מרכבה 22.10.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witam. Nie mam zdania co jest lepsze, płyta czy fundament. Jestem za fundamentem, bo mogę podnieść dom na 70cm nad poziom. Właśnie, nie o zdanie chodzi ... po prostu musisz, mieć przed oczami te detale. Zobacz, jedną ciekawą rzecz opaska przeciw wysadzinom. Teraz windujesz cały dom na wysokość na jakiej chcesz startować z płytą, opaska zabezpiecza kraj tego stoku powstałego przed wysadzinami. I o to chodzi w tej całej bajce z płytą. Mostek aby powiedzieć jaka jego będzie wartość dokładna, trzeba to przeliczyć tj zrobić symulację. Nie możesz się porywać na budynek pasywny bez przeanalizowania wątpliwych detali typu fundament itp . Okna powinny być trzyszybowe i osadzone w warstwie ocieplenia na elementach z tworzywa to masz zysk ciepła 10%-15%, a jeżeli zrobiłeś na stalowych mostkach termicznych, to są straty. Nie ponieważ to co jest na rynku z oknami nie nadaje się do budownictwa pasywnego. Ponieważ zawyża koszty, nie dając tego wedle mnie efektu co daje wpakowanie fix'a w XPS'a Można to tynkować, obijać drewnem, blachą , laminatem szklanym, ba węglowym itp ... dowolność. Przez okna ucieka 25-30% ciepła. bardzo ogólna informacja. To wyjdzie w praniu po przeliczeniu, samo liczenie strat i zysków przez okna to dobre 10 liczenia samego okna plus z 5 liczenia ile to okno da zysków itp . zwłaszcza że okna tak wprawione, jak proponuję stoją na granicy przewagi zysków nad stratami, nie pisząc i nie wspominając o oknach południowych ... bo te to żaden trud aby tak było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 23.10.2013 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 To wyjdzie w praniu po przeliczeniu, samo liczenie strat i zysków przez okna to dobre 10 liczenia samego okna plus z 5 liczenia ile to okno da zysków itp . zwłaszcza że okna tak wprawione, jak proponuję stoją na granicy przewagi zysków nad stratami, nie pisząc i nie wspominając o oknach południowych ...bo te to żaden trud aby tak było . Witam. Ja widzę, że Ty z prostej sprawy budowy domu pasywnego, chcesz zrobić pracę doktorską. Tego przykładem jest Autorus. Każdą rzecz obmyśla, przelicza, a potem idzie w robociznę i w koszty. Nie wchodzę tam, bo trudno komuś pisać prawdę w trakcie budowy. Skończy, podsumuje, pomieszka, a potem będzie chciał to sprzedać. Tak jest z pierwszym domem pasywnym Lipińskich pod Wrocławiem. Jest teraz na sprzedaż za 1,2 mil. zł. Okna jak w szklarni z pięknymi widokami. Zimą zimno, a latem gorąco - jak to zamienić? Moje przemyślenia są proste w wykonaniu i w działaniu. Popieram rozwiązania polskie, bo są tanie i proste w działaniu oraz pieniądze zostają na rynku. O wielkości ocieplenia już pisałem, tam spodziewam się 40% zysku ciepła. 1.- GWC w gruncie z drobnym kamieniem, bo ma dużą masę i bezwładność termiczną. Czerpnia - 0,5m nad poziomem. 2.- Rekuperator przeciwprądowy z wyjściem 0,5m ponad kalenicę. Wymiana powietrza minimalna, tylko do usunięcia CO2 i wymuszona mocniej z łazienki i kuchni, bez podgrzewania nadmuchu, bo to nie daje korzyści a obniża sprawność rekuperatora. Spodziewany zysk ciepła to 30% 3.- Okna trzyszybowe w rozsądnych wymiarach, osadzone w systemie AD w warstwie ocieplenia, spodziewany zysk ciepła 15% 4.- Dodatkowe grzanie szczytowe promiennikami małej mocy (max 500W) 5.- W polu fundamentu wymiennik WU/WSz. Ilość pobranej wody = wodzie zrzucanej, więc musi to być zrobione w jednym urządzeniu. Spodziewany zysk ciepła 5%. Suma to 90%, jest prosto, tanio i bezawaryjnie bo bez udziwnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Witam. Przez okna ucieka 25-30% ciepła. Tutaj najwięcej można zaoszczędzić. Okna powinny być trzyszybowe i osadzone w warstwie ocieplenia na elementach z tworzywa to masz zysk ciepła 10%-15%, a jeżeli zrobiłeś na stalowych mostkach termicznych, to są straty. Przeważnie wszyscy robią to na elementach stalowych JB-D, Fentech itp. Zdjęcia termowizyjne ramy okiennej to pokażą. Płytę fundamentową też można wykonać wysoką, ale dzisiaj deszcze nie padają tylko są oberwania chmur, więc wszystko zależy gdzie ten dom jest postawiony. Jeżeli 10% oszczedzisz na styropianie, a kolejne 10% na sposobie montazu okien (choć realnie trudno liczyc na więcej, niz 5%) to jak chcesz zejsc do poziomu 15kWh/m2, skoro pozostałe elementy to zaledwie dom 4-litrowy ? I co maja deszcze na sposób posadowienia ? Dom na płycie izolowanej styropianem odpłynie, czy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Proponuje umowic sie z TB na male co nieco... Tylko z tymi oknami 3 szybowymi musisz odpuscic, zasugerowac min 30cm od gruntu no i tych scian zbytnio nie izolowac. Bedzie tanio... Okna wystarczą 1.1W/m2 xK zaś izolacja zaczyna się od 30cm (0.1W/m2 xK ) bez mostków termicznych i bez ruchu powietrza i wilgoci w przegrodzie. Więcej niż minimum radzę od gruntu! Jeżeli jest poddasze użytkowe - to i w dachu ( by latem były mniejsze zyski słoneczne) Np na stronach ISOIVER są dane dotyczące izolacji, przy której nie wykonuje się centralnego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Przecież Szanowny Pan ma ogrzewanie pompą ciepła! I to centralne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Alez oczywiscie... I mam 3cm od gruntu i Wiem doskonale, że takie ogrzewanie wyklucza izolacje. Przykre jest tylko, że ktoś kto się nie zna na izolowaniu - bo ogrzewa się pompą ciepła - zabiera głos w tym temacie. Nie da się pogodzić ogrzewania pośredniego pompą ciepła, czy gazem z izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Wiem doskonale, że takie ogrzewanie wyklucza izolacje. Przykre jest tylko, że ktoś kto się nie zna na izolowaniu - bo ogrzewa się pompą ciepła - zabiera głos w tym temacie. Nie da się pogodzić ogrzewania pośredniego pompą ciepła, czy gazem z izolacją. Głupoty Pan pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Głupoty Pan pisze. Tak uważają Ci co są źle wykształceni i do dziś stosują centralne systemy ogrzewania - nie ma w tym nic dziwnego - gdyby inwestor zaczął izolować - pompy ciepła starego typu ON/OF do CO przestałyby się sprzedawać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Tak uważają Ci co są źle wykształceni i do dziś stosują centralne systemy ogrzewania - nie ma w tym nic dziwnego - gdyby inwestor zaczął izolować - pompy ciepła starego typu ON/OF do CO przestałyby się sprzedawać! No i po co Pan pisze te głupoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.10.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Czy pomijanie izolacji scian lub ladowanie kabli 100W/m2 w dom pasywny pan nazywa wiedza? Czy PC ktora pobiera 1-2kW jest gorsza od 10kW kabli?Nie gadaj z nim bo to nic nie daje a tylko go nakręca. I tak nie uzyskasz sensownej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 No i po co Pan pisze te głupoty? Pisanie o roli izolacji termicznej w budownictwie, oraz o roli odzysku ciepła z wentylacji - może dla Pana jest głupotą. Ja piszę do inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.10.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Pisanie o roli izolacji termicznej w budownictwie, oraz o roli odzysku ciepła z wentylacji - może dla Pana jest głupotą. Ja piszę do inwestorów.Nie ważne do kogo kierujesz te swoje wypociny. Nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. GŁUPOTY PISZESZ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Izolację ściany, zaczyna się od fundamentów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Pisanie o roli izolacji termicznej w budownictwie, oraz o roli odzysku ciepła z wentylacji - może dla Pana jest głupotą. Ja piszę do inwestorów.Pisze Pan głupoty. Skąd Pan może wiedzieć jaka jest rola izolacji termicznej w budownictwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Izolację ściany, zaczyna się od fundamentów: [ATTACH=CONFIG]220137[/ATTACH]Kolejna porcja głupoty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.10.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Izolację ściany, zaczyna się od fundamentów: [ATTACH=CONFIG]220137[/ATTACH] Jeszcze nigdy nie widziałem, żebyś pisał o płycie fundamentowej. Czemu non stop przytaczasz drogie i nieenergooszczędne rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.10.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jeszcze nigdy nie widziałem, żebyś pisał o płycie fundamentowej. Czemu non stop przytaczasz drogie i nieenergooszczędne rozwiązania ?On inaczej nie potrafi niż tylko pisać w kółko to samo. Ma jakiś ogranicznik w głowie, najwyraźniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Jeszcze nigdy nie widziałem, żebyś pisał o płycie fundamentowej. Czemu non stop przytaczasz drogie i nieenergooszczędne rozwiązania ? Niewiele Pan widział... Coś takiego umieszczałem. lub Czy o http://www.thermisol.se lub http://www.legalett.fi/legalett/Miksi+Legalett/Taloudellinen/ - http://www.isover.se/ tu też - konstrukcje i przekroje ISOVER på Passivhuscentrum są To można sprawdzić, tak jak jakość izolacji Edytowane 23 Października 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.10.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Niewiele Pan widział... [ATTACH=CONFIG]220142[/ATTACH] Coś takiego umieszczałem. lub [ATTACH=CONFIG]220143[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]220144[/ATTACH] Czy o http://www.thermisol.se lub http://www.legalett.fi/legalett/Miksi+Legalett/Taloudellinen/ - http://www.isover.se/ tu też - konstrukcje i przekroje ISOVER på Passivhuscentrum są To można sprawdzić, tak jak jakość izolacji Potwierdzam. Pisał. TB uwielbia wklejać obrazki i linki. Niestety w takich przypadkach wychodzi jak zwykle jego głupota - cytowane materiały przeważnie przeczą temu o czym pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.10.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Niewiele Pan widział... I chyba nawet się cieszę, bo czytać wszystkie głupoty jakie tu na forum wypisujesz to byłaby przesada ... Co do płyty to podtrzymuję fakt, że nie przytoczyłeś rozwiązania w oparciu o płytę fundamentową. Piszesz o niej w wyrwanych kontekstach, ale przy pytaniu czy 30cm XPS'a pod płytą jest tanie to już odpowiedzi nikt od ciebie nie uzyskał. Ale ja się temu nie dziwię Edytowane 23 Października 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts