waldisobon 25.10.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 1. Mieszkanie jest w stanie deweloperskim, podłogi i ściany wyglądają jak na zdjęciach Deweloper opisuje je następująco: posadzki – podłoże cementowe (bez warstwy wykończeniowej) tynki na ścianach cementowo-wapienne cekolowane lub gipsowe z wykończeniem naroży wypukłych listwą metalową bez malowania – pokoje, przedpokój, kuchnia tynki na ścianach cementowo-wapienne bez malowania - pomieszczenia sanitarne tynki sufitów – cekolowana powierzchnia płyt FILIGRAN, bez malowania - pokoje, przedpokój, kuchnia Tu moje pytania: Jak wykańczać podłogi (zakładam, że są równe) - wystarczy podkład pod panele i panele? Jak wykańczać ściany i sufit - cekol? Ścianki np. między sypialnią a łazienką to cegła, grubość sumaryczna ściany to 8 cm - nie znam się, wystarczy? Nie za cienka? Zastanawia mnie kwestia brania prysznica - nie będzie przeszkadzać śpiącym za ścianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 25.10.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 skoro ściany cekolowane to chyba już cekolu nie potrzebują więc jeśli ich gładkość Ci pasuje to tylko gruntowanie i malowanie farbą podkładową i farbą ostateczną.pomieszczenia sanitarne - łazienka - pewnie płytki będziesz chciał - też grunt, klej, płytkiJak nie płytki to może Ci nie pasować gładkość tynku cementowo-wapiennego (nie wszyscy lubią)Podłogi - podkład plus panele no chyba że płytki ...Najbardziej wkurzająca jest ta rura - 99% osób będzie chciało ją zabudować.Co do grubości ścianki - zależy z czego ta ścianka - najgłośniejsza jest z kartongipsu najcichsza bodajże z silki? To też zależy od rodzaju tynku. A w ogóle to w mieszkaniu to oprócz współlokatorów to słychać także sąsiadów -i to niejednokrotnie głośniej niż osoby we własnym M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowoczesn 25.10.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Ta rura to rura z gazem więc zabudować jej nie można, a jeśli już to trzeba zrobić taką zabudowę by można było w każdej chwili sprawdzić szczelność połączeń rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldisobon 25.10.2013 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 skoro ściany cekolowane to chyba już cekolu nie potrzebują A po czym to poznałaś? Co do grubości ścianki - zależy z czego ta ścianka Napisałem (i widać na fotce) - cegła dziurawka + tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 26.10.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 A po czym to poznałaś? Napisałem (i widać na fotce) - cegła dziurawka + tynk. Naukowo to: Przegroda Masa (z tynkiem) [kg/m²] Współczynnik RA1R [dB] Cegła pełna gr. 12 cm 215 (255) 47 Cegła dziurawka gr. 6,5 cm 90 (130) 38 Pustak PD 2 gr. 12 cm 120 (160) 40 Porothem 8 P+W 80 ( 135) 41 Porothem 11,5 P+W 120 (175) 42 Silka E8 110 (150) 43 Silka E12 170 (210) 45 Silka E15 210 (250) 47 Ytong PP4/0,6 gr. 11,5 cm 70 (110) 34 Ytong PP4/0,6 gr. 15,0 cm 90 (130) 36 Ytong PP4/0,6 gr. 17,5 cm 105 (145) 38 Im wyższy tym lepszy - przyjmuje się że standardem między łazienką a pokojem jest więcej niż 35 a lepszy komfort jest gdy Ri wynosi powyżej 45. A w rzeczywistości to oprócz tego trzeba by przeanalizować drzwi wewnętrzne i ich akustyka, czy rury kanalizacyjne są izolowane akustycznie? Rury z wodą też potrafią hałasować. No i jest jeszcze coś takiego jak indywidualna wrażliwość na odgłosy Np. mój mąż ma w nosie wszelkie odgłosy i jemu we śnie nic nie przeszkadza. Ja zaś słyszę najmniejszy hałas i dla mnie najlepiej aby panowała ogłuszająca cisza gdy śpię. A co do cekolowania - to tak napisał deweloper. A czy Tobie pasuje gładkość ścian??? To tylko Ty wiesz. Dla jednych tynk cementowo wapienny jest wystarczająco gładki i nie kładą gładzi. Inni gładzą ściany do jakości lustra (tak że potem farba nie chce się trzymać). Nie ma wymagań technologicznych stopnia gładkości - jest to indywidualna ocena inwestora. A na zdjęciu za mało widać by ocenić czy cekol był czy nie był położony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
123budujemy 27.10.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Na koniec tylko, bejery z regipsy, półeczki, pierdołki oczywiście podświetlane taśmą led. Zabudowę telewizora na ścianie też podświetlaną ledami, dobrze wyglądać też będą osobne konstrukcje na suficie, bo nowe mieszkanko nie może być nudne i tendencyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldisobon 27.10.2013 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Na koniec tylko, bejery z regipsy, półeczki, pierdołki oczywiście podświetlane taśmą led. Zabudowę telewizora na ścianie też podświetlaną ledami, dobrze wyglądać też będą osobne konstrukcje na suficie, bo nowe mieszkanko nie może być nudne i tendencyjne. Ty tak na serio? Bo mi delikatnie mówiąc wiochą zalatuje... Żadnych ledów, taśm ani nic takiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 29.10.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Ty tak na serio? Bo mi delikatnie mówiąc wiochą zalatuje... Żadnych ledów, taśm ani nic takiego... No ja tam słyszałam że u mnie to wiocha bo żadnych ledów nad telewizorem nie mam (komentarz że pewnie mi kredytu zabrakło) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldisobon 30.10.2013 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Znalezione tu na forum: http://atlasfachowca.pl/sites/default/files/sufit.JPG :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 31.10.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Znalezione tu na forum: http://atlasfachowca.pl/sites/default/files/sufit.JPG :bash: Sieeee KASZLE !!! Na bogato ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts