Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pasywny murowany 105 m2 w cenie zwykłego

Recommended Posts

ale na poziomie fabryki i z wykorzystaniem dodatkowego patentu, którego jestem właścicielem
I promujesz ostro widzę :bash:

Witam. Pomysł jest dobry, tylko wykonanie tego będzie polskie, bo osadzenie szyby bezpośrednio w XPS'e jest w takim wykonaniu nie do uszczelnienia
wiesz co ... jeszcze mało wiesz widać, jak bym nie pracował tam gdzie z surowego metalu, surowej tkaniny szklanej

i węglowej lub aramidowej czyt kevlarowej nie uczestniczył bym przy projektowaniu samolotów to bym się nie odzywał i uwierzył w twoje

slogany o fabryce !

Właśnie widzę na zdjęciu ten twój patent ... z formy wtryskowej robionej na kolanie dłutkiem !

a to jest pierwszy etap przed osadzeniem szyb bezpośrednio w XPS'e, a i to idzie jak po grudzie.
No idzie, nie dam rady wszystkiego na raz zrobić, ponieważ podstawa to skończyć projekt, a widzę że leczenie z FM ciężka sprawa :p

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 197
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

מרכבה , psa nie mam, jednak jest córka ;).

Tak poważnie to chyba mój ostatni sezon kiedy robię pomiary. u siebie bo wiem, że mam to co miało być.

I odnośnie tego tematu jeśli mogę to - dużo tu piszecie tego, co już w wielu wątkach było napisane, jak wskazał m. in. HenoK.

"Pasywniak" jest prostą konstrukcją, jednak bardzo wymagającą i wrażliwą na błędy..

I generalnie sunrise uprościłeś to na maksa w pierwszym poście, gdzieś jest tam trochę prawdy, jednak dla kogoś chcącego budować to tylko "szkielet" i to do korekty, którą uczynili potem inni..

Pzdr

EDIT:

Dobra widzę, że kotleta odgrzałem. Dawno nie byłem na forum i nie zauważyłem, że to trochę stare.

Edytowane przez j-j

15 kwh rocznie przy tych parametrach to nierealne . Ja niedawno oddałem do użytku dom o wiele wyższych parametrach izolacyjnych 40cm podłoga, 50cm ściany, 40 cm sufit , okna 3 szybowe P1 33,1 o współczynniku 0.6 i otrzymałem certyfikat 28.95 kwh na rok

• 2 weeks później...
15 kwh rocznie przy tych parametrach to nierealne . Ja niedawno oddałem do użytku dom o wiele wyższych parametrach izolacyjnych 40cm podłoga, 50cm ściany, 40 cm sufit , okna 3 szybowe P1 33,1 o współczynniku 0.6 i otrzymałem certyfikat 28.95 kwh na rok

Z tego widać, że musiałeś poczynić masę błędów podstawowych. Im grubiej ocieplony dom, tym bardziej powinny być przemyślone potencjalne mostki termiczne między murłatą a stropem, ramą okienną a murem nośnym, fundamentem i podłogą. Jeżeli są za duże przeszklenia to strata ciepła z tego tytułu jest większa niż zyski. Ciepło idzie do góry i stoi pod sufitem, to dlaczego na ścianach dałeś o 10 cm grubsze ocieplenie niż na sufit?

• 2 weeks później...
Witam. Przez okna ucieka 25-30% ciepła. Tutaj najwięcej można zaoszczędzić. Okna powinny być trzyszybowe i osadzone w warstwie ocieplenia na elementach z tworzywa to masz zysk ciepła 10%-15%, a jeżeli zrobiłeś na stalowych mostkach termicznych, to są straty. Przeważnie wszyscy robią to na elementach stalowych JB-D, Fentech itp. Zdjęcia termowizyjne ramy okiennej to pokażą. Płytę fundamentową też można wykonać wysoką, ale dzisiaj deszcze nie padają tylko są oberwania chmur, więc wszystko zależy gdzie ten dom jest postawiony.

A czy do budowy domu pasywnego można użyć okien dwuszybowych? rozglądałam się za cenami i jednak różnica jest spora, a planujemy w przyszłym roku zakończyć budowę domu pasywnego, więc już teraz myślimy nad wszystkimi materiałami.

A czy do budowy domu pasywnego można użyć okien dwuszybowych? rozglądałam się za cenami i jednak różnica jest spora, a planujemy w przyszłym roku zakończyć budowę domu pasywnego, więc już teraz myślimy nad wszystkimi materiałami.

Tutaj odpowiedź eksperta na twoje pytanie;

Jeżeli jeszcze nie zamieszkałeś w domu i są to tylko poglądowe obliczenia to niestety nie da się dokładnie stwierdzić czy jest to dom pasywny czy energooszczędny. Obliczenia powinno wykonywać się w momencie, gdy zamieszkujesz dom - wtedy obliczenia są dokładniejsze i bardziej wiarygodne. Ale tak jak poprzednicy - uważam, że jest to dom energooszczędny.

Przeciętnie Uw okien dwuszybowych to 1,1 a trzyszybowych to 0,8 więc oszczędzasz 0,3 W/m2K. Przyjmując średnią wielkość okna 2m2, średnią temperaturę okresu zimowego 2*C przez 5000 godzin, średnią temperaturę w domu 20*C, wychodzi oszczędność ciepła Q= 54kWh rocznie, co przy cenie 0,6 zł daje sumę 32,4 zł. Ponieważ przeciętny dom 105m2 ma 10 okien to do zaoszczędzenia jest suma 324 zł rocznie. Jeżeli w drzwiach tarasowych zrezygnujemy z przeszklenia dolnego na rzecz wypełnienia PCV/PUR to przy 1m2 przeszklenia tylko na tych drzwiach zaoszczędzimy 72kWh o wartości 43,2 zł rocznie. Te wyliczenia dotyczą osadzenia okien w systemie AD w warstwie ocieplenia muru na elementach z tworzywa. Jeżeli okna będą osadzone w murze nośnym lub w warstwie ocieplenia na elementach stalowych, to straty ciepła z tego tytułu będą dodatkowo 2x większe od wyliczonych oszczędności na jedno okno. Reasumując, dobry ciepły montaż okien daje więcej korzyści niż jakość okna. Przeciętne okno 2m2 trzyszybowe jest droższe o ok. 300 zł i teoretycznie jego zwrot nadpłaty nastąpi po 9 latach, ale dobre okna wytrzymają przynajmniej 30 lat i więcej.

Przeciętnie Uw okien dwuszybowych to 1,1 a trzyszybowych to 0,8 więc oszczędzasz 0,3 W/m2K. Przyjmując średnią wielkość okna 2m2, średnią temperaturę okresu zimowego 2*C przez 5000 godzin, średnią temperaturę w domu 20*C, wychodzi oszczędność ciepła Q= 54kWh rocznie, co przy cenie 0,6 zł daje sumę 32,4 zł.

Kol. Iwona nie pytała o opłacalnosc tych okien na dalekiej pólnocy (Norwegia, Szwecja, Syberia) tylko o Polskę.

Skoro rok ma 8760 godz to gdzie znajdziesz 5000 godz .ze srednią temp. 2 oC. Resztę twoich wyliczen szkoda komentować

Kol. Iwona nie pytała o opłacalnosc tych okien na dalekiej pólnocy (Norwegia, Szwecja, Syberia) tylko o Polskę.

Skoro rok ma 8760 godz to gdzie znajdziesz 5000 godz .ze srednią temp. 2 oC. Resztę twoich wyliczen szkoda komentować

Poprzedni okres zimowy: październik 8,2*C, listopad 3,2*C, grudzień -1*C, styczeń -3,3*C, luty -2,1*C, marzec 1,9*C, kwiecień 7,7*C, razem jest 5088 godzin ze średnią temperaturą 2,0857*C. W tych miesiącach musisz grzać w domu, więcej lub mniej jak masz dom energooszczędny. Z tego wynika, że to Twój komentarz jest marny i nie poparty wiedzą.

sunrise, a gdzie zyski słoneczne ? Czemu ich nie liczysz i nie odejmujesz od strat ?

Jestem praktyczny i liczę tylko na swoją wiedzę. Będą zyski słoneczne to będzie jeszcze lepiej. Jak na razie to niebo jest ciągle zachmurzone bo klimat się zmienia i coraz więcej wilgoci jest w powietrzu. Zyski zimą to błogosławieństwo, a latem to utrapienie i duże koszty schładzania pomieszczeń.

Proponowałem Ci kiedyś możliwość porównania w jednym domu montażu kotew systemu, który reklamujesz z systemem JB-D. Nie skorzystałeś z tej okazji. Jednak dom został wybudowany, okna są mocowane w warstwie ocieplenia w systemie kotew stalowych JB-D.

Wszyscy wokoło chcą, abym gratisowo jeździł po Polsce i udowadniał korzyści z osadzenia okien w systemie AD. Nie zawsze mam takie możliwości. Tutaj przedstawiam zdjęcia termowizyjne okna i drzwi tarasowych osadzonych w warstwie ocieplenia 15cm PU co odpowiada 18,5cm styropianu grafitowego. Zdjęcia były robione w temperaturze zewnętrznej poniżej - 8*C, a temperatura w pomieszczeniach wynosiła + 21,5*C. Temperatura ramy to - 6,7*C, więc jest tylko wyższa o 1,5 - 1,8*C. Jeżeli Twój montaż okien w systemie JB-D jest lepszy, to pokaż swoje zdjęcia termowizyjne. Aby były miarodajne i pokazywały stratę ciepła, to muszą być zrobione z zewnątrz z odległości 1m, w miarę prostopadle z punktem na środku ramy i tynku obok, aby określić temp. otoczenia. Ponieważ średnia temperatura okresu zimowego w Polsce to +2*C, więc do takiej temperatury zdjęcia będą aktualne. Będziesz drugą osobą po mnie, która będzie mieć odwagę pokazania efektów swojego montażu okien. Nie wiem dlaczego, ale forum " Ile ciepła tracimy przez kotwy metalowe" zostało skasowane. Prawda oczy kole i w końcu wychodzi na wierzch. Nigdy stalowe mostki termiczne nie będą izolatorami i jak wiem to przynoszą minimum 5x więcej strat ciepła.

http://files.tinypic.pl/i/00496/xnjofuw4f02z.jpg

No jest różnica jak by co :D 0,3 st :D oj żebym się nie pochrastał :D

Ludzie Ludzie Ludzieeee dawać żyletki będę się chrastał ... jak to na wsi mówią :D

1cm m^2 o temp wyższej o 0,3 st ... no urywa rzopę .

Zwłaszcza iż na 100% okno nie jest obrobione izolacja termiczną.

Co co widać

Okno nie ma żadnej izolacji zachodzącej na ramę ba jeszcze jest ten parapet !!

To jest tylko dowód na twoje dyletanctwo.

Edytowane przez מרכבה

No jest różnica jak by co :D 0,3 st :D oj żebym się nie pochrastał :D

Ludzie Ludzie Ludzieeee dawać żyletki będę się chrastał ... jak to na wsi mówią :D

1cm m^2 o temp wyższej o 0,3 st ... no urywa rzopę .

Zwłaszcza iż na 100% okno nie jest obrobione izolacja termiczną.

Co co widać

Okno nie ma żadnej izolacji zachodzącej na ramę ba jeszcze jest ten parapet !!

To jest tylko dowód na twoje dyletanctwo.

Jak Ty tam nie widzisz węgarka osłaniającego ramę okienną to jesteś daltonistą. A jak masz propozycję ciepłego osadzenia okna bez parapetu zewnętrznego, to pokaż to rozwiązanie ze zdjęciami termowizyjnymi. Jeżeli będzie cieplejsze to może inni wykorzystają to na swoich budowach. To forum dotyczy domu pasywnego o 15kWh/m2 strat ciepła rocznie od fundamentu po strop i dach.

A jak masz propozycję ciepłego osadzenia okna bez parapetu zewnętrznego, to pokaż to rozwiązanie ze zdjęciami termowizyjnymi.
To co tam jest to jest jak wystawienie hoo z kombinezonu polarnika ... gratuluje wiedzy w osadzaniu okien ...

To forum dotyczy domu pasywnego o 15kWh/m2 strat ciepła rocznie od fundamentu po strop i dach.
a to osadzenie to jest kpina z budownictwa pasywnego.

Chłopczyku czykolodowo-marmoladowy widział Ty kiedy XPS'a ? miał w ręce http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/ tu eps ale zobacz jak rama niknie pod izolacją ....

Nawet za darmo okna bym tego nie chciał co tam jest ! szybę bym wymontował a plastik do utylizacji ! niech sobie producenci kpią z siebie samych ...

http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/rehau-geneo-phz widzisz kolego pierwszy obrazek ?

ciężko to im idzie ale już łapią jak głęboko trzeba w je ... szybę aby było dobrze ...

ja to osiągam XPS'em nie trzeba na to patentu suru szybę w XPS'a i nie masz cieplejszego okna !!!

Nawet za darmo okna bym tego nie chciał co tam jest ! szybę bym wymontował a plastik do utylizacji ! niech sobie producenci kpią z siebie samych ...

http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/rehau-geneo-phz widzisz kolego pierwszy obrazek ?

ciężko to im idzie ale już łapią jak głęboko trzeba w je ... szybę aby było dobrze ...

ja to osiągam XPS'em nie trzeba na to patentu suru szybę w XPS'a i nie masz cieplejszego okna !!!

To są Twoje rozwiązania nie poparte zdjęciami termowizyjnymi. Ja pokazuję okna tradycyjne i ich osadzenie w warstwie ocieplenia, bo to dotyczy 99% inwestorów. Jeżeli Twoja kombinacja jest lepsza to ją pokaż w termowizji. Na tym forum piszę o prostym parterowym domu, wykonanym tradycyjnie, ale z głową, który spełnia parametry parametry domu pasywnego o stratach ciepła 15kWh/m2 rocznie w kosztach 1500/2000 zł/m2. Pokazałem jak wykonać ciepły prosty fundament, proste ciepłe osadzenie okien i w końcu będzie wykonanie prostego ciepłego stropu pod dachem nieogrzewanym. Wyskoki ponad przeciętność są drogie i ryzykowne, i nie będą interesować przeciętnego inwestora.