Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec do nowego domu... co wybrać? na pewno nie gazowy

stagraczynski

Recommended Posts

Witajcie. pytanie jak wiele tutaj na forum

Potrzebuję piec jakiś na lata na "wypasie"

Palił w nim będe... hm na razie nie wiem czym. ale na pewno coś z rodzaju węgiel, miał, trociny, drzewo. zależy co będzie dostepne w dobrej cenie w danym czasie.

W planie mam kocioł gazowy dwysystemowy 24kw ale na razie nie mam gazu

Parametry domu tak mniej więcej

pow wszystkich podłóg ok 240m2

ściana 30cm porotherm 15cm styropian austrotherm 0,40

2x drzwi drewniane 2x brama garażowa

11x okna 3szyby, 4xokna dachowe 2szyby, 4xdrzwi balkonowe podwójne 2szyby

fundament 5cm styrodur, posadzka 12cm dach/podłoga, piętro 7cmdach podłoga

dach dachówka, skosy strop 25cm wełna mineralna+ocieplany właz strych 15cm wełna między krokwiami.

rekuperator.

Coś czytałem o przewymiarowaniu kotła i nie wiem czy dobrze myślę ale chciałem wstępnie wybrać kocioł max 20kw((np KLIMOSZ MULTICOMBI NG 20) chociaż opinie są różne na temat klimosza. w domu mam miec ciepło a nie 17stopni.

Czy coś możecie doradzić?

Palił w nim będe... hm na razie nie wiem czym. ale na pewno coś z rodzaju węgiel, miał, trociny, drzewo. zależy co będzie dostepne w dobrej cenie w danym czasie.

dach dachówka, skosy strop 25cm wełna mineralna+ocieplany właz strych 15cm wełna między krokwiami.

rekuperator.

Coś czytałem o przewymiarowaniu kotła i nie wiem czy dobrze myślę ale chciałem wstępnie wybrać kocioł max 20kw((np KLIMOSZ MULTICOMBI NG 20) chociaż opinie są różne na temat klimosza. w domu mam miec ciepło a nie 17stopni.

Nic nie piszesz o tym jakie jest zapotrzebowanie budynku, wstępnie możesz policzyć prostym programem http://cieplowlasciwie.pl/start lub wykonać OZC .

Jeżeli miałbym polecić jakiś kociołek to tylko ten co sam używam, dane w mojej stopce :)

Edytowane przez zbigmaz01

nie wiem czemu masz izolację zarówno podłóg jak i połaci na strychu

lepiej było wszystko na podłodze dać w dwóch grubych warstwach niż ogrzewać częściowo strych bo te 15cm za dużo nie zatrzyma.

dobrze pisze zbigmaz

zrobić OZC ale nie dla sztuki aby dom odebrali tylko porządne

będzie wiadomo ile trzeba mocy by tyłek nie marzł zimą

kotły gazowe rządzą się swoimi prawami i w ich przypadku przewymiarowanie nie jest tak groźne

dla kotła na paliwo stałe trzeba moc brać "na miarę"

najpierw posiąść wiedzę o potrzebach budynku

potem szukać kotła odpowiedniego spełniającego Twoje oczekiwania

Ogrzewanie propanem z własnego zbiornika wyjdzie w cenie zbliżonej do gazu ziemnego. Maksymalnie do 10% drożej.

chciałem napisać w planie czyli w projekcie domu. bo przez parę lat nie bedę grzał gazem

a myślałeś nad pelletem zamiast węgla?? czysto ekologia chociaż troszkę drożej.
o tym nie myslałem bo nawet nie słyszałem gdzie to sprzedają. pewnie na składach ale nie znam nikogo kto by peletem palił

poszukaj w sieci lub tu na forum kalkulatora kolegi kbab

tam jest możliwość porównania kosztów ogrzewania dla różnych nośników energii

wstawisz sobie ceny pelletu, węgla, prądu, czy gazu z Twojego regionu do tego parametry domu i będziesz znał szacunkowe koszty

da Ci to pogląd na rzędy wielkości i pomoże wybrać paliwo którym chcesz dom swój ogrzewac

ważne są też Twoje oczekiwania co do systemu ogrzewania

czy ma być tani (w zakupie/ eksploatacji)

czy ma być bezobsługowy

najniższe koszty da pompa ciepła ale o tym trzeba myśleć już na etapie projektu i dobrze wybrać aby nie przeklinać

rekuperator.

Mam podobny dom, o podobnych parametrach (powierzchnia, budowa, grubość ocieplenia itp. )Od 3 lat czyli od początku palę eko groszkiem. Mam piec 25kW (przewymiarowany). Powinien mieć 15kW. Ogrzewanie podlogowe na powierzchni 180m2 (góra i dół). Pierwszy sezon grzewczy - 7 ton eko, drugi 5 ton. W tym sezonie mam już sterownik Tybox (miałem szczęście że trafiłem na prawdziwego fachowca, który mi go zasugerowal) odwala on ogromną robotę. W dzień załączam na czuwanie. Grzeje tylko cwu, w nocy grzanie całego domu plus cwu. Kosztował parę stówek i powiem Ci tak. Podajnik mam na 170 kg. Zasypałem go 11 października a groszek dzisiaj leży jeszcze na dnie. Nic nie dosypuję, chodzę do kotłowni czyścić piec co 3-4 dni. Rachunek prosty 170kg/ 16 dni (z tą resztką na dnie) daje zużycie niecałe 11kg na dobę. Najważniejszy jest sterownik i jego prawidłowe ustawienie.

Dodaj, że na zewnątrz jest 20oC a wyjdzie, że nie ma z czego się cieszyć!

Dokładnie tak jak piszesz. Przy +20 to ja w domu nie palę, bo z kuchenek gazowych, piekarników i innego AGD wydziela się tyle ciepła, że nie ma potrzeby dogrzewania.

Odnośnie pytania z tego wątku: Ja, brachol i sąsiadka posiadamy piece Klimosza Viadrus U22. Jesteśmy zadowoleni z palenia i czyszczenia pieca. Polecam wpisać w google i poczytać opinie innych użytkowników co by mnie tu o reklamę nie posądzić.

Może i ekogroszki są bardziej zautomatyzowane, ale to jakby nie patrzeć piece stalowe i do palenia tylko ekogroszkiem. Jak masz opał mieszany węgiel, drewno, miał to tylko tzw "kopciuch".

Witam wszystkich.

Podepnę się pod istniejący temat wyboru kotła do nowego domu.

Kilka informacji na temat domu, mieszkam na północy, Dom piętrowy podpiwniczony, 20cm styropianu, okna 3 szybowe, dach ocieplony 20cm waty, instalacja pracuje na grawitacji, dom ma ok. 215m2 140m2 użytkowych.

Chciałbym ogrzewać eko groszkiem lub miałem.

Tak wstępnie jeszcze zapytam, na ile prawdziwe są obliczenia tego "programu" "http://cieplowlasciwie.pl/start". z programu wychodzi ok. 8kW

Jaki kocioł proponujecie?

Pozdrawiam i Dziękuje za zainteresowanie i odpowiedź.

Jest to bliźniak i sąsiad ogrzewa kominkiem 15KW i jest to za dużo, bardzo szybko ma ogrzany dom, proponowałem mu wstawienie bufora, ale ja nie chciałbym mieć problemu z przegrzewaniem pomieszczeń. Podczas budowy zrobiłem OZC dla swoich potrzeb by dobrać grzejniki i obliczenia były podobne przy założeniu + 3 kw na CWU.

Zastanawiałem się nad kotłami z modulacją mocy, mimo przeczytaniu kilku tematów o nich trudno wybrać który będzie odpowiedni tym bardziej że ten rodzaj kotłów ma za sobą dwa sezony grzewcze.