Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pasywny murowany 105 m2 w cenie zwykłego

Recommended Posts

To nie lepiej powietrze powietrze??? Tańsza instalacja większa efektywność energetyczna, bo niższa temperatura górnego źródła - no i klima pięknie działa - Poza tym pompy ON/OF to już zabytki!
Znowu się Pan wypowiada na tematy, których nie zna.

• Odpowiedzi 197
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Każdy kumaty audytor OZC dla domu pasywnego liczy że okna są osadzone w warstwie ocieplenia. A jak to się robi dzisiaj w Polsce? Tylko na stalowych mostkach termicznych w systemie JB-D, Fentech i innych. A takie rozwiązanie jest skomplikowane, nieszczelne i zimne. To pokazują zdjęcia termowizyjne. Osadzenie okien powinno być na elementach z tworzywa w systemie AD lub MOWO, w zależności od kieszeni. Przez okna ucieka 25-30% ciepła, dlatego tam łatwo można uzyskać te brakujące15 kWh/m2 rocznie, które tak poszukujesz.
Ten temat został już dawno wyczerpująco wyjaśniony w wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze

Proszę się nie kompromitować.

Przez okna ucieka 25-30% ciepła, dlatego tam łatwo można uzyskać te brakujące15 kWh/m2 rocznie, które tak poszukujesz.

15kWh/m2 ??

Jak to policzyłeś ? Uzyłeś choćby do tego jakigos programu, czy to Twoje myslenie życzeniowe ??

:)

Ty z TB tworzycie przedziwna parę "specjalistów od pasywności".

Jeden twierdzi, ze > 30cm styropianu od gruntu i sprawa załatwiona, niezależnie co w oknach, na stropie i na scianach, drugi zaś, że podstawa to 30cm na scianach i okna na kotwach, zas podłoga, czy strop porzeciętny i wystarczy.

Ale łączy Was tylko jedno tylko teoretyzujecie.....

Ja mówię o tej (z zasobnikiem CWU):

http://www.jula.pl/all-in-one-pompa-ciepa-powietrze-woda-13-7kw-416108

EDIT: oo, cena spadła - teraz 12995 brutto

Ta trochę za duża do omawianych tu domów, ale ta mniejsza w moim domu dałaby radę.

To nie lepiej powietrze powietrze??? Tańsza instalacja większa efektywność energetyczna, bo niższa temperatura górnego źródła - no i klima pięknie działa - Poza tym pompy ON/OF to już zabytki!

Klima to nie to samo co ogrzewanie wodne co i cwu - w tym jestem praktykiem. ON/OF - tych nie dotyczy - to są nowoczesne pcpw, do tego cena 7kzł z hydroboksem - wcześniej nie spotkałem.

Edytowane przez kbab

Klima to nie to samo co ogrzewanie wodne co i cwu - w tym jestem praktykiem. ON/OF - tych nie dotyczy - to są nowoczesne pcpw, do tego cena 7kzł z hydroboksem - wcześniej nie spotkałem.
Zgadzam się z Panem - klimatyzacja chodzi latem a ogrzewanie zimą, więc nie to samo. . Wykorzystywanie pompy ciepła tylko do jednego - nie ma sensu.

Co do wodnego ogrzewania podłogowego... nie da się mieszkać z takim w domach izolowanych a ja takimi się zajmuję - trudno, więc coś więcej mi o tym pisać.

Za duża ? Fizycznie czy grzewczo ? Grzewczo obie są takie same - 6kW.

Ups, zmyliło mnie te 13,7kW - może wiesz skąd wzięło się 1,7kW w tej droższej, trochę za dużo policzyli zbiornik. Chyba wiem - pewnie dodatkowa grzałka w zbiorniku?

Zgadzam się z Panem - klimatyzacja chodzi latem a ogrzewanie zimą, więc nie to samo.

Co do wodnego ogrzewania podłogowego.

Klimatyzacje bez funkcji ogrzewania - to przeżytek. Dom zbudowałem ponad 10 lat temu - na razie nie przewiduję zmian.

Edytowane przez kbab

Ups, zmyliło mnie te 13,7kW - może wiesz skąd wzięło się 1,7kW w tej droższej, trochę za dużo policzyli zbiornik. Chyba wiem - pewnie dodatkowa grzałka w zbiorniku?

"All-in-One dostarczany jest z 7 metrowym zestawem montażowym, wbudowaną grzałką 1,7 kW sterowaną termostatem, do podniesienia temperatury w górnej części zbiornika dla wody użytkowej oraz grzałką o mocy 6 kW w dolnej części zbiornika, sterowanej pompą ciepła." - http://www.jula.pl/media/pdf/product/Product%20sheet/PL/Jula_416108_PL_20130904.pdf

Przecież tą wodę musisz zagrzać, prawda ? Musisz zatem kupić coś co ją zagrzeje. Możesz kupić termę, która też kosztuje i grzeje CWU z COP=1 lub możesz wykorzystać PC, którą zakupiłeś do CO. Taka PC jaką we wcześniejszych wątkach podawął Henok, to PC z zasobnikiem za 14900zł brutto. Podłogówkę zrobisz za 5000zł brutto. Całość kosztuje Cię 19900zł brutto i w tym masz grzanie wody z COP=3. Rocznie potrzebujesz min. 2000kWh na grzanie wody, więc przy COP=1 w taryfie płaskiej płacisz 1100zł rocznie. Przy PC masz 1/3 tej ceny. A jeśli do powyższego doliczysz, że CWU możesz wykorzystać do prania, zmywarki i pogrzewania wody na kawę/herbatę to masz kolejne kWh na plus.

Witam. Wygląda pięknie ale na papierze. A gdzie są koszty dolnego źródła ciepła, to przynajmniej jest 10000 zł. PC ma to do siebie, że z czasem słabnie, a dodatkowo obciążona CWU słabnie szybciej i po 20 latach do remontu się nie nadaje tylko do wymiany. Taka teraz jest praktyka. Więc dochodzi dodatkowa amortyzacja w wysokości 750 zł rocznie w następnym 20 leciu, nie wspominając, że eksploatacja tak skomplikowanego urządzenia to dodatkowe koszty, bo byle pierdoła kosztuje majątek. Tak jest w tej chwili z lodówkami, są tańsze, ale chodzą krócej a części kosztują majątek.

Witam. Wygląda pięknie ale na papierze. A gdzie są koszty dolnego źródła ciepła, to przynajmniej jest 10000 zł.

sorry Kolego, ale zupełnie jesteś świeży w tym temacie.

Jakie dolne źródło? widzę że chcesz się edukować na forum, ok tylko bądź bardziej pokorny, bo te rzeczy co przedstawiasz to nie nowości,

prze zemnie już dawno przesiane i wybrane te które mają sens.

Strzelasz z hasłem o wymiennik gruntowy, ta pompa jak byś chciał wiedzieć, nie potrzebuje żadnego innego medium jak tylko powietrze.

Pamiętaj że w domu o bardzo dobrej izolacji to CWU generuje 100% kosztów ogrzewania czegokolwiek.

Ten temat został już dawno wyczerpująco wyjaśniony w wątku : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze

Proszę się nie kompromitować.

Witam. Ten temat nie został wyjaśniony do końca. Jak się ogląda zdjęcia Kurta'76 i J-J z montażu okien w warstwie ocieplenia, to żal ściska serce, że można to tak zrobić. To nie jest moja kompromitacja, ale jeżeli te osadzenia okien są tak dobre, to dlaczego Ci inwestorzy nie pokażą zdjęć termowizyjnych? Byłoby czym się chwalić, a tak lepiej przemilczeć.

Witam. Ten temat nie został wyjaśniony do końca. Jak się ogląda zdjęcia Kurta'76 i J-J z montażu okien w warstwie ocieplenia, to żal ściska serce, że można to tak zrobić. To nie jest moja kompromitacja, ale jeżeli te osadzenia okien są tak dobre, to dlaczego Ci inwestorzy nie pokażą zdjęć termowizyjnych? Byłoby czym się chwalić, a tak lepiej przemilczeć.

Czysty marketing, kogoś kto chce sprzedawać system AD.

Nie widzę aby J-J przez to nie miał domu pasywnego, izolacja u Niego zachodzi na ramę, kotwy są pod izolacją to o co ten bój ?

Pisał że mu brakuje tylko pasa ... ponieważ rzadko jest w domu i pies by się przydał na podtrzymanie temperatury.

Żałuje tylko i tam siedzi jego pies że nie zrobił pyty fundamentowej.

sorry Kolego, ale zupełnie jesteś świeży w tym temacie.

Strzelasz z hasłem o wymiennik gruntowy, ta pompa jak byś chciał wiedzieć, nie potrzebuje żadnego innego medium jak tylko powietrze.

Pamiętaj że w domu o bardzo dobrej izolacji to CWU generuje 100% kosztów ogrzewania czegokolwiek.

Witam. Trzeba pisać wyraźnie, że chodzi o pompę z powietrznym dolnym źródłem ciepła. Sprawność skuteczna tych pomp to około 3, ale kiedy przyjdą temperatury około -10*C, to nie na darmo jest tam grzałka 1,7 kW do CWU i 6 kW do CO. Cena jest przystępna, ale w domu energooszczędnym, grzanie ciężkiej i bezwładnej płyty podłogowej mija się z sensem, kiedy przyjdą minusowe temperatury. Kiedy potrzeba więcej ciepła , sprawność pompy spada. Jednym słowem: dom pasywny o zapotrzebowaniu energii 15 kWh/m2 rocznie, to prostota wykonania, 9 zł/m2 kosztów ogrzewania rocznie i koszty budowy w cenie domu zwykłego lub energooszczędnego. Jeżeli do tego domu dołożymy komplet ogniw fotowoltaicznych o mocy 3 kW na dach (6m2) w cenie 14000 zł (inwerter + 4 akumulatory + bojler 150 litrów) to mamy dom samowystarczalny energetycznie. Wszystkie urządzenia i ceny są w zasięgu ręki z internetu, tak jak przytoczona PC za 13000 zł. Na ogniwa fotowoltaiczne jest gwarancja 40 lat, a na pompę ????

Wydaje mi się że ciężka i bezwładna płyta w domu energooszczędnym -pasywnym ,ma sens. Dla niedużego domu z zapotrzebowaniem na max.moc 10Wh/m2 i przy temperaturze 22-23oC tej płyty, przy nagłej zmianie temperatury nawet z zera do -20oC ,w ciągu doby zmieni się jej temp.o 1oC. Dla domu ceramicznego będzie to ułamek stopnia. Akumulacja to pożyteczna rzecz w domach energooszczędnych.

ps. Życzę powodzenia z fotowoltaiką zimową porą.

Trzeba pisać wyraźnie, że chodzi o pompę z powietrznym dolnym źródłem ciepła.

Trzeba czytać wyraźnie, że chodzi o pompę z powietrznym dolnym źródłem ciepła.

Jeżeli do tego domu dołożymy komplet ogniw fotowoltaicznych o mocy 3 kW na dach (6m2) w cenie 14000 zł (inwerter + 4 akumulatory + bojler 150 litrów) to mamy dom samowystarczalny energetycznie. Wszystkie urządzenia i ceny są w zasięgu ręki z internetu, tak jak przytoczona PC za 13000 zł. Na ogniwa fotowoltaiczne jest gwarancja 40 lat, a na pompę ????

Za 3500zł kupuję PC Ariston NUOS EVO z zasobnikiem 110L i zostaje mi jeszcze 10tys. zł. Z samych odsetek od 10tys. zł na lokacie opłacam zużycie energii przez tą PC. Mam dom samowystarczalny energetycznie ! :p

Edytowane przez Barth3z

Jednym słowem: dom pasywny o zapotrzebowaniu energii 15 kWh/m2 rocznie, to prostota wykonania, 9 zł/m2 kosztów ogrzewania rocznie i koszty budowy w cenie domu zwykłego lub energooszczędnego. Jeżeli do tego domu dołożymy komplet ogniw fotowoltaicznych o mocy 3 kW na dach (6m2) w cenie 14000 zł (inwerter + 4 akumulatory + bojler 150 litrów) to mamy dom samowystarczalny energetycznie.

Zbuduj taki dom, przedstaw wyniki - gdyby to był taki dobry system to po prostu byłby popularny - a nie jest. Od kilku lat testuję mały panel (20W) fotowoltaiczny - tego systemu nie polecam, już o wiele sprawniejsze w ogrzewaniu są panele solarne, chociaż tych również nie jestem zwolennikiem.