tezchceorionka 22.10.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witam rok temu wprowadziłem się do domu który wcześniej miał remont. Był to stary poniemiecki dom z cegły, który to został ocieplony, dach został podniesiony i wymieniony. Posiadam piwnicę, parter, piętro i strych, tylko parter i piętro jest ogrzewane, jest około 30m2 podłogówki. Po podłodze powierzchnia ogrzewana wynosi około 160m2. Boiler ma 300l.Problem polega na tym, że w kotłowni znajduje się piec który ma moc 60 kW tzw. śmieciuch, czyli jest za duży. Nie jestem fachowcem dlatego zadam kilka prostych pytań. Okna plastikowe, nie jestem pewien co do jakości ocieplenia dachu.1. jeżeli miałbym wymienić piec na jakiś zwykł prosty i tani - na drzewo i węgiel to z jaką mocą powinienem go kupić?2. mam pytanie o budowę pieca czym będzie się różnił piec np. 20 kW od 60 kW czysto mechanicznie. bo z tego co widziałem to paleniska są mniej więcej takie same, a więc czy tylko tzw. ruszt będzie mniejszy/większy ? czy jak piec będzie miał mniejszą moc a wrzucę taką samą ilość drewna to będzie się dłużej palił,? Generalnie jak wrzucę kilka pieńków to domek się nagrzewa, jaka będzie różnica jak zmienię piec na mniejszy?Jeżeli mógłby mi to ktoś wytłumaczyć na tzw. chłopski rozum byłbym wdzięczny Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.10.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 poczytaj wątek o ekonomicznym spalaniu węgla kamiennegotam piszą koledzy o kotłach zasypowychpoczytaj o konsekwencjach przewymiarowania kotła dla niego oraz dla komina i kieszeni użytkownika dla Ciebie jeśli dom nieocieplony 20KW powinno załatwić tematjednak ja bym się rozejrzał za kotłem z podajnikiem- trochę wiekszy komfort użytkowania.jak chcesz zostać przy zasypowym pomyśl o buforze- koszt większy trochę ale spalanie z wysoką sprawnością i w okresach przejściowych rzadziej będziesz z wizytą w kotłowniwszystko zależy od Twoich priorytetów i oczekiwań w stosunku do narzędzie które ma ogrzać Ci tyłek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 23.10.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Bez bufora jak za dużym piecem będziesz palił drewnem to bardzo szybko ci się oklei smołą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tezchceorionka 24.10.2013 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 dom jest ocieplony styropianem 15 cmniestety na bufor nie mam miejsca w piwnicy, druga sprawa to dom nie był zamieszkały przez 8 lat i z tego co się orientuje piec był tylko używany w zimę, żeby temperatura w domu nie byłą poniżej zera, także nigdy nie był w zasadzie używany, kolejny minus pieca brak odstępów w ruszcie ponieważ jest cały zapchany czego nie można doczyścić dlatego też zdecyduje się na zakup nowego pieca myślę o firmie rakoczy rodzaj multimax , tylko nie wiem czy wybrać 16kW czy 22 kW prosiłbym o pomoc, ewentualnie o uwagi co do firmy, myślałem też o popter gs ale chyba lepiej dopłacić trochę i mieć wygodę na zimęjednak mam jeszcze jeden minus bardzo małe wejście do piwnicy i teraz zastanawiam się czy nie będzie problemu z wniesieniem pieca do piwnicy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.10.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 dom jest ocieplony styropianem 15 cm niestety na bufor nie mam miejsca w piwnicy, druga sprawa to dom nie był zamieszkały przez 8 lat i z tego co się orientuje piec był tylko używany w zimę, żeby temperatura w domu nie byłą poniżej zera, także nigdy nie był w zasadzie używany, kolejny minus pieca brak odstępów w ruszcie ponieważ jest cały zapchany czego nie można doczyścić dlatego też zdecyduje się na zakup nowego pieca myślę o firmie rakoczy rodzaj multimax , tylko nie wiem czy wybrać 16kW czy 22 kW prosiłbym o pomoc, ewentualnie o uwagi co do firmy, myślałem też o popter gs ale chyba lepiej dopłacić trochę i mieć wygodę na zimę jednak mam jeszcze jeden minus bardzo małe wejście do piwnicy i teraz zastanawiam się czy nie będzie problemu z wniesieniem pieca do piwnicy :/ jeśli jest ocieplony styropianem 15cm to dla powierzchni 160m 16KW z grzaniem CWU nie kupuj większego - poczytaj o przewymiarowaniu kotłów na paliwa stałe. jak Bufor nie wejdzie sugeruję jednak z podajnikiem wyższa sprawność niż zasypowego oraz dłuższa stałopalność. będziesz odwiedział kotłownię raz na kilka dni a nie codziennie decyzję pozostawiam oczywiście Tobie- tylko sugeruję kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 24.10.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Jeśli dom masz ocieplony, to wystarczy 16 kW, za duża moc też nie jest dobra, wprawdzie instalacja szybciej się nagrzewa, ale zużywa przy tym znacznie więcej energii. Co piecy to polecam SAS. Polska dobra firma, solidna konstrukcja: http://i-ogrzewanie.pl/kotly_i_piece/weglowe/kociol_gornego_spalania_sas_mi_o_mocy_17_kw.html Ja, brachol oraz sąsiadka chwalimy sobie viadrusa. Ja mam 5 członów brat 4 a sąsiadka 3. Narazie spisują się dobrze. Brat ma wersję z dmuchawą, której nie za bardzo polecam. Miarkowniki wg mnie odpowiednio użytkowane spisują się lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 24.10.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 mpoplaw wyjasnij mi dlaczego piszesz,że bufor ciepła to sprzęgło hydrauliczne,,,,,,czegoś chyba nie rozumiem w tej wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 25.10.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Bo zbiornik buforowy działa identycznie jak sprzęgło hydrauliczne tyle że jest zdecydowanie większej pojemności wodnej.Tak jak w sprzęgle obieg pierwotny może działać niezależnie od wtórnego. Jak pierwotny będzie większy to bufor będzie się ładował, jak będą takie same to będzie działało na przelocie, kiedy odbiór będzie większy bufor zacznie się rozładowywać.Mówimy o zbiorniku buforowym bez żadnych wężownic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 25.10.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Problem polega na tym, że w kotłowni znajduje się piec który ma moc 60 kW tzw. śmieciuch, czyli jest za duży. . Znasz może producenta i model tego pieca. Może tanim kosztem dało by się z niego zrobić miałowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts