Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pasywny murowany 105 m2 w cenie zwykłego

Recommended Posts

Witam. Ja widzę, że Ty z prostej sprawy budowy domu pasywnego, chcesz zrobić pracę doktorską
a ja widzę, że z motyką księżyc, atakujesz. Po pierwsze porywasz się na taki budynek, i buńczucznie zapowiadasz, mostka nie uwzględniasz.

Sorry, tak można budować było, za gierka.

Nie robię pracy, doktorskiej... normalna procedura przy budownictwie pasywnym lub lepiej.

• Odpowiedzi 197
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak uważają Ci co są źle wykształceni i do dziś stosują centralne systemy ogrzewania - nie ma w tym nic dziwnego - gdyby inwestor zaczął izolować - pompy ciepła starego typu ON/OF do CO przestałyby się sprzedawać!

Witam.

Podjąłem temat wykonania "domu pasywnego" w cenie domu "zwykłego", ponieważ w porównaniu kosztów wykonania ceny wychodzą zbliżone. To trzeba inwestorom uświadomić. Teoretycznie zgodnie z dyrektywą 2010/31/UE w Polsce po 2020r. będzie można budować tylko "domy pasywne", ale z tego widać, że lobby energetyczne i budowlane, stara się za wszelką cenę do tego nie dopuścić. Wiąże to się z ograniczeniem produkcji CO2 w skali całej Europy i ocieplenia klimatu. Wynikiem tego są wielokrotne powodzie, trąby powietrzne, pożary na niespotykaną skalę i pustynnienie Afryki. Nazwę "domy pasywne" ująłem w cudzysłów, bo Pan przyjmuje za taki dom, który w ogóle nie ma strat energetycznych,a ja te straty przyjmuję na poziomie 15 kWh/m2 rocznie, ponieważ jest to wielkość w prosty sposób możliwa do uzyskania w polskich warunkach dla przeciętnego inwestora. Stopień ocieplenia 30cm na ścianach jest wystarczający dla pierwszego etapu takiego domu, to jest o 15cm więcej niż to się robi obecnie. Na pewno jest to 7,5 raza więcej, niż wynosi propozycja Departamentu Budownictwa na lata 2014-2017 z docelowymi stratami ciepła 70 kWh/m2 rocznie, ale tam działa silne lobby budowlane, bo jak to określić, jeżeli norma budowlana przewiduje wzrost ocieplenia o 2cm od 2014r a potem o dalsze 4cm po 2017r. skoro najbliższa przyszłość to budownictwo pasywne.

Dalsze duże oszczędności to temat wentylacji wymuszonej z odzyskiem ciepła. Tutaj chciałbym mieć większe rozeznanie techniczne i cenowe, bo chcę propagować podstawowy dom pasywny w cenie zwykłego. Teraz tak mocno popierane domy energooszczędne, nie opłaca się budować, bo koszt instalacji grzewczej pośredniej przewyższa kożyści. To można było wprowadzać 10 lat temu, a dzisiaj ten czas minął. Pozdrawiam

poziomie 15 kWh/m2 rocznie, ponieważ jest to wielkość w prosty sposób możliwa do uzyskania w polskich warunkach dla przeciętnego inwestora.
Bezproblemowa!

Stopień ocieplenia 30cm na ścianach jest wystarczający dla pierwszego etapu takiego domu, to jest o 15cm więcej niż to się robi obecnie

Błędem jest, że zaczyna Pan od ścian. Dopiero przy 40cm styropianu od gruntu, jego temperatura nie przekracza +3 st.C zimą.

pojemnosc_cieplna_gruntu_imagelarge.jpg a jak Pan widzi - ogrzanie 1 m3 gruntu o 1 st. C i utrzymanie tego przez sezon grzewczy - to 400kWh.

Ponieważ w domu izolowanym stosuje się ogrzewanie podłogowe - to temperatura źródła ( spodu wylewki ) wynosi ponad 30-33 st.C - co czyni podłogę największym źródłem strat.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Bezproblemowa!

Błędem jest, że zaczyna Pan od ścian. Dopiero przy 40cm styropianu od gruntu, jego temperatura nie przekracza +3 st.C zimą.

[ATTACH=CONFIG]220362[/ATTACH] a jak Pan widzi - ogrzanie 1 m3 gruntu o 1 st. C i utrzymanie tego przez sezon grzewczy - to 400kWh.

Ponieważ w domu izolowanym stosuje się ogrzewanie podłogowe - to temperatura źródła ( spodu wylewki ) wynosi ponad 30-33 st.C - co czyni podłogę największym źródłem strat.

Pisałem już o tym tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6101051&viewfull=1#post6101051 , ale co głupiemu po rozumie ? Dalej powtarza te same bzdury.

Witam.

Podjąłem temat wykonania "domu pasywnego" w cenie domu "zwykłego", ponieważ w porównaniu kosztów wykonania ceny wychodzą zbliżone. To trzeba inwestorom uświadomić.

Aby inwestorom to uświadomić, trzeba im pokazać tak wybudowany dom, łącznie ze wszystkimi kosztami i rozwiązaniami.

Inaczej podobnie jak TB przez ponad 20 lat można zajmować się domami energooszczędnymi, pasywnymi, czy izolowanymi, i żadnego nie wybudować.

Szanowny Panie sunrise121

Dalsze duże oszczędności to temat wentylacji wymuszonej z odzyskiem ciepła. Tutaj chciałbym mieć większe rozeznanie techniczne i cenowe,

Ponieważ mam najwięcej doświadczenia (w 1989 sobie, w 1990 inwestorowi) , jako prekursor tych systemów w budownictwie, dysponuję też najlepszymi centralami - zapraszam na przeszkolenie. Taka wentylacja nie musi być droższa od przyzwoicie ( jeżeli to w ogóle możliwe ) wentylacji bez odzysku ciepła.

Ponieważ mam najwięcej doświadczenia (w 1989 sobie, w 1990 inwestorowi) , jako prekursor tych systemów w budownictwie, dysponuję też najlepszymi centralami - zapraszam na przeszkolenie. Taka wentylacja nie musi być droższa od przyzwoicie ( jeżeli to w ogóle możliwe ) wentylacji bez odzysku cia pepła.
obydwoje, nawet projektu takiego domu nie macie, a paplacie jak przekupki na targu.

Jeden pisze że co tam mostki termiczne, drugi co tam ściany.

Pierwsze bodaj sobie rozrysujcie taki dom ze szczegółami policzcie w arkuszu ile zje taki dom.

Należy rozpracować detale w oprogramowaniu symulującym, czy aby na pewno rozwiązanie to jest ok .

Pierwsze koty za płoty kolega sunrise121 chciał robić bez płyty fundamentowej

mnie napisał, że ja piszę techniczny bełkot, mnie to zwisa co o tym sobie sądzisz.

Na razie widzę, że potykasz się na podstawach tego tematu.

a Kolega TB nadal się potyka na współczynniku U którego nie rozróżnia od lambdy ?

Bezproblemowa!

[ATTACH=CONFIG]220362[/ATTACH] a jak Pan widzi - ogrzanie 1 m3 gruntu o 1 st. C i utrzymanie tego przez sezon grzewczy - to 400kWh.

Witam. Panie Tomaszu więc zacznijmy od podłogi, jeżeli jest tak ważna. Posadowienie domu na warstwie 40cm XPS, a potem wykonanie płyty fundamentowej nie jest po mojej myśli. Rozumie, że zgarnięta jest warstwa ziemi na głębokość 40 cm, położony styropian i wykonana zbrojona wylewka. Czy lepiej nie byłoby wykonać ławy fundamentowe na głębokości 1m i fundament wyciągnięty 0,5m ponad poziom ocieplić 25cm XPS, oraz wykonać na tym poziomie podłogę ocieploną 20cm XPS'a. W takim wykonaniu pod tą warstwą będzie 104 m3 ziemi ocieplonej i wygrzanej. Co będzie lepiej i taniej oraz szybciej i oczywiście cieplej? Pozdrawiam

sunrise121 wiesz co dobry duch budownictwa pasywnego jesteś, bo wierzysz że się da tanio wybudować i ja popieram.

Jednak przy murowanej konstrukcji robienie ław fundamentowych, to rozdwajanie włosa na dwoje.

Jest norma która, pokazuje jak należy posadawiać budynek na głębokości tylko 50cm/ na ławach !

O czym chyba bardzo mało osób wie i ja też nie dawno się o tym dowiedziałem:)

Nie pisz do Pana Tomasza takich rzeczy, ponieważ dostaniesz łątkę "niedouczonego szkodnika"

I że dajesz izolację za odbiornik ciepła.

Na taką parterówkę nawet bym nie robił jakiś kombinacji, tylko wyjechał dla pewności 20cm po za obrys ścian z płytą fu i zrobił bym ją na 12cm-15cm.

Posadowioną na kopcu/ jeśli chcesz mieć wyżej dom, grunt zagęszczasz ponownie dajesz włókninę geo i warstwę piachu i zagęszczasz znowu

warstwa piachu jakieś 5- 10cm ... dodać można cement ..

Tych różnych kombinacji siak czy tak jest ... Najważniejsze jakie warunki gruntowe, przecież to nie sprawdzi się wszędzie.

O tym trzeba pamiętać.

Dopiero wykonując przemyślaną płytę fu/ na warstwie izolacji 20-to infiniti ...

Masz i gotowe posadzki pod co chcesz i izolację ciągłą

Mury daję cegłę z rozbiórki dla czego ... tu mój gust był by nasycony ładnie bym sobie w środku wyfugował to cudo :)

Dach wiązary samodiełki coś jak J-J robił oczywiście wyliczone.

Aby inwestorom to uświadomić, trzeba im pokazać tak wybudowany dom, łącznie ze wszystkimi kosztami i rozwiązaniami.

Inaczej podobnie jak TB przez ponad 20 lat można zajmować się domami energooszczędnymi, pasywnymi, czy izolowanymi, i żadnego nie wybudować.

Witam, Aby taki dom pasywny wybudować i pokazywać innym za przykład, to na początku trzeba korzystać z każdej wiedzy. Jak na razie to Twoja wiedza we wszystkich wypowiedziach opiera się na negowaniu wszystkiego. Nic nie wnosisz, więc daj sobie spokój.

Jak na razie to Twoja wiedza we wszystkich wypowiedziach opiera się na negowaniu wszystkiego. Nic nie wnosisz, więc daj sobie spokój.

Ty jesteś świeży na forum, to nie wiesz co wie Henok.

Ja Go znam z innych forów i wiem że jest Kolega kompletny w wiedzę i realnie spogląda na świat, przez wiedzę inż .

I raczej skasuj tego posta, nie przez cenzurę, a na wzgląd ile wiedzy Kolega Henok wyjawił tu na forum.

Ja wiem dokładnie o czym pisze.

Witam, Aby taki dom pasywny wybudować i pokazywać innym za przykład, to na początku trzeba korzystać z każdej wiedzy. Jak na razie to Twoja wiedza we wszystkich wypowiedziach opiera się na negowaniu wszystkiego. Nic nie wnosisz, więc daj sobie spokój.
To napisz, że szukasz wiedzy, jak taki dom zbudować, a nie zaczynaj od takich prawd objawionych :

Witam. Domy o zużyciu energii 15 kWh/m2 rocznie są w tej samej cenie co domy zużywające 105 kWh/m2. Biorąc pod uwagę dopłatę NFOŚiGW w wysokości 50 000 zł są tańsze o 25 000 zł, bo nie mają CO, pieca, komina, kotłowni i czort wie co jeszcze. To jest fakt i jedyna prawda. Wykonanie ich dzisiaj jest proste jak drut, ale musi być wiedza inwestorów w tej materii, a jej nie ma. Pozdrawiam

To napisz, że szukasz wiedzy, jak taki dom zbudować, a nie zaczynaj od takich prawd objawionych :

Witam. Jeżeli prawda, że dom pasywny o zużyciu energii 15 kWh/m2 rocznie w cenie zwykłego, jest moją prawdą objawioną to napisz dlaczego się z tym nie zgadzasz i jakie koszty dodatkowe podważasz. Piszę wyraźnie: wykonanie domu energooszczędnego z racji rozbudowanego systemu grzewczego nie opłaca się, bo w ramach tej samej ceny jest dom pasywny.

Witam. Jeżeli prawda, że dom pasywny o zużyciu energii 15 kWh/m2 rocznie w cenie zwykłego,

Nadal czekamy na załozenia tego domu.

Kazdy kumaty audytor OZC powie ci, że założenia, które podaleś na poczatku z ledwością wystarczą na 30kWh/m2

A czym nizej się schodzi, tym trudniej...

Witam. Jeżeli prawda, że dom pasywny o zużyciu energii 15 kWh/m2 rocznie w cenie zwykłego, jest moją prawdą objawioną to napisz dlaczego się z tym nie zgadzasz i jakie koszty dodatkowe podważasz. Piszę wyraźnie: wykonanie domu energooszczędnego z racji rozbudowanego systemu grzewczego nie opłaca się, bo w ramach tej samej ceny jest dom pasywny.
Jeżeli piszesz o domu energooszczędnym, to dlaczego mają to być rozbudowane systemy grzewcze.

Pokazałem przykłady domów energooszczędnych ze skromnymi systemami grzewczymi. Nie są to co prawda grzejniki za 50zł (mam wątpliwości, czy taki grzejnik posiada wystarczająco precyzyjny termostat, aby zapewnić odpowiedni komfort w pomieszczeniu), ale za to pozwalają na ogrzewanie tańszym źródłem ciepła, np. pompą ciepła, osiągając w efekcie końcowym zużycie energii do ogrzewania zbliżone do domu pasywnego, a jako dodatkowy bonus zapewniające tańsze przygotowanie ciepłej wody użytkowej.

Tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&p=6130304&viewfull=1#post6130304 opisałem taki dom.

Dom, który ma zapotrzebowanie na energię użytkową do ogrzewania na poziomie 15kWh/m2 rocznie, oprócz elementów o których piszesz:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220370-Dom-pasywny-murowany-105-m2-w-cenie-zwyk%C5%82ego&p=6186239&viewfull=1#post6186239

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220370-Dom-pasywny-murowany-105-m2-w-cenie-zwyk%C5%82ego&p=6185141&viewfull=1#post6185141

Musi mieć bardzo dobrą szczelność, nie może posiadać istotnych mostków cieplnych, musi posiadać akumulacyjność umożliwiającą wykorzystanie zysków bytowych i słonecznych.

Biorąc to wszystko pod uwagę nieprawdą jest, że :

Witam. Domy o zużyciu energii 15 kWh/m2 rocznie są w tej samej cenie co domy zużywające 105 kWh/m2. Biorąc pod uwagę dopłatę NFOŚiGW w wysokości 50 000 zł są tańsze o 25 000 zł, bo nie mają CO, pieca, komina, kotłowni i czort wie co jeszcze. To jest fakt i jedyna prawda. Wykonanie ich dzisiaj jest proste jak drut, ale musi być wiedza inwestorów w tej materii, a jej nie ma. Pozdrawiam

W temacie piszesz domu zwykłego, a nie energooszczędnego...

Witam. Dom zwykły to zużycie energii rzędu 105 kWh/m2 rocznie. Dom energooszczędny to 40 kWh/m2 rocznie. Dzisiaj różnią się grubością ocieplenia, rodzajem wentylacji, ale to są małe pieniądze, a łączy skomplikowany i drogi system ogrzewania. W jednym i w drugim przypadku musi być zawsze i to w cenach zbliżonych. Dlatego piszę wyraźnie: w cenie domu zwykłego można mieć dom pasywny. Jest prostszy w wykonaniu:

1.- wykonanie 30cm ocieplenia jest tak samo pracochłonne jak 15cm

2.- system wentylacji wywiewno-nawiewnej jest niewiele droższy od tradycyjnej

3.- odpada cały system ogrzewania pośredniego (koszt do 30000 zł) na korzyść zwykłego oporowego (koszt 300 zł)

A koszty eksploatacji są zbliżone. Tu prąd bezpośredni a tam PC lub węgiel i kotłownia

Nadal czekamy na załozenia tego domu.

Kazdy kumaty audytor OZC powie ci, że założenia, które podaleś na poczatku z ledwością wystarczą na 30kWh/m2

A czym nizej się schodzi, tym trudniej...

sunrise121 jakieś założenia podał w postach, które powyżej zacytowałem, ale tak jak piszesz są one niewystarczające do osiągnięcia domu o zużyciu energii użytkowej do ogrzewania rzędu 15kWh/m2 rocznie.

Witam. Dom zwykły to zużycie energii rzędu 105 kWh/m2 rocznie. Dom energooszczędny to 40 kWh/m2 rocznie. Dzisiaj różnią się grubością ocieplenia, rodzajem wentylacji, ale to są małe pieniądze, a łączy skomplikowany i drogi system ogrzewania. W jednym i w drugim przypadku musi być zawsze i to w cenach zbliżonych. Dlatego piszę wyraźnie: w cenie domu zwykłego można mieć dom pasywny.
Niestety nie jest to prawda.

Jest prostszy w wykonaniu:

1.- wykonanie 30cm ocieplenia jest tak samo pracochłonne jak 15cm

Jeśli oczekujesz od firmy budowlanej, że za tę samą cenę położy wykona Ci ocieplenie 15cm i 30cm, to możesz być pewien, że ta 30cm będzie ułożona źle.

Ocieplałeś kiedyś dom styropianem o takiej grubości?

2.- system wentylacji wywiewno-nawiewnej jest niewiele droższy od tradycyjnej

Jeżeli ma to być przy okazji wentylacja energooszczędna, to jest to wątpliwe.

3.- odpada cały system ogrzewania pośredniego (koszt do 30000 zł) na korzyść zwykłego oporowego (koszt 300 zł)

Tu już poleciałeś po bandzie. Tak jak napisałem wcześniej, za 50zł kupisz grzejnik, ale o jego jakość już bym się obawiał.

Poza tym, kto Ci broni takie same grzejniki zastosować w domu 40kWh/m2 rocznie ?

A koszty eksploatacji są zbliżone. Tu prąd bezpośredni a tam PC lub węgiel i kotłownia

Koszty ogrzewania może są zbliżone, ale koszty przygotowania ciepłej wody już nie. Gdy to weźmiesz pod uwagę Twoje założenia się sypią.

Dom pasywny można wykonać w tej samej cenie co dom zwykły, ale wymagana jest do tego znacznie większa wiedza i doświadczenie, niż ta, którą w tej chwili dysponujesz.

Przykład takiego domu masz tutaj : http://pasivnydom.blog.cz/0904/montaz-kostry-oda-na-sikovnych-chlapov

Dom pasywny można wykonać w tej samej cenie co dom zwykły, ale wymagana jest do tego znacznie większa wiedza i doświadczenie, niż ta, którą w tej chwili dysponujesz.
Dokładnie. Bo to wiedza wprawia w ruch tą machinę i już na wstępie odrzucić, mity i inne okraszone czereśniackimi mądrościami rzeczy.

Bodaj szkic jak taki dom ma wyglądać by się przydał, przez przekrój ścian wiedzieli być my na czym stoimy.