Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prysznic bezbrodzikowy i problem ze stropem

hiuaua

Recommended Posts

Witam. Mam nadzieję, że trafiłem do odpowiedniego działu :).

Proszę Was o pomoc, bo przeszukałem cały internet i nie wiem jak rozwiązać mój problem. Łazienkę mam nieforemną, która nie pozwala mi elegancko wstawić prysznica z brodzikiem. Zostaje bowiem przy jednej ze ścian brodzika wnęka, której nijak nie idzie zagospodarować (w tej wnęce osadzona była wanna - krótszym bokiem). Cała łazienka ma kształt litery L, gdzie wanna była ustawiona wzdłóż krótszego boku litery. Doprowadzenie wody i odpływ wanny jest dokładnie w "zgięciu" L-ki. Ostatecznie doszedłem do wniosku, że całe to zgięcie (tam gdzie była wanna) przeznaczę na prysznic bez brodzika. Ale - mieszkam w bloku i nie mam zielonego pojęcia, co za strop tam jest i czy dam radę wkuć syfon w posadzkę. Ostatecznie nawet jakby się dało, nie rozwiąże to mojego problemu - otóż pralka jest ustawiona w zupełnie innej części łazienki - w miejscu gdzie litera L się zaczyna - z góry. Obecnie wąż pralki wpadał w zabudowę wanny i tam były zakamuflowane rury odpływowe, które szły pod wanną - rzecz jasna nikt ich nie widział, bo wanna zabudowana. Teraz jednak wanny nie ma. Rury odpływowej pralki nie za bardzo mogę wkuć w strop - nie jest to chyba konstrukcyjnie możliwe.

Dlatego stwierdziłem, że ten mój "bezbrodzikowy" pomysł postawię na podium - zamierzam ułożyć w miejscu gdzie była wanna 12,5cm podniesienie stropu z suporexu. Lekki pustak chyba nie obciąży stropu, a całą konstrukcję odpływową wydrążę w suporexie. Co o tym sądzicie? A może macie jakieś lepsze pomysły na wpuszczenie kanalizacji w nieznany strop? To jest mój autorski pomysł, nikt mi nie potrafi pomóc. W sklepie hydraulicznym mówili żebym dał legary i płytę OSB, ale nie sądzę żeby to był dobry pomysł..

Pozdrawiam, Paweł.