Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie

Arus91

Recommended Posts

Mam mieszkanie z 40m2. dwa pokoje, kuchnia, w\c. z kuchni myslalem by zrobic lazienke z prysznicem badz wanna, a w jednym pokoju kuchnie z salonem. wysokosc mieszkania wynosi 2,85. Aktualnie sa dwa piece kaflowe, ale jestem zbyt leniwy by tracic czas na palenie. Chyba najlepszym rozwiazaniem dla mnie by byly grzejniki na podczerwien ale sie zastanawiam jaki by mogl byc koszt pradu. Potrzebowalbym tez bojler na ciepla wode. Tata mi proponowal by wstawic piecyk gazowy z plaszczem wodnym. Ale juz sam nie wiem co wybrac. Co lepsze? Grzejniki na podczerwien czy gazowe? no i ktore z nich taniej wychodzi? Praktycznie w tym mieszkaniu musze wszystko zrobic.

mieszjanie 2.jpg

mieszkanie 1.jpg

Mieszkanie na parterze przy bramie wjazdowej. Kamienica byla ocieplana ewelacja. Aktualnie tam nikt nie mieszka. Moze je wynajme wiec nie wiem ile osob i kto bd mieszkal. Co jeszcze bym mial podac ? Chcialbym wiedziec jaka roznica jest miedzy podczerwienia a gazem. Co bardziej sie oplaca. Edytowane przez Arus91

• 3 weeks później...
Bardzo ciekawe położenie mieszkania. Ja z ogrzewania już sobie żarty robię, bo żona chce podłogowe, ja tradycyjnie piec na węgiel i całą resztę jak drewno

, teść gazówkę, twierdzi, że tanio (trzymajcie mnie), teściowa jest za elektrycznym + z energii słonecznej, nie chcę wspominać co radzą przyjaciele :D

Dużo rozjaśnił nam artykuł: http://www.mgprojekt.com.pl/blog/jak-ogrzac-dom/#axzz2kVmhhKgl, który polecam z otwartym sercem, jest w nim podsumowanie najważniejszych rozwiązań- wady, zalety, koszty, porównania, jeśli ktoś nie czytał to warto od tego zacząć planowanie ogrzewania...Może i Tobie Arus91 pomoże, pozdrawiam serdecznie.

Nic nie rozjaśnia. począwszy od cen paliw, na wadach i zaletach kończąc.

Może tylko wprowadzić w błąd słabo zorientowanego inwestora.