Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianka działowa

tsj

Recommended Posts

Postawiłem ściankę z gazobetonu (5 cm), która zamocowana jest do ściany nośnej i podłogi, jednak jeden jej koniec (górny) jest niczym nie wsparty, przez co ścianka (przy uderzeniu) wpada w lekkie wibracje. Mam obawy że ceramika przyklejona może pękać.

Chcę z jednej strony (prawej) wzmocnić siatką podtynkową wtopioną w goldband, a następnie klej elastyczny i glazura. Z drugiej strony (lewej) będzie tylko klej elastyczny i mozaika z kamienia naturalnego.

Pytanie moje jest takie... czy to wystarczy? czy ścianka z gazobetonu wzmocniona stalową siatką będzie na tyle wytrzymała, ze nie będzie mi to pękać?

rysunki poglądowe:

-ciemno szary - gazobeton 5cm

- czerwony - stalowa siatka/goldband

- zielony - elastyczny klej do glazury

- czarny - glazura/kamień

rzut z góry i przodu:

http://img29.imageshack.us/img29/1650/yst5.png

• 3 weeks później...

Witam,

ścianka z 5cm gazobetonu to nieco ryzykowne przedsięwzięcie. Taką grubość bloczka stosuje się raczej jako obudowę (np. wanny) i do niskich wysokości. Ściana działowa, aby była stabilna powinna mieć min. 11 cm grubości (polecamy "dokleić" te dodatkowe 5cm stawiając drugą przylegającą ściankę i całość połączyć zaprawą). Warto również usztywnić tą ściankę za pomocą pianki montażowej.

Jeżeli chodzi o zastosowanie siatki stalowej o której Pan wspominał to wcześniej należałoby upewnić się, że jest to siatka aluminiowa. Zwykła siatka ledychowskiego czy rabitza nie nadaje się bowiem pod tynki gipsowe, ponieważ może ona wywołać pojawienie się na tynku rdzy. Tylko aluminiowe produkty nadają się więc pod tynki gipsowe.

Z naszej strony polecalibyśmy jednak zastosowanie siatki podtynkowej plastikowej (lepsza jakość) w połączeniu z klejem i glazurą.

Pozdrawiam