cza1zip 23.10.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Znowu pojawił się problem z zamykaniem drzwi balkonowych dwuskrzydłowych. Prawe drzwi z klamką haczą metalowymi elementami na wysokości klamki o drugie drzwi, trochę niżej element metalowy też zaraz będzie haczył. Wydaje mi się, że drzwi po prostu opadły tylko nie wiem jak je podnieść. W rożnych tematach które znalazłem były trochę inne zawiasy więc mi bardzo nie pomogły. Drzwi są firmy REHAU. Ostatnio jak były regulowane przez fachowca akurat mnie nie było w domu, tylko dziewczyna więc nic nie wiem. Pomoże ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 23.10.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Skrzydła są za blisko siebie, musisz któreś z nich przesunąć bliżej ramy. Robi się to w górnej części na elemencie poziomym okucia, trzeba otworzyć całkiem drzwi i szukać wejścia na imbus lub torx. Zapewne łatwiej będzie Ci przesunąć skrzydło tzw bierne, czyli to które nie ma uchyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 23.10.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Znowu pojawił się problem z zamykaniem drzwi balkonowych dwuskrzydłowych. Prawe drzwi z klamką haczą metalowymi elementami na wysokości klamki o drugie drzwi, trochę niżej element metalowy też zaraz będzie haczył. Wydaje mi się, że drzwi po prostu opadły tylko nie wiem jak je podnieść. W rożnych tematach które znalazłem były trochę inne zawiasy więc mi bardzo nie pomogły. Drzwi są firmy REHAU. Ostatnio jak były regulowane przez fachowca akurat mnie nie było w domu, tylko dziewczyna więc nic nie wiem. Pomoże ktoś ? Dzwoń do fachowca. U mnie po regulacji w ramach zamówienia - byłem w domu i jak krowie na rowie pokazałem które okno i w czym jest problem. Facet porobił, poregulował pojechał - jak sprawdziłem - to które pokazałem - dalej trzeszczy. Oczywiście szef firmy zna relazje pracownika ze wszystko jest ok. No to zaprosiłem szefa do domu aby sobie sprawddził..... 30 minut później był serwisant - a juz mnie chcieli na gwarancje do producenta odsyłać. Cisnij serwisanta, najpewniej nic z tym oknem nie zrobil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cza1zip 23.10.2013 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Xerses, nie nie, fachowiec był u mnie 2 lata temu wyregulował i było ok, po prostu znowu opadły. CINEK właśnie też tak myślałem , zobacz czy masz na myśli taki zawias górny jak w tym filmiku ? Tylko nie wiem właśnie w którą stronę kręcić, bo jakoś nie widzę różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 23.10.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 1:15 min filmu, tak wygląda regulacja na skrzydle uchylnym. Na tym drugim będzie śrubka od przeciwnej strony (nie od zawiasu tylko od strony mieszkania. Nie mając specjalnego kluczyka dużo łatwiej będzie Ci podregulować skrzydło bez uchyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cza1zip 23.10.2013 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Ja mam taką śrubkę właśnie na drzwiach z klamką ( nie posiada funkcji uchyłu ) . Tylko w którą stronę kręcić ? bo jakoś nie widać efektów po małych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.10.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Raczej nie tyle skrzydła opadły, co się rozeszły - zrobiło się cos na kształ beczki (łatwo to sprawdzić przykłądając poziomicę, ale pewnie szybciej znajdziesz miarkę - zmierz szerokość skrzydła na górze i na środku. Jeśli jest szerzej - stuknij ręką w skrzydło by się "zeszło", ew ściśnij je jak długo niewidzianego przyjaciela. A jeśli to typowa regulacja to śrubę regulacyjną musisz wkręcać - wtedy skrzydła ściągasz w stronę zawiasów. To samo czasem trzeba zrobić na dolnym zawiasie.Ale jest sporo zależności i może Ci się okazać że okucia będą wtedy ocierały po stronie zawiasowej, szczególnie będą wypierały o dociski. Możesz też zachować się jak kolega wyżej i stawiać wszystkich do pionu, ale pamiętaj że większość gwarancji zawiera odpowiednią instrukcję i informację, że regulacja nie podglega gwarancji i zwyczajnie wypada za to zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 06.09.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Witam. Temat stary, ale aktualny. A co zrobić, jeżeli obie śruby przy zawiasach dokręcone do końca. Dół odsunięty, góra przysunięta i dodatkowo śruba od regulacji wysokości również wykręcona, a drzwi nadal za bardzo opuszczone. Pytam poważnie. Profile Schuco, okucia Winkhaus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 06.09.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Przeszklenie czyli korekta przekątnych podkładkami między szybą a profilem skrzydła. Profil ani okucie nie mają tu nic do rzeczy, zdarza się w każdych oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 08.09.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Dziękuję za odpowiedź, chociaż trudno mi to sobie zobrazować. Myślałem, że bardziej chodzi o dopasowanie skrzydła do futryny? Możesz mi to dokładniej wytłumaczyć. I mam jeszcze takie pytanie: od sklepu dostałem 5 lat ogólnej gwarancji na okna z wyłączeniem napędów rolet. Czy taka usługa może wchodzić w jej zakres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.09.2018 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Zapewne dostałeś też instrukcję pielęgnacji i regulacji, takze usługi w niej opisane z zalożenia powinny być płatne. W Twoim przypadku przyczyn szukałbym jednak gdzieś indziej. Montaż: podparcie, wyparcie. Może to też być wyszklenie czyli fabryka.. także - wg mnie jest uzasadnione. zgłoszenie reklamacji do gwaranta (wątpię by był nim sklep). W większości obserwowanych tu przypadków istnieją przesłanki by odrzucić reklamację ze względu na niezastosowanie się do instrukcji montazu.. także - zgłaszaj reklamację, ale z wyczuciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 10.09.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Dziękuję za odpowiedź, chociaż trudno mi to sobie zobrazować. Myślałem, że bardziej chodzi o dopasowanie skrzydła do futryny? Możesz mi to dokładniej wytłumaczyć. I mam jeszcze takie pytanie: od sklepu dostałem 5 lat ogólnej gwarancji na okna z wyłączeniem napędów rolet. Czy taka usługa może wchodzić w jej zakres? Właśnie przeszklenie robi się żeby zmienić minimalnie geometrię skrzydła żeby pasowało do ościeżnicy. Czasem ościeżnica jest źle zamontowana, czasem skrzydło źle wyszklone na produkcji i tylko taki zabieg pomoże jeśli regulacje mają zbyt mały zakres. Czy to obejmie gwarancja? Dla dobrego montażysty to kilka minut roboty, choć często słyszę że takich rzeczy nie robią bo......tu lista przyczyn może być długa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts