Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie no - z tym laniem się na podłogę to nie jest tak, że mi się po prostu leje. Leje się faktycznie, ale tylko w przypadku jak mam wychłodzoną wodę w zasobniku do 25 - 30stC i włączę ochronę przed Legionellą - wtedy podgrzewa z tych 25 do 70, robi się duża różnica temperatur, więc i duża różnica objętości, wtedy mi się leje (oczywiście do czasu ustalenia ciśnienia w układzie). W normalnym trybie grzania mi kapie.
https://forum.murator.pl/topic/184136-czy-naczynie-wzbiorcze-jest-obowi%C4%85zkowe/page/2/#findComment-6157185

OK, to jeszcze moje ostatnie ustalenia, mianowicie w umowie z firmą mam taki zapis:

"OBOWIĄZKI WYKONAWCY

1. Prowadzenie robót z najwyższą starannością, zgodnie z Projektem, zasadami sztuki budowlanej i obowiązującymi przepisami."

W projekcie mam wyraźnie napisane, że ma być zastosowane naczynie wzbiorcze, jest nawet podana jego wielkość i model.

Firma ode mnie dostała ksero całego projektu.

https://forum.murator.pl/topic/184136-czy-naczynie-wzbiorcze-jest-obowi%C4%85zkowe/page/2/#findComment-6160273

witam

jeżeli to naczynie dotyczy zbiornika c.w.u. (bo może też być dadatkowe naczynie do c.o.) to wezwij na pismie do wykonania instalacji zgodnie z umową i załączonym projektem, daj intalatorowi np. 7 dni czasu, napisz też, że jeżeli nic w tym temacie nie zrobi, zlecisz montaż komuś innemu, a kosztami go obarczysz i będziesz dochodzić swoich praw w sądzie

wyślij wezwanie listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru

pozdrawiam

OK, to jeszcze moje ostatnie ustalenia, mianowicie w umowie z firmą mam taki zapis:

"OBOWIĄZKI WYKONAWCY

1. Prowadzenie robót z najwyższą starannością, zgodnie z Projektem, zasadami sztuki budowlanej i obowiązującymi przepisami."

W projekcie mam wyraźnie napisane, że ma być zastosowane naczynie wzbiorcze, jest nawet podana jego wielkość i model.

Firma ode mnie dostała ksero całego projektu.

https://forum.murator.pl/topic/184136-czy-naczynie-wzbiorcze-jest-obowi%C4%85zkowe/page/2/#findComment-6160355

witam

jeżeli to naczynie dotyczy zbiornika c.w.u. (bo może też być dadatkowe naczynie do c.o.) to wezwij na pismie do wykonania instalacji zgodnie z umową i załączonym projektem, daj intalatorowi np. 7 dni czasu, napisz też, że jeżeli nic w tym temacie nie zrobi, zlecisz montaż komuś innemu, a kosztami go obarczysz i będziesz dochodzić swoich praw w sądzie

wyślij wezwanie listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru

pozdrawiam

Tak, chodzi o naczynie do CWU, bo piec ma wbudowane swoje naczynie do CO i z CO nie ma problemów.

Zasadniczo, to juz im wysłałem poleconym za potwierdzeniem odbioru informację, że mają 7 dni od daty otrzymania tego pisma na obliczenie parametrów potrzebnego naczynia, jego dostarczenie i montaż.

Dostałem już zwrotkę, że pismo to odebrali, wyznaczone 7 dni już minęły wczoraj. Nie dość, że nic nie zrobili, to nawet nie raczyli sie odezwać. Po prostu zlekceważyli sytuację całkowicie.

Problem jest taki, że w umowie nie miałem wylistowanych elementów kotłowni, tylko określenie "montaż". Miałem określony model pieca, zasobnika i sterownika pokojowego. Miałem również wpisany "zestaw pompowy" (do cyrkulacji CWU) oraz sterownik pogodowy. Innych rzeczy tam nie miałem wpisanych, a punkt nazywał się "montaż kotłowni".

Z samego tego określenia (montaż) może nie wynikać naczynie wzbiorcze, niemniej jednak jak dobrze rozumuję, to takie naczynie mimo, że nie jest obowiązkowe, to należy do tzw. "zasad sztuki budowlanej", a do przestrzegania tych zasad zobowiązali się w umowie.

Co więcej takie naczynie mam w projekcie, a projekt (ksero) im dałem, najwyraźniej nie doczytali. Również w umowie zobowiązali się do prowadzenia prac zgodnie z projektem.

Niestety nie mam żadnego potwierdzenia, że projekt ode mnie wzieli.

https://forum.murator.pl/topic/184136-czy-naczynie-wzbiorcze-jest-obowi%C4%85zkowe/page/2/#findComment-6160702