stagraczynski 23.10.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Witajcie. pytanie jak wiele tutaj na forumPotrzebuję piec jakiś na lata na "wypasie"Palił w nim będe... hm na razie nie wiem czym. ale na pewno coś z rodzaju węgiel, miał, trociny, drzewo. zależy co będzie dostepne w dobrej cenie w danym czasie. W planie mam kocioł gazowy dwysystemowy 24kw ale na razie nie mam gazu Parametry domu tak mniej więcej pow wszystkich podłóg ok 240m2ściana 30cm porotherm 15cm styropian austrotherm 0,402x drzwi drewniane 2x brama garażowa11x okna 3szyby, 4xokna dachowe 2szyby, 4xdrzwi balkonowe podwójne 2szybyfundament 5cm styrodur, posadzka 12cm dach/podłoga, piętro 7cmdach podłogadach dachówka, skosy strop 25cm wełna mineralna+ocieplany właz strych 15cm wełna między krokwiami.rekuperator. Coś czytałem o przewymiarowaniu kotła i nie wiem czy dobrze myślę ale chciałem wstępnie wybrać kocioł max 20kw((np KLIMOSZ MULTICOMBI NG 20) chociaż opinie są różne na temat klimosza. w domu mam miec ciepło a nie 17stopni. Czy coś możecie doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.10.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 W planie mam kocioł gazowy dwysystemowy 24kw ale na razie nie mam gazu Ogrzewanie propanem z własnego zbiornika wyjdzie w cenie zbliżonej do gazu ziemnego. Maksymalnie do 10% drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.10.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Witajcie. pytanie jak wiele tutaj na forum Potrzebuję piec jakiś na lata na "wypasie" Palił w nim będe... hm na razie nie wiem czym. ale na pewno coś z rodzaju węgiel, miał, trociny, drzewo. zależy co będzie dostepne w dobrej cenie w danym czasie. W planie mam kocioł gazowy dwysystemowy 24kw ale na razie nie mam gazu Parametry domu tak mniej więcej pow wszystkich podłóg ok 240m2 ściana 30cm porotherm 15cm styropian austrotherm 0,40 2x drzwi drewniane 2x brama garażowa 11x okna 3szyby, 4xokna dachowe 2szyby, 4xdrzwi balkonowe podwójne 2szyby fundament 5cm styrodur, posadzka 12cm dach/podłoga, piętro 7cmdach podłoga dach dachówka, skosy strop 25cm wełna mineralna+ocieplany właz strych 15cm wełna między krokwiami. rekuperator. Coś czytałem o przewymiarowaniu kotła i nie wiem czy dobrze myślę ale chciałem wstępnie wybrać kocioł max 20kw((np KLIMOSZ MULTICOMBI NG 20) chociaż opinie są różne na temat klimosza. w domu mam miec ciepło a nie 17stopni. Czy coś możecie doradzić? Nic nie piszesz o tym jakie jest zapotrzebowanie budynku, wstępnie możesz policzyć prostym programem http://cieplowlasciwie.pl/start lub wykonać OZC . Jeżeli miałbym polecić jakiś kociołek to tylko ten co sam używam, dane w mojej stopce Edytowane 23 Października 2013 przez zbigmaz01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 23.10.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 kocioł max 15kw raczej niż 20kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 23.10.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 nie wiem czemu masz izolację zarówno podłóg jak i połaci na strychu lepiej było wszystko na podłodze dać w dwóch grubych warstwach niż ogrzewać częściowo strych bo te 15cm za dużo nie zatrzyma.dobrze pisze zbigmazzrobić OZC ale nie dla sztuki aby dom odebrali tylko porządnebędzie wiadomo ile trzeba mocy by tyłek nie marzł zimąkotły gazowe rządzą się swoimi prawami i w ich przypadku przewymiarowanie nie jest tak groźnedla kotła na paliwo stałe trzeba moc brać "na miarę"najpierw posiąść wiedzę o potrzebach budynku potem szukać kotła odpowiedniego spełniającego Twoje oczekiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 23.10.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 a myślałeś nad pelletem zamiast węgla?? czysto ekologia chociaż troszkę drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 23.10.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Kup kocioł z certyfikatem niskoemisyjnego spalania w klasie A. Może któregoś dnia okazać się niezbędny. Moc max16-18kW. Ale OZC wykonaj choćby w minimalnej postaci. Zawsze to jakieś wyliczenie zapotrzebowania mocy budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.10.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Kup kocioł z certyfikatem niskoemisyjnego spalania w klasie A. Może któregoś dnia okazać się niezbędny. Tylko taki żeby wytrzymał do tego czasu jak będzie ten certyfikat wymagany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 23.10.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Tylko taki żeby wytrzymał do tego czasu jak będzie ten certyfikat wymagany Nie bądź złośliwy. Napisałem "Może któregoś dnia okazać się niezbędny." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.10.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Nie była to złośliwość, bynajmniej nie zamierzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.10.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Sprawdź jak się czyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stagraczynski 23.10.2013 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Ogrzewanie propanem z własnego zbiornika wyjdzie w cenie zbliżonej do gazu ziemnego. Maksymalnie do 10% drożej. chciałem napisać w planie czyli w projekcie domu. bo przez parę lat nie bedę grzał gazem a myślałeś nad pelletem zamiast węgla?? czysto ekologia chociaż troszkę drożej. o tym nie myslałem bo nawet nie słyszałem gdzie to sprzedają. pewnie na składach ale nie znam nikogo kto by peletem palił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.10.2013 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 poszukaj w sieci lub tu na forum kalkulatora kolegi kbabtam jest możliwość porównania kosztów ogrzewania dla różnych nośników energiiwstawisz sobie ceny pelletu, węgla, prądu, czy gazu z Twojego regionu do tego parametry domu i będziesz znał szacunkowe kosztyda Ci to pogląd na rzędy wielkości i pomoże wybrać paliwo którym chcesz dom swój ogrzewacważne są też Twoje oczekiwania co do systemu ogrzewaniaczy ma być tani (w zakupie/ eksploatacji)czy ma być bezobsługowy najniższe koszty da pompa ciepła ale o tym trzeba myśleć już na etapie projektu i dobrze wybrać aby nie przeklinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Onyx01 25.10.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Witajcie. pytanie jak wiele tutaj na forum Potrzebuję piec jakiś na lata na "wypasie" Palił w nim będe... hm na razie nie wiem czym. ale na pewno coś z rodzaju węgiel, miał, trociny, drzewo. zależy co będzie dostepne w dobrej cenie w danym czasie. W planie mam kocioł gazowy dwysystemowy 24kw ale na razie nie mam gazu Parametry domu tak mniej więcej pow wszystkich podłóg ok 240m2 ściana 30cm porotherm 15cm styropian austrotherm 0,40 2x drzwi drewniane 2x brama garażowa 11x okna 3szyby, 4xokna dachowe 2szyby, 4xdrzwi balkonowe podwójne 2szyby fundament 5cm styrodur, posadzka 12cm dach/podłoga, piętro 7cmdach podłoga dach dachówka, skosy strop 25cm wełna mineralna+ocieplany właz strych 15cm wełna między krokwiami. rekuperator. Coś czytałem o przewymiarowaniu kotła i nie wiem czy dobrze myślę ale chciałem wstępnie wybrać kocioł max 20kw((np KLIMOSZ MULTICOMBI NG 20) chociaż opinie są różne na temat klimosza. w domu mam miec ciepło a nie 17stopni. Czy coś możecie doradzić? Mam podobny dom, o podobnych parametrach (powierzchnia, budowa, grubość ocieplenia itp. )Od 3 lat czyli od początku palę eko groszkiem. Mam piec 25kW (przewymiarowany). Powinien mieć 15kW. Ogrzewanie podlogowe na powierzchni 180m2 (góra i dół). Pierwszy sezon grzewczy - 7 ton eko, drugi 5 ton. W tym sezonie mam już sterownik Tybox (miałem szczęście że trafiłem na prawdziwego fachowca, który mi go zasugerowal) odwala on ogromną robotę. W dzień załączam na czuwanie. Grzeje tylko cwu, w nocy grzanie całego domu plus cwu. Kosztował parę stówek i powiem Ci tak. Podajnik mam na 170 kg. Zasypałem go 11 października a groszek dzisiaj leży jeszcze na dnie. Nic nie dosypuję, chodzę do kotłowni czyścić piec co 3-4 dni. Rachunek prosty 170kg/ 16 dni (z tą resztką na dnie) daje zużycie niecałe 11kg na dobę. Najważniejszy jest sterownik i jego prawidłowe ustawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.10.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Dodaj, że na zewnątrz jest 20oC a wyjdzie, że nie ma z czego się cieszyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.10.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Dodaj, że na zewnątrz jest 20oC a wyjdzie, że nie ma z czego się cieszyć! Dokładnie tak jak piszesz. Przy +20 to ja w domu nie palę, bo z kuchenek gazowych, piekarników i innego AGD wydziela się tyle ciepła, że nie ma potrzeby dogrzewania. Odnośnie pytania z tego wątku: Ja, brachol i sąsiadka posiadamy piece Klimosza Viadrus U22. Jesteśmy zadowoleni z palenia i czyszczenia pieca. Polecam wpisać w google i poczytać opinie innych użytkowników co by mnie tu o reklamę nie posądzić. Może i ekogroszki są bardziej zautomatyzowane, ale to jakby nie patrzeć piece stalowe i do palenia tylko ekogroszkiem. Jak masz opał mieszany węgiel, drewno, miał to tylko tzw "kopciuch". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirotek 29.10.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Witam wszystkich. Podepnę się pod istniejący temat wyboru kotła do nowego domu. Kilka informacji na temat domu, mieszkam na północy, Dom piętrowy podpiwniczony, 20cm styropianu, okna 3 szybowe, dach ocieplony 20cm waty, instalacja pracuje na grawitacji, dom ma ok. 215m2 140m2 użytkowych. Chciałbym ogrzewać eko groszkiem lub miałem.Tak wstępnie jeszcze zapytam, na ile prawdziwe są obliczenia tego "programu" "http://cieplowlasciwie.pl/start". z programu wychodzi ok. 8kW Jaki kocioł proponujecie? Pozdrawiam i Dziękuje za zainteresowanie i odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.10.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 stronka liczy z błędem bo podajesz niewiele danychpokazuje jednak rząd wielkościpolicz OZC- koszt 500zł - zrobione porządnie a nie dla sztukidowiesz się dokładniej ile KW potrzeba by pupa nie marzła.przy 140m2 moze tak byćwtedy brać 10KW i nie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 policz OZC- koszt 500zł - zrobione porządnie a nie dla sztuki Trochę przesadziłeś z tym kosztem ale reszta sie zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirotek 29.10.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Jest to bliźniak i sąsiad ogrzewa kominkiem 15KW i jest to za dużo, bardzo szybko ma ogrzany dom, proponowałem mu wstawienie bufora, ale ja nie chciałbym mieć problemu z przegrzewaniem pomieszczeń. Podczas budowy zrobiłem OZC dla swoich potrzeb by dobrać grzejniki i obliczenia były podobne przy założeniu + 3 kw na CWU. Zastanawiałem się nad kotłami z modulacją mocy, mimo przeczytaniu kilku tematów o nich trudno wybrać który będzie odpowiedni tym bardziej że ten rodzaj kotłów ma za sobą dwa sezony grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts