Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnętrzne przesuwane

Recommended Posts

By powiedzieć coś na 100% trzeba zobaczyć te otwory i je zmierzyć, bo za specjalnie zapasu nie masz.

Wszystko zależy, jaki i z której firmy system wybierzesz. Np. w katalogu Porta najprostszy system naścienny ma 181 -184cm szerokości. Czyli ok 91cm mieści się w świetle otworu, pozostałe 90-93 "wykłada" się na ścianie. Ale zauważ - zapas to ok 7cm, na których musi pojawić się opaska kolejnych drzwi. Także - realnie masz 5 do maks 10cm zapasu.

Stąd warto sprawdzić wcześniej jakie ma wymiary system który wybierzesz.

Podałem na przykładzie Porty, bo jest wg mnie najbardziej dopracowana - systemy z Pol-skone wydają mi się za każdym razem być znacznie większe niż szkic z katalogu i muszę je skracać na miejscu (ale może ja się nie znam).

Jak będzie skrzydło suwanki dojeżdżać do opaski ościeżnicy drzwi obok na tzw. "0" co jest mocno prawdopodobne przy celowaniu w stanie surowym to odechce Ci się patrzeć w tym kierunku.

Lipa, kupa, szambo - zero estetyki i funkcjonalności.

Pomiędzy drzwiami powinno być ze 30 - 40 cm przerwy. Wygląd jest estetyczny a nie niewiadomo co.

Nawet w pociągu drzwi nie idą w drzwi tylko jest fix :)

• 8 months później...

W ogóle w drzwiach wewnętrznych trudno mówić o wyciszeniu. Nikt nie prowadzi badań dla takich konstrukcji, bo jest ich zwyczajnie zbyt wielka różnorodność. Każda szyba, przeszklenie czy panel może wpływać na akustykę.

Generalnie najistotniejsze są dziury wokół drzwi, czyli wskazane są uszczelki, w tym próg (a to wiadomo jest nie do zaakceptowania w nowym budownictwie).

I z tego właśnie powodu drzwi przesuwane są odczuwalnie słabsze akustycznie - w większości przypadków nie mają żadnych uszczelek i dość dużą dziurę wokół skrzydła. Nawet uszczelki szczotkowe stosowane przez Portę nie dają takiego efektu jak zwykłe drzwi.

Niestety - nie mam na ekspozycji przesuwek wewnętrznych, więc namacalnie nie pomogę :)

Czyli, że przesuwka tylko zasłania otwór i ma się nijak do akustyki. Uszczelek specjalnych nie ma. Szkoda bo myślałam, że swobodnie będę mogła oglądać telewizję bez przeszkadzania dziecku spać :(.... Inny rodzaj drzwi nie wchodzi w grę, bo mam wąski korytarz. Jedynie drzwi łazienkowe będą "normalne".