Arania123 25.10.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Witam Bardzo proszę szanownych fachowców od instalacji o odpowiedź na pytanie, czy w moim przypadku naczynie wzbiorcze na układzie CWU jest obowiązkowe. Mianowicie mam kotłownię gazową (piec jednofunkcyjny z zasobnikiem na CWU). Piec (Vaillant eco-tec pro 226/3-3), zasobnik (VIH R 120).Z tego co się dowiedziałem piec ten ma wbudowane w siebie naczynie wzbiorcze, ale tylko dla układu CO. I z CO nie mam problemów. Ciśnienie jest ok, nic się niepokojącego nie dzieje. Znacznie gorzej niestety sytuacja wygląda w zakresie CWU. Tutaj mi "fachowcy" nie zainstalowani żadnego naczynia wzbiorczego, a jedynie zawór bezpieczeństwa. Jeśli podgrzewam wodę, to siłą rzeczy rośnie ciśnienie w układzie, woda nie ma się gdzie podziać (brak naczynia wzbiorczego, jednocześnie zainstalowany zawór antyskażeniowy). Jak ciśnienie przekroczy jakąś wartość, to zawór bezpieczeństwa zaczyna przepuszczać wodę. Najpierw ta woda mi kapie, później już wręcz mi się z zaworu leje. Dodam, że leje mi się na ... podłogę w kotłowni. Czy takie rozwiązanie jest dopuszczone przez polskie przepisy?Specjalnie wzięliśmy firmę, żeby nie musieć się samemu dokształcać w zakresie wiedzy instalatorskiej, podpisaliśmy umowę, mamy gwarancję. Zgłosiliśmy ten problem do firmy, która całość prac nam wykonywała, ale nas całkiem zignorowali. Nie odbierają telefonów, nie odpisują na SMS, mail. A woda nadal się leje na podłogę (obecnie podstawione wiadro). Bardzo proszę o informację, czy jest jakiś przepis mówiący o konieczności stosowania naczynia wzbiorczego? Czym mam zmusić ich do poprawienia - na co się powołać? Dodam, że całość materiałów była w ich zakresie. Niczego nie mieli narzuconego, mieli całą kotłownię kupić, przywieźć, zmontować, uruchomić. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.10.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Naczynie nie jest elementem koniecznym .Obowiązkowy jest zawór bezpieczeństwa .Odpływ zaworu powinien być do kanalizacji .Naczynie jest obecnie standardowym ,ale nie obowiązkowym elementem. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 25.10.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Miałem identycznie, nawet pytałem o to na forum.Dodałem naczynie i mam spokój..... i sucho oczywiście. Nie jest to wielki koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arania123 25.10.2013 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 OK dzięki, czyli wynika z tego, że za bardzo nie mam możliwości dochodzenia wykonania tego przez wykonawce (na jego koszt) Będę to musiał wykonać we własnym zakresie, troche to dziwne, bo przecież takie skoki ciśnienia w układzie nie pozostają bez wpływu na jego kondycję (patrząc długoterminowo). r19 - możesz mi napisać jaki to był koszt w Twoim przypadku? Z jakim wydatkiem (mniej więcej) należy się liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.10.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Witam Bardzo proszę szanownych fachowców od instalacji o odpowiedź na pytanie, czy w moim przypadku naczynie wzbiorcze na układzie CWU jest obowiązkowe. Mianowicie mam kotłownię gazową (piec jednofunkcyjny z zasobnikiem na CWU). Piec (Vaillant eco-tec pro 226/3-3), zasobnik (VIH R 120). Z tego co się dowiedziałem piec ten ma wbudowane w siebie naczynie wzbiorcze, ale tylko dla układu CO. I z CO nie mam problemów. Ciśnienie jest ok, nic się niepokojącego nie dzieje. Znacznie gorzej niestety sytuacja wygląda w zakresie CWU. Tutaj mi "fachowcy" nie zainstalowani żadnego naczynia wzbiorczego, a jedynie zawór bezpieczeństwa. Jeśli podgrzewam wodę, to siłą rzeczy rośnie ciśnienie w układzie, woda nie ma się gdzie podziać (brak naczynia wzbiorczego, jednocześnie zainstalowany zawór antyskażeniowy). Jak ciśnienie przekroczy jakąś wartość, to zawór bezpieczeństwa zaczyna przepuszczać wodę. Najpierw ta woda mi kapie, później już wręcz mi się z zaworu leje. Dodam, że leje mi się na ... podłogę w kotłowni. Czy takie rozwiązanie jest dopuszczone przez polskie przepisy? Specjalnie wzięliśmy firmę, żeby nie musieć się samemu dokształcać w zakresie wiedzy instalatorskiej, podpisaliśmy umowę, mamy gwarancję. Zgłosiliśmy ten problem do firmy, która całość prac nam wykonywała, ale nas całkiem zignorowali. Nie odbierają telefonów, nie odpisują na SMS, mail. A woda nadal się leje na podłogę (obecnie podstawione wiadro). Bardzo proszę o informację, czy jest jakiś przepis mówiący o konieczności stosowania naczynia wzbiorczego? Czym mam zmusić ich do poprawienia - na co się powołać? Dodam, że całość materiałów była w ich zakresie. Niczego nie mieli narzuconego, mieli całą kotłownię kupić, przywieźć, zmontować, uruchomić. Dziękuję i pozdrawiam. witam sprawdź jaki zawór bezpieczeństwa masz zamontowany - pewnie 6 bar (może się mylę?) Vaillant o ile nic się nie zmieniło pisze: "zawór bezpieczeństwa (10 bar) do przewodu doprowadzającego zimną wodę" Vaillant chyba nie wymaga naczynia kompensacyjnego "chociaż" większość producentów wymaga by naczynie kompensacyjne było zamontowane, takie mają wymogi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arania123 25.10.2013 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 sprawdź jaki zawór bezpieczeństwa masz zamontowany - pewnie 6 bar (może się mylę?) Gdzie to mogę sprawdzić? Czy na zaworze jest to jakoś napisane/oznaczone? Vaillant o ile nic się nie zmieniło pisze: "zawór bezpieczeństwa (10 bar) do przewodu doprowadzającego zimną wodę" Vaillant chyba nie wymaga naczynia kompensacyjnego "chociaż" większość producentów wymaga by naczynie kompensacyjne było zamontowane, takie mają wymogi A to gdzie mogę sprawdzić - to, czego wymaga producent? Ja mam zawór bezpieczeństwa wpięty pomiędzy zasobik, a piec - chyba na rurce z zimną wodą, bo z tej samej rurki mogę (osobnym kurkiem) "dolać" wody do układu CO jak jest za niskie ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 25.10.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 OK dzięki, czyli wynika z tego, że za bardzo nie mam możliwości dochodzenia wykonania tego przez wykonawce (na jego koszt) Będę to musiał wykonać we własnym zakresie, troche to dziwne, bo przecież takie skoki ciśnienia w układzie nie pozostają bez wpływu na jego kondycję (patrząc długoterminowo). r19 - możesz mi napisać jaki to był koszt w Twoim przypadku? Z jakim wydatkiem (mniej więcej) należy się liczyć? 130 zł za zbiornik, opaskę mocującą i zawór. Hydraulikowi zajęło 15 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.10.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 witam sprawdź jaki zawór bezpieczeństwa masz zamontowany - pewnie 6 bar (może się mylę?) Vaillant o ile nic się nie zmieniło pisze: "zawór bezpieczeństwa (10 bar) do przewodu doprowadzającego zimną wodę" Vaillant chyba nie wymaga naczynia kompensacyjnego "chociaż" większość producentów wymaga by naczynie kompensacyjne było zamontowane, takie mają wymogi pozdrawiam Szanowny kolego piszesz głupoty . Co da zastosowanie zaworu na 10 Bar ,jeżeli woda jest praktycznie nieściśliwa. Jak myślisz co stanie się z instalacją i armaturą w budynku jeżeli zasobnik wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.10.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 OK dzięki, czyli wynika z tego, że za bardzo nie mam możliwości dochodzenia wykonania tego przez wykonawce (na jego koszt) Będę to musiał wykonać we własnym zakresie, troche to dziwne, bo przecież takie skoki ciśnienia w układzie nie pozostają bez wpływu na jego kondycję (patrząc długoterminowo). r19 - możesz mi napisać jaki to był koszt w Twoim przypadku? Z jakim wydatkiem (mniej więcej) należy się liczyć? Uważam ,że to inwestor powinien płacić za montowane u niego urządzenia . Trzeba się umówić i wyegzekwować ustalenia z umowy . Inwestor jest odpowiedzialny za proces budowlany i zapewnienie fachowego nadzoru . Jak inwestor się nie zna i nie potrafi wyegzekwować prawidłowego wykonanie powinien zatrudnić kogo kto się zna. Z reguły inwestorzy nie sprawdzają kwalifikacji wykonawcy. Nie znamy szczegółów umowy więc trudno coś ocenić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 25.10.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Dziwi mnie skąd się biorą tacy hydraulicy co montują zbiornik CWU bez naczynia przeponowego. Niby przepisy zezwalają na takie coś jak jest zawór bezpieczeństwa, ale tak na logikę proszę - brakuje im wyobraźni czy pojęcia o podstawowych zasadach fizyki? U ciotki jeden montował zbiornik CWU do kopciucha i mówił, że musi dołożyć naczynie przeponowe bo wcześniej komuś nie założył i producent zbiornika nie uwzględnił reklamacji... Ciekawe gdzie się uczył hydrauliki? Swoją drogą jak nazwa mówi zawór bezpieczeństwa ma zadziałać w stanie awaryjnym i nie pozwolić na nieszczęście typu eksplozja rur/zbiornika a nie na bieżąco kompensować ciśnienie w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.10.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) Szanowny kolego piszesz głupoty . Co da zastosowanie zaworu na 10 Bar ,jeżeli woda jest praktycznie nieściśliwa. Jak myślisz co stanie się z instalacją i armaturą w budynku jeżeli zasobnik wytrzyma? witam może i dla ciebie głupoty to jest cytat z ich dtr Vaillanta - dokładny cytat warto czasami przeczytać a różnica między 6 a 10bar jest znacząca co się dzieje z instalacją c.w.u. (armatura) kiedyś widziałem, u jednego klienta został zamontowany zawór 10bar - zawór nie "kapał ale... dla mnie zastosowanie zaworu 10bar to "przestępstwo" nawet 7-8 bar jest zabójcze dla armatury pozdrawiam Edytowane 25 Października 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.10.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) Dziwi mnie skąd się biorą tacy hydraulicy co montują zbiornik CWU bez naczynia przeponowego. Niby przepisy zezwalają na takie coś jak jest zawór bezpieczeństwa, ale tak na logikę proszę - brakuje im wyobraźni czy pojęcia o podstawowych zasadach fizyki? i. Skąd się biorą? Może był tańszy od prawdziwego A kto sprawdził ,że to hydraulicy? Ludzie biorą przypadkowych fachowców i dziwią się ,że źle zrobione. A potem opowiadają ,że hydraulik zły. Sprawdzajcie kwalifikacje albo przestańcie się dziwić Edytowane 25 Października 2013 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.10.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Uważam ,że to inwestor powinien płacić za montowane u niego urządzenia . Trzeba się umówić i wyegzekwować ustalenia z umowy . Inwestor jest odpowiedzialny za proces budowlany i zapewnienie fachowego nadzoru . Jak inwestor się nie zna i nie potrafi wyegzekwować prawidłowego wykonanie powinien zatrudnić kogo kto się zna. Z reguły inwestorzy nie sprawdzają kwalifikacji wykonawcy. Nie znamy szczegółów umowy więc trudno coś ocenić . witam wydaje mi się, że to jest oczywista oczywistość - naczynie ma być i już klient może pewnych rzeczy nie wiedzieć, nie jest "profesjonalistą" - nie musi się na wszystkim znać to obowiązkiem instalatora jest przedstawienie klientowi i uświadomienie go, że naczynie musi być, ajeżeli go nie będzie to będzie problem z cieknącym zaworem, nie wierzę, żeby ktoś chciał w takim wypadku zaoszczędzić sto kilkadziesiąt złotych nie wszystkie rzeczy są spisane w przepisach, pomimo to, tutaj żadna umowa nie może chronić instalatora ja napewno bym tak nie zamontował ma być zgodnie ze sztuką i już pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.10.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Ale to nie byli fachowcy instalatorzy -w tym jest problemA chroni go prawo , bo to inwestor go zatrudnił i nie sprawdził kwalifikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.10.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 witam może i dla ciebie głupoty to jest cytat z ich dtr Vaillanta - dokładny cytat warto czasami przeczytać a różnica między 6 a 10bar jest znacząca co się dzieje z instalacją c.w.u. (armatura) kiedyś widziałem, u jednego klienta został zamontowany zawór 10bar - zawór nie "kapał ale... dla mnie zastosowanie zaworu 10bar to "przestępstwo" nawet 7-8 bar jest zabójcze dla armatury pozdrawiam Ja na początku proponowałbym sprawdzić jakie dopuszczalne ciśnienie jest dla zbiornika oraz rur w instalacji. Pierwszy raz słyszę o 10 barach w instalacji cwu w domu. Może mnie jeszcze ktoś czymś ciekawym tutaj zaskoczy? :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.10.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 witam może i dla ciebie głupoty to jest cytat z ich dtr Vaillanta - dokładny cytat warto czasami przeczytać a różnica między 6 a 10bar jest znacząca Przeczytać i pomyśleć. Mam nadzieję ,że jesteś odrobinę krytyczny do instrukcji. Zawierają wiele błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.10.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Tak z ciekawości patrzę sobie na węże elastyczne do przyłączania armatury i tam jest napisane że maksymalne ciśnienie robocze to 10bar. Zatem gratuluję poczucia humoru z vaillanta. Jak zawór lekko się zatnie to wężyki puszczą i w domu będzie czad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.10.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Przeczytać i pomyśleć. Mam nadzieję ,że jesteś odrobinę krytyczny do instrukcji. Zawierają wiele błędów. witam te 10 bar to nie błąd - trzeba tylko do roboty podchodzić z głową, (a może się mylę i te 10bar to błąd?) podejście "krytyczne" do instrukcji, klienta, roboty - bezcenne u siostry w Anglii widziałem (trza popatrzeć jak robią inni) "podobny kwiatek" zawór już nie pamietam jaki, ale na wyjściu c.w.u. ze zbiornika reduktor cisnienia nie wiem, czy "to" ("duży" zawór i brak naczynia) jest "tam" regułą a kwiatków w tej Anglii mają więcej: nie tylko jeżdżą po lewej stronie drogi ale też w miejscu (umywalka, wanna), gdzie u nas normalny kran z mieszaczem (nie ważna jakim, ale z) montują nadal (choć podobno nie wszędzie) 2 osobne krany: 1 z zimną wodą a 2 z gorącą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arania123 28.10.2013 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Witam Dzięki za odpowiedzi. Niestety wynika z tego, ze naczynie wzbiorcze jest oczywiste, ale niestety nie jest obowiązkowe ...Ja się na instalacjach nie znam, na budowach też się nie znam. Tak jak tu ktoś wcześniej napisał - nie można być ekspertem od wszystkiego. Zatrudnić kogos, kto by to wszystko ogarniał? Do jakiego stopnia? To już by zakrawało na jakąś paranoję. Ja właśnie dlatego zatrudniłem FIRMĘ, żebym nie musiał interesować się zatrudnianiem EKIP, "fachowców" itp. złotych rączek. Chciałem mieć umowę, gwarancję, żeby mieć wszystko tak, jak trzeba. Moja umowa ma m.in. zapis: "OBOWIĄZKI WYKONAWCY:1. Prowadzenie robót z najwyższą starannością, zgodnie z Projektem, zasadami sztuki budowlanej i obowiązującymi przepisami.2. Wykonanie przedmiotu UMOWY z materiałów powierzonych przez ZAMAWIAJĄCEGO oraz materiałów własnych nabytych w uzgodnieniu z ZAMAWIAJĄCYM.3. Dostarczenie niezbędnego sprzętu i pracowników." Tutaj wydawało mi się, iż naczynie wzbiorcze w układzie CWU podlega pod "sztukę budowlaną". A już na pewno lejący zawór na podłogę nie jest zgodny ze "sztuką budowlaną"! To są jakieś kpiny dosłownie! Z resztą co by mi miało dać sprawdzenie ich wkalifikacji? Przecież kwalifikacje mogą mieć, a równocześnie mogą chcieć oszczędzać na wszystkim, na czym się tylko da. Skoro naczynie nie jest obowiązkowe, to rozumiem, że nie mam prawnej możliwości wyegzekwowania tego naczynia od wykonawcy? A co mówi norma PN-B-02414:1999. Ogrzewnictwo i ciepłownictwo. Zabezpieczenie instalacji ogrzewań wodnych systemu zamkniętego z naczyniami wzbiorczymi przeponowymi? Ja niestety nie mam dostępu do norm - wszędzie, gdzie ją znalazłem jest ona płatna. Czy tam jest wzmianka, że naczynie jest obowiązkowe?Jak mam sprawdzić ten mój zawór bezpieczeństwa - chodzi mi o ciśnienie, przy którym zaczyna przepuszczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 28.10.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) Jeśli podgrzewam wodę, to siłą rzeczy rośnie ciśnienie w układzie, woda nie ma się gdzie podziać (brak naczynia wzbiorczego, jednocześnie zainstalowany zawór antyskażeniowy). Jak ciśnienie przekroczy jakąś wartość, to zawór bezpieczeństwa zaczyna przepuszczać wodę. Najpierw ta woda mi kapie, później już wręcz mi się z zaworu leje. Dodam, że leje mi się na ... podłogę w kotłowni. Dokładnie rozumiesz jak działa twoja instalacja i wiesz dlaczego kapie i co zrobić by tak nie było. Naprawa tego stanu przez zamontowanie naczynia wzbiorczego na CWU będzie ,,karą'' za nie manie tej wiedzy przed wykonaniem instalacji. Próby zmuszenia instalatora by zrobił to na swój koszt są raczej nierealne. znajdż nowego, zamontuje ci co trzeba i sprawdzi przy okazji trzy nie ma innych niedoróbek które możesz odkryć dopiero za parę lat. Twoja historia to żywy dowód że wiedza to kasa. ps.Określenie ciśnienia na które jest ustawiony zawór bezpieczeństwa nic nie wniesie, woda jest nieściśliwa , jeżeli objętość danej instalacji zwiększa się, obrazowo pisząc, o szklankę wody to ,niezależnie od ciśnienia 6 czy 10m bar na zaworze bezpieczeństwa ,właśnie szklanka wody poleci na twoja podłogę, woda z zaworu powinna raczej kapać, jeżeli się leje ciurkiem to może oznaczać że coś jest nie tak z samym zaworem, np zarósł kamieniem lub ma wadę fabryczną co jest rzadkościom. Edytowane 28 Października 2013 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts