych pakietów szybowych w murach, wygląda przaśnie i jest mało atrakcyjna. Termos mnie nie interesuje. Wszystkie moje rozwiązania będą poparte termowizją i prostymi rachunkami za prąd. Dzisiaj proste sprawy wszyscy lubią komplikować dla pieniędzy, aby przywiązać inwestora do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.02.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Już dawno o takim montażu pisałem u siebie w dzienniku. A pomysł podebrałem od kszhu. On jednak nie był wytwały w determinacji montażu samych pakietów szybowych i dał się namówić na fix'y Ja jednak troszkę inaczej bym te pakiety osadził. Szybę zrobiłbym na wymiar otworu okiennego, a zakotwiłbym poprzez wyłożenie wewnętrznej strony otworu okiennego 3cm węgarkami z XPS'a. EDIT: coś takiego: [ATTACH=CONFIG]221130[/ATTACH] I co ciekawe, do osadzenia tych pakietów bardzo pasują mi kotwy z systemu AD To pod (ewentualnie kantówka sosnowa impregnowana ciśnieniowo): http://auto-dom.com.pl/katalog/podporaAD2W.JPG a to na boki i od góry: http://auto-dom.com.pl/katalog/kotwadolnaAD.JPG Zauważ, że w takim wykonaniu wymiana szyby nie stanowi problemu (nie niszczysz zewnętrznej elewacji). Soary, ze odgrzewam, ale chcialem tylko dodac, iz dajac od spoku XPSa i od wewnatrz i zewnatrze wegarki ze styro tez nie trzeba bedzie psuc elewacji zewnetrzej przy wymianie szyby. Jesli parapet wewnetrzny bedzie na "piance" to wymiana powinna byc banalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.02.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Tobie się wydaje, że jak całkowicie zasłonisz ramę węgarkiem to unikniesz strat ciepła. Nic bardziej mylnego, musisz zobaczyć zdjęcia termowizyjne takich rozwiązań, bo ciepło z tych ram przechodzi dalej na obrzeża szyb. W przyrodzie nic nie ginie. Obsada samych pakietów szybowych w murach, wygląda przaśnie i jest mało atrakcyjna. Termos mnie nie interesuje. Wszystkie moje rozwiązania będą poparte termowizją i prostymi rachunkami za prąd. Dzisiaj proste sprawy wszyscy lubią komplikować dla pieniędzy, aby przywiązać inwestora do siebie. Zerknij kolego do dziennika MAGa, jak dla mnie jego pakiety w scianie niczym w wygladzie nie roznia sie od typowego okna..., ale do tego najlepsza sciana z Izodomu/thermomuru, zewszad dookola pakietu styropian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.02.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Soary, ze odgrzewam, ale chcialem tylko dodac, iz dajac od spoku XPSa i od wewnatrz i zewnatrze wegarki ze styro tez nie trzeba bedzie psuc elewacji zewnetrzej przy wymianie szyby. Niestety nie tak łatwo ... Zauważ, że te kotwy systemu AD mają "blokady" na końcach. Przecież nie będziesz ich wyłamywał, żeby okno wypchać na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.02.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 wymiana w/g mnie tylko od wewnątrz dobrze rozwiązać obróbkę glifów to i bez większej demolki jakby co i spoko tylko ile razy to będzie potrzebne? ile razy wymienial kto szybe w oknie w ciągu ostatnich powiedzmy 10lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.02.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Tak ku pamieci tu podrzuce: mam wycene od dystrybutora Pilkingtona - 1 m2 pakietu z U = 0.5 wychodzi 180 zl netto Prosze znalesc okno z rama o lacznym U zblizonym do 0,5 i podac jego cene dla porownania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.02.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Obsada samych pakietów szybowych w murach, wygląda przaśnie i jest mało atrakcyjna sorry ale do pewnego czasu byłem obrońcą napalonego na budownictwo pasywne. Teraz widzę iż nie masz bladego pojęcia o tym. Twój umysł jest w tym względzie przaśny. Tak ku pamieci tu podrzuce: mam wycene od dystrybutora Pilkingtona - 1 m2 pakietu z U = 0.5 wychodzi 180 zl netto Prosze znalesc okno z rama o lacznym U zblizonym do 0,5 i podac jego cene dla porownania Oczywiście że tak. Z szybami nawet nie opłaca się coś kombinować wystarczy ułożenie tak aby 0,5 było i g koło 70-80 ... trzeba troszkę pomyśleć how . misiu sunrise będzie mnie tu wychodziło o jakieś tradycji, chłopczyno z czym do pasywnego. Z ramą wywaloną jak kuśka wieloryba ? z ławami tradycyjnymi wedle przepisu dziadka franka. Sorry ale jak mój dziadek budował w 1938 roku dom to zastosował beton i blachę ... nie piep przył o tradycji tylko dał nowy materiał jak na wiejskie standardy. tylko teraz z niewyjaśnionych powodów coś komuś od ... i czepia się tej tradycji. To że ktoś naście razy tak robił, to nie znaczy iż jest dobre, ponieważ nie miał punktu odniesienia. Tak samo my nie wiemy czy jesteśmy sami w kosmosie czy nie ... bo nie wiemy. Tak samo biedy chłopina nie widział nic złego że musiał jobać 6 ton węgla do ceglanego domuku aby ogrzać to piecem 30 kW. Tak samo jak taki goguś jak ty ... wstawia okna ... i nie ma porównania do niczego, ta termowizja ci nic mówi. Ponieważ nie wiesz jak dużo może być lepiej. Powiadasz że po ramie będzie ciepło uciekać na szybę http://www.gealan.de/en/fensterbauer/produkte/passivhaus/ no to pewnie jakiś oszołom wymyśli lepszy przecież profil 3 komorowy:D http://www.viking-house.ie/passive-windows.html masz goguniu .. zobacz czemu ... wartość Psi 0,05 mało ? no jak zliczysz z 4mb ramy to jest 0,2 W/K i miałeś sobie okno pasywne plus psi g 0,05-0,1 jak głęboko szyba w ramie i ... z okna 0,8 robi się okno 1,4 ... no mało .. bardzo jak na pasywne mogło by być ze stali .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.02.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Wszyscy jezdza po koledze od słońca. Ale przeciez pakiety to nie dla wszystkich i nie wszedzie. Dom pasywny i energooszczedny to zwracanie uwagi na szczegoly. Czy oprocz wielu, kolokwialnie mowiac, dziwnych hipotez kolegi sunrise, te jego kotwy naprawde sa niczego nie warte ?Oprocz tego, ze moze byc problem z montazem, bo technologia raczej malo popularna, a jak nie robie tego "temi rencami" to z wykonastwem moze byc problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.02.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 To nie tak że są złe, ale w/g słonecznego chłopca jego kotwa "usuwa ciążę i krawaty wiąże", a wszyscy wiemy, że takie rzeczy to tylko w Erze były,... i to dawno,... tedy non stop trzeba punktować bzdury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.02.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 te jego kotwy naprawde sa niczego nie warte tu nie o kotwy chodzi, bo to margines. Montaż okien w ociepleniu to jest jak amen w pacierzu. Nie wiem czemu tu się bać korzystania z rozwiązań pasywnych. Ale przeciez pakiety to nie dla wszystkich i nie wszedzie. Dom pasywny i energooszczedny to zwracanie uwagi na szczegoly. no no kucharz też dostaje mąkę ... to od niego zależy jak dobre będzie ciasto. Rozwiązanie pewnych detali nie kosztuje nic! ba można zyskać. Potem te źle wykonane detale odbijają się w kotłowni i rachunkach. Bronienie dziadostwa jest dziwne. Bo jak inaczej nazwać chodzenie w japonkach na mrozie i z plecakiem w którym mamy piecyk i grzejemy ? przecież taki człowiek od razu był by wariatem. Jak idziesz ma mróz to rozpalasz w piecu czy ubierasz czapkę ... i szalik ... Chcesz powiedzieć iż bez też będzie ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 06.02.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Osadzanie samych pakietow nadal budzi watpliwosci - jak na razie znam tylko realizacje u MAG-a, zadnej ktora by "chodzial dluzej" wiec na razie pakiety w ociepleniu to teoretyzowanie i stawianie hipotez. Ale piszac ze nie wszedzie i nie dla wszystkich, mam w szczegolnosci na mysli sytuacje gdy okna musza byc otwierane - a takich u mnie zdecydowana wiekszosc Powody nieistotne. Zreszta pisze dla sportu bo konsol AD tez nie zakladam, a przynajmniej jeden powod jest wspolny - nic temi rencami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 07.02.2014 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Nic nie pokazujesz !! to z oknem to ślepy przykład, tu dawanie termowizji nic nie da bo i po co. To osadzenie ze zdjęć to jest jak pierwsze kroki dziecka po raczkowaniu, już niby gdzieś lezie ... ale co raz się upada .. ja mówię o jak biega Usain Bolt ... a Ty mi każesz to sprowadzić do mianownika dziecka ledwo chodzącego... a może jeszcze raczkującego. Tak nie osłonięta rama okienna to jest kompromitacja W Polsce osadza się 1000 000 (milion) okien rocznie bezpośrednio w murze nośnym. Osadzenie okien w warstwie ocieplenia to wskazany i polecany wyjątek, ale nawet nie popierany przez ITB, a osadzenie samego pakietu szybowego to "kuriozum". Pakiet szybowy na pewno ma wiele zalet; cena i mała strata ciepła. Jednak jest to technologia nieopracowana i niesprawdzona termowizyjnie. Sam pakiet szybowy w którym tynki dochodzą do samego szkła budzi wątpliwość użytkową. Według mnie, pakiet szybowy powinien być oprawiony w opaskę z tworzywa, która będzie zabezpieczać krawędzie, w którą będzie można wpiąć kotwy mocujące i w której będzie można osadzić parapet zewnętrzny. Z wyliczeń wynika, że roczne oszczędności dla 20 m2 okien to 750 kWh o wartości 450 zł, a dom wygląda jak biurowiec, któremu brakuje smaku i sznytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.02.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) http://www.google.pl/imgres?sa=X&espvd=210&es_sm=93&biw=1304&bih=646&tbm=isch&tbnid=dxh3NPioke9oaM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.vpwp.co.uk%2F&docid=0HTasyDY693AwM&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.vpwp.co.uk%2Fsitemanager%2Fuploads%2Fimages%2FPassive%252520Window%252520Certificate%252520January%2525202011.jpg&w=1240&h=1754&ei=a5T0UvPxLoLnywPa6oL4Dg&zoom=1&ved=0CGoQhBwwBw&iact=rc&dur=667&page=1&start=0&ndsp=19 masz misiuniu .. okno z danymi zobacz jego parametry, liczone jest programowo, ponieważ nie idzie tego ręcznie zrobić. Programowo MES'em leci i wychodzą wartości ... już sobie przeliczyłem ile wychodzi... żal ramę do szyby dodawać ponieważ tylko polepsza sprawę. Wszystkie obecne okna - rama w nich pogarsza znacznie parametry okna. Gdy okno ma 4 szyby - U0,3 to rama w porywach osiąga 1 . Z wyliczeń wynika, że roczne oszczędności dla 20 m2 okien to 750 kWh o wartości 450 zł, a dom wygląda jak biurowiec, któremu brakuje smaku i sznytu. no no .. lepiej płacić za jakąś iluzję. Jesteś naprawdę udany goguś. Osadzenie okien w warstwie ocieplenia to wskazany i polecany wyjątek, ale nawet nie popierany przez ITB, a osadzenie samego pakietu szybowego to "kuriozum". najlepsi są ci o okien z dwiema szybami normalnie orgazmu dostają jak mówią o tych oknach. Jak bym nie widział producenta okien 3 komorowych - już relikt ... jak podniecał się swoim produktem ... kuriozum powiadasz ... no ITB sprawdzają badają - nie tworzą ... nic po za wnioskami. Czy sami robią jakieś nowe rozwiązania ? zapewne nie. a co mnie 1mln źle wstawionych okien interesuje, to tylko można ubolewać nad powszechnym czereśniactwem budowlanym. http://mainearchitecture.blogspot.com/2013/08/passive-house-window-detail-locate-and.html tego samego programu używam nazywa się therm od 6,3 do 7,2 wersji - jest darmowy !!! do analizy przepływu ciepła !! http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/16633589/ masz zobacz ... bo wyjerzdzasz na gusta ... i tak nie opatentujesz mocowania w samej izolacji bo jest to już upublicznione tu ! przez moją osobę ... Edytowane 7 Lutego 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 07.02.2014 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 To nie tak że są złe, ale w/g słonecznego chłopca jego kotwa "usuwa ciążę i krawaty wiąże", a wszyscy wiemy, że takie rzeczy to tylko w Erze były,... i to dawno,... tedy non stop trzeba punktować bzdury Wypisz po kolei w punktach te bzdury, abym mógł się do nich odnieść, Tylko na miłość boską pisz prosto a nie pokrętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 07.02.2014 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Wszystkie obecne okna - rama w nich pogarsza znacznie parametry okna. Gdy okno ma 4 szyby - U0,3 to rama w porywach osiąga 1 . Z tego wynika, że 3 szyby to 0,5 a 5 szyb to 0,1 czyli mamy domy z powieści Żeromskiego. 5 szyb w pakiecie o grubości 84 mm odpowiada 30cm styropianu. L szkła to 0,8 więc w kupie jest cieplej czy wręcz gorąco. W czym tkwi tajemnica producenta? Może w reklamie i w kasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 16.10.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Ta budowa rozpoczęła się bardzo normalnie. Inwestorzy (pan Piotr jest inżynierem budowlanym) wybrali projekt domu, który im się najbardziej podobał. Na początku budowy nastąpiła radykalna zmiana - projekt pozostał, lecz został przeprojektowany na... dom pasywny. Czy ta decyzja była racjonalna? Zapraszamy do obejrzenia filmu i dyskusji. Dyskusja na Forum: Był zwykły dom, ma być pasywny Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.10.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&p=6640186&viewfull=1#post6640186 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts