HenoK 27.10.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Witam. Kotwy stalowe zatynkowane nie będą widoczne, bo przez jedną kotwę przechodzi moc tylko 3 W (jest to najmniejsza żarówka oświetlenia licznika), która rozpływa się w murze.Pewnie pamiętasz, że tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190122-Ile-ciep%C5%82a-tracimy-przez-kotwy-monta%C5%BCowe&p=5006024&viewfull=1#post5006024 dosyć szczegółowo policzyłem jakich strat mozna spodziewać się przez kotwy typu JB-D. Proponuję przypomnieć sobie tamte obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Ja jestem dopiero początkowym satanistą, uczę się programu SAT Mam demo psi term'a 3d ograniczenie z tego co wiem nie możność drukowania i zapisu tego co się zrobiło ale to i tak bardzo wiele. Program kornickiego ... bardzo rozbudowany, ale na razie by mnie na niego nie było stać tam też można sobie przeliczać mostki dyfuzyjne. Nie mówię o ANSYS/ adnia/ autodesk multiphisic ... itp nastram . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Chetnie tez poczytam o WM z odzyskiem ciepla bez czesci ruchomych dla domow pasywnych. no sorry ale to jest już zaawansowana inżynieria po za tym jak nie ma części ruchomych to nie jest WM powiesz jak ta wydajnosc PC spada z czasem bo nie wiem czy sie mam martwic, czy juz teraz jakas reklamacje skladac. Podzielisz sie zrodlem tej informacji? nie widzisz że gotuje grzybki Ale to dobrze bo się programu SAT nauczę i będę prawdziwym satanisą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.10.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Co nie oznacza że wentylacja cało roczna nie jest możliwa bez elementów ruchomych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.10.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Wentylator który działa u Ciebie w lecie masz nieruchomy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.10.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Nie musi być wentylatora. Dach i część poddasza może spełniać funkcję komina słonecznego.Różnica temperatury między GWC wysokowydajnym a temperaturą zewnętrzną w lecie na poziomie 20oC i różnica poziomów między GWC a wyrzutnią zużytego powietrza ,w praktyce kilka metrów,generuje ciąg kominowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 28.10.2013 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 W tym oczywiście są też straty przez ramy okienne. Odliczając straty przez szybę straty przez ramę wychodzą ok. 0,15W/m*K, co w sezonie grzewczym daje ok. 13kWh/mb ramy. Przy tym sposobie osadzenia okna w warstwie ocieplenia mostki cieplne praktycznie nie występują, co potwierdzają zdjęcia termowizyjne. Napisz w jaki sposób chciałbyś zmniejszyć straty tego okna (oczywiście nie zmieniając jego konstrukcji). Witam. Przy średniej długości ramy okiennej na obwodzie 6 mb wychodzi 78 kWh strat rocznie na jedno przeciętne okno, co czyni sumę 47 zł. To są straty wynikające z charakterystyki ramy okiennej i założone przez producenta okien. A on nie pokazuje sposobu osadzenia okien i dodatkowych strat ciepła z tytułu montażu okien na kotwach stalowych wkręconych bezpośrednio w ramę okienną. Więc dopisz drugą taką sumę z tytułu montażu na stalowych mostkach termicznych. Ciągle się pisze do znudzenia, aby unikać wszędzie mostków termicznych, bo są małe, ale działają ciągle przez 5000 godzin rocznie i jest ich bardzo dużo. Palącą się żaróweczkę o mocy 2-3 W zatynkowaną we framugę okienną, żadna kamera termowizyjna nie pokaże, bo Twoje zdjęcie było robione z odległości ok. 2 m. Lekceważąc problem mostków termicznych, jest bardzo trudno przejść z 40 kWH/m2 strat ciepła rocznie na 15 kWh/m2, dlatego trzeba wiedzieć jak stosować stal w budownictwie, aby nie tworzyła mostków termicznych. A ta wiedza jest bardzo prosta, tylko trzeba ją przyjąć do świadomości swojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 28.10.2013 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 sunrise... powiesz jak ta wydajnosc PC spada z czasem bo nie wiem czy sie mam martwic, czy juz teraz jakas reklamacje skladac. Podzielisz sie zrodlem tej informacji? Chetnie tez poczytam o WM z odzyskiem ciepla bez czesci ruchomych dla domow pasywnych. Witam. Gwarancja słowna na prawidłowe działanie PC to 15 lat, a po 20 latach to jest złom. Tam jest sprężarka prymitywniejsza niż w lodówce. Moja wiedza wynika z działania mechaniki. Dzisiaj rzeczy robi się dobre, ale one działają z góry założonym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.10.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Sorry ale na temat strat ciepła i wyliczania ich mogę pogadać z Henok'iem czy Aslotem .A Ty na razie populistycznie stwierdzasz że tyle i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.10.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Lekceważąc problem mostków termicznych, jest bardzo trudno przejść z 40 kWH/m2 strat ciepła rocznie na 15 kWh/m2, dlatego trzeba wiedzieć jak stosować stal w budownictwie, aby nie tworzyła mostków termicznych. A ta wiedza jest bardzo prosta, tylko trzeba ją przyjąć do świadomości swojej. Aż strach wieszać szafki na metalowych kołkach rozporowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.10.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]220950[/ATTACH] Oczywiście ... na razie wstępny szkic co by nie być gołosłowny. Już dawno o takim montażu pisałem u siebie w dzienniku. A pomysł podebrałem od kszhu. On jednak nie był wytwały w determinacji montażu samych pakietów szybowych i dał się namówić na fix'y Ja jednak troszkę inaczej bym te pakiety osadził. Szybę zrobiłbym na wymiar otworu okiennego, a zakotwiłbym poprzez wyłożenie wewnętrznej strony otworu okiennego 3cm węgarkami z XPS'a. EDIT: coś takiego: I co ciekawe, do osadzenia tych pakietów bardzo pasują mi kotwy z systemu AD To pod (ewentualnie kantówka sosnowa impregnowana ciśnieniowo): http://auto-dom.com.pl/katalog/podporaAD2W.JPG a to na boki i od góry: http://auto-dom.com.pl/katalog/kotwadolnaAD.JPG Zauważ, że w takim wykonaniu wymiana szyby nie stanowi problemu (nie niszczysz zewnętrznej elewacji). Edytowane 28 Października 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Witam. Przy średniej długości ramy okiennej na obwodzie 6 mb wychodzi 78 kWh strat rocznie na jedno przeciętne okno, co czyni sumę 47 zł. To są straty wynikające z charakterystyki ramy okiennej i założone przez producenta okien. A on nie pokazuje sposobu osadzenia okien i dodatkowych strat ciepła z tytułu montażu okien na kotwach stalowych wkręconych bezpośrednio w ramę okienną. Więc dopisz drugą taką sumę z tytułu montażu na stalowych mostkach termicznych. Ciągle się pisze do znudzenia, aby unikać wszędzie mostków termicznych, bo są małe, ale działają ciągle przez 5000 godzin rocznie i jest ich bardzo dużo. Palącą się żaróweczkę o mocy 2-3 W zatynkowaną we framugę okienną, żadna kamera termowizyjna nie pokaże, bo Twoje zdjęcie było robione z odległości ok. 2 m. Lekceważąc problem mostków termicznych, jest bardzo trudno przejść z 40 kWH/m2 strat ciepła rocznie na 15 kWh/m2, dlatego trzeba wiedzieć jak stosować stal w budownictwie, aby nie tworzyła mostków termicznych. A ta wiedza jest bardzo prosta, tylko trzeba ją przyjąć do świadomości swojej. I znowu przeszacowanie strat na kotwach. I znowu posłuże sie przykładem domu j-j. ma on 6 okien ( w tym jedno tarasowe) licząc 6x78 kWh (moim zdaniem również zawyzone) + 6x78 (straty z rodzaju montażu - zawyzone wielokrotnie) daje nam w sumie ok 936 kWh. Zapotrzebowanie na ciepło (roczne) to ok . 2000 kWh. Niemozliwe jest aby same straty na oknach wynosiły prawie 50 %, gdzie straty na wentylacji (jak sam j-j stwierdził osiągi jego reku to sciema), gdzie straty na wszystkie przegrody. te obliczenia nie uwzględniaja drzwi wejsciowych. A tak na marginesie srednie straty na oknach to nie 30% jak wszystkich zapewniasz ale ok 20-22%. Oczywiscie są domy które te straty mają i powyzej 30% ale wynika to jedynie z wielkosci przeszklen ponadstandartowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 28.10.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 I znowu przeszacowanie strat na kotwach. Z ust mi to wyjąłeś bo czytając wywody o stratach 1. ram okiennych, 2. kotwach, 3. pakietu szybowego w m2 i mb to jak sobie to zsumowałem to u mnie oknami wyfruwa 55% ciepła podczas gdy planowo będzie to 30%. Kiedyś w głowie (tylko w głowie) dla zabawy zrobiłem rachunek strat ciepła planowanego domku. Owe straty ciepła brałem z FM od gór olimpijskich, elyt i w ogóle liderów każdego z działu: okna, drzwi, dach, izolacja (styro vs wełna vs 2W ws 3W ws kołkowanie) itd. No i mi wyszło na szybko, że mam OZC jakieś 200-300% lepsze niż te jakie poniosłem nie kupując X,Y,Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.10.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 czywiscie są domy które te straty mają i powyzej 30% ale wynika to jedynie z wielkosci przeszklen ponadstandartowej. Problem w tym że przeszklenia od południa, średnio sezonowo wychodzi na plus. Jeśli mówimy o budownictwie pasywnym, a zdaje się że takie podchody kolega założyciel tego wątku robi. To niech wie że pierwsze skrzypce grają istną solówę na sonatę wentylacyjną ! okna to taki menuet, taka gama. ma on 6 okien ( w tym jedno tarasowe) licząc 6x78 kWh (moim zdaniem również zawyzone) + 6x78 (straty z rodzaju montażu - zawyzone wielokrotnie) daje nam w sumie ok 936 kWh Aslot nie wypada pisać moim zdaniem bo zaraz na Ciebie nasiądzie, moim też ale klina chce nam zabić, trzeba to zrobić programowo, pokazać jakie jest W/K doliczane do Htr ... skończą się spekulacje, sam Twój autorytet nie wystarczy, to jest twardy oponent, jak TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Aslot nie wypada pisać moim zdaniem bo zaraz na Ciebie nasiądzie, moim też ale klina chce nam zabić, trzeba to zrobić programowo, pokazać jakie jest W/K doliczane do Htr ... skończą się spekulacje, sam Twój autorytet nie wystarczy, to jest twardy oponent, jak TB. To jak policzę tak jak liczą TB i sunrise, czyli wybiorę to co mi pasuje i udowodnie swoje. (zartowałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.10.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 A to przez, skomplikowanie, obliczeń i wymagane do tego, użycie komputera, aby jednoznacznie wybić z główki hipotezy. Choć TB ma i tak to w duszy. Powie że te programy nie robili fizycy itp I to jest "kochane" przepychanie się qniem. Jeśli nie przebija izolacji to jaki to będzie mostek? a to że styka się z ramą okienna ? to jest powód aby z tego się stało jakieś wielkie halo ? Równie dobrze można powiedzieć jeśli mur kontaktuje się z ramą okienną, dostaję taką samą porcję energii jak kotwa, która jeszcze musi przenieść to do ramy, a rama na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.10.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Już myślałem że go nie ma na forum a on tylko zmienił dział.. Szczerze Wam współczuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Już myślałem że go nie ma na forum a on tylko zmienił dział.. Szczerze Wam współczuję Ale my zachowujemy rewolucyjną czujność i tak łatwo nie damy sie podejsc. A kol. sunrise pojawia sie w kolejnym juz wcieleniu, zmienia nicki i działy szkoda ze nie poglądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.10.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Widzę że macie większe rozeznanie, kto to jest sunrise.To taki okienny TB, TB był gruntowy jeśli o ścisłość chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 30.10.2013 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Już dawno o takim montażu pisałem u siebie w dzienniku. A pomysł podebrałem od kszhu. On jednak nie był wytwały w determinacji montażu samych pakietów szybowych i dał się namówić na fix'y Ja jednak troszkę inaczej bym te pakiety osadził. Szybę zrobiłbym na wymiar otworu okiennego, a zakotwiłbym poprzez wyłożenie wewnętrznej strony otworu okiennego 3cm węgarkami z XPS'a. EDIT: coś takiego: [ATTACH=CONFIG]221130[/ATTACH] I co ciekawe, do osadzenia tych pakietów bardzo pasują mi kotwy z systemu AD To pod (ewentualnie kantówka sosnowa impregnowana ciśnieniowo): http://auto-dom.com.pl/katalog/podporaAD2W.JPG a to na boki i od góry: http://auto-dom.com.pl/katalog/kotwadolnaAD.JPG Zauważ, że w takim wykonaniu wymiana szyby nie stanowi problemu (nie niszczysz zewnętrznej elewacji). Witam. Pomysł jest dobry, tylko wykonanie tego będzie polskie, bo osadzenie szyby bezpośrednio w XPS'e jest w takim wykonaniu nie do uszczelnienia. Można to zrobić dobrze i prosto, ale na poziomie fabryki i z wykorzystaniem dodatkowego patentu, którego jestem właścicielem. Jak na razie to na tym forum idzie walka o proste wykonanie domu pasywnego, a to jest pierwszy etap przed osadzeniem szyb bezpośrednio w XPS'e, a i to idzie jak po grudzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts