Patrycjusz87 24.10.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) Witam, obecnie jestem na etapie poszukiwania zastepcy dla starego gazowego torusa z lat 90. Dom ok 120m2, dwie kondygnacje, podpiwniczenie gdzie jest obecny kociol oraz jedna lazienka na gorze. Mury podwojne z wewn. welna mineralna. Grzejniki aluminiowe z cienkimi rurkami odpowadzajacymi. Torus pada wiec nadszedl czas jego wymiany. Chcielismy obnizyc koszty ogrzewania, bo miesiecznie zdazaly sie rachunki ok. 1000zl. Poki co opcja jest acv excellence prestige 32kw - dwufunkcyjny kondensat z 46 bodajze litrowym wymiennikiem. Z wymiennikiem bo niestety lazienka u gory I obecnie dosc dlugo trzeba czekac na ciepla wode pid orysznicem. Calosc, z kominem, zalozeniem, wyceniono mi na 11tys. I moje pyranie czy cena jest dobra I ewentualnieczy jest jakas alternatywa dla tego kotla. Dodam ze chcialbym aby popracowal min. 15 lat wiec liczy sie tez jskosc. Pozdrawiam i licze na odzew. Edytowane 27 Października 2013 przez Patrycjusz87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycjusz87 27.10.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Czy ktoś wyciągnie pomocną dłoń i wyrazi opinię? Może są na forum użytkownicy tego kotła? Czy te 32kW to nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrycjusz87 03.11.2013 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Witam ponownie, odwiedziłem jeszcze miejscowy salon Viessmana, w którym polecili mi kocioł Vitodens 6-19 + 100l zasobnik, ewetualnie dwufunkcyjnego vitodensa 111w. Cenowo wypadnie to lepiej, jakies 6.000 bez montażu i pokojowego sterownika (proponowano bezprzewodowego auratona do pokoju). Będzie to lepsza opcja? Zakres pracy tego kotła to 6-19, ewentulanie 200zł droższy 6-26. Jaka będzie ekonomika takiego zakresu w porównaniu do poprzeniego ACV i co myślicie o tym kotle i zestawie pod taki metraż (120m2)? Pozdrawiam Moze ktos uzytkuje aktualnie ktorys z wymienionych kotlow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts