Arania123 28.10.2013 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Nie no - z tym laniem się na podłogę to nie jest tak, że mi się po prostu leje. Leje się faktycznie, ale tylko w przypadku jak mam wychłodzoną wodę w zasobniku do 25 - 30stC i włączę ochronę przed Legionellą - wtedy podgrzewa z tych 25 do 70, robi się duża różnica temperatur, więc i duża różnica objętości, wtedy mi się leje (oczywiście do czasu ustalenia ciśnienia w układzie). W normalnym trybie grzania mi kapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arania123 30.10.2013 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 OK, to jeszcze moje ostatnie ustalenia, mianowicie w umowie z firmą mam taki zapis: "OBOWIĄZKI WYKONAWCY 1. Prowadzenie robót z najwyższą starannością, zgodnie z Projektem, zasadami sztuki budowlanej i obowiązującymi przepisami." W projekcie mam wyraźnie napisane, że ma być zastosowane naczynie wzbiorcze, jest nawet podana jego wielkość i model. Firma ode mnie dostała ksero całego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 30.10.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 witam jeżeli to naczynie dotyczy zbiornika c.w.u. (bo może też być dadatkowe naczynie do c.o.) to wezwij na pismie do wykonania instalacji zgodnie z umową i załączonym projektem, daj intalatorowi np. 7 dni czasu, napisz też, że jeżeli nic w tym temacie nie zrobi, zlecisz montaż komuś innemu, a kosztami go obarczysz i będziesz dochodzić swoich praw w sądzie wyślij wezwanie listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru pozdrawiam OK, to jeszcze moje ostatnie ustalenia, mianowicie w umowie z firmą mam taki zapis: "OBOWIĄZKI WYKONAWCY 1. Prowadzenie robót z najwyższą starannością, zgodnie z Projektem, zasadami sztuki budowlanej i obowiązującymi przepisami." W projekcie mam wyraźnie napisane, że ma być zastosowane naczynie wzbiorcze, jest nawet podana jego wielkość i model. Firma ode mnie dostała ksero całego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arania123 30.10.2013 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 witam jeżeli to naczynie dotyczy zbiornika c.w.u. (bo może też być dadatkowe naczynie do c.o.) to wezwij na pismie do wykonania instalacji zgodnie z umową i załączonym projektem, daj intalatorowi np. 7 dni czasu, napisz też, że jeżeli nic w tym temacie nie zrobi, zlecisz montaż komuś innemu, a kosztami go obarczysz i będziesz dochodzić swoich praw w sądzie wyślij wezwanie listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru pozdrawiam Tak, chodzi o naczynie do CWU, bo piec ma wbudowane swoje naczynie do CO i z CO nie ma problemów. Zasadniczo, to juz im wysłałem poleconym za potwierdzeniem odbioru informację, że mają 7 dni od daty otrzymania tego pisma na obliczenie parametrów potrzebnego naczynia, jego dostarczenie i montaż. Dostałem już zwrotkę, że pismo to odebrali, wyznaczone 7 dni już minęły wczoraj. Nie dość, że nic nie zrobili, to nawet nie raczyli sie odezwać. Po prostu zlekceważyli sytuację całkowicie. Problem jest taki, że w umowie nie miałem wylistowanych elementów kotłowni, tylko określenie "montaż". Miałem określony model pieca, zasobnika i sterownika pokojowego. Miałem również wpisany "zestaw pompowy" (do cyrkulacji CWU) oraz sterownik pogodowy. Innych rzeczy tam nie miałem wpisanych, a punkt nazywał się "montaż kotłowni". Z samego tego określenia (montaż) może nie wynikać naczynie wzbiorcze, niemniej jednak jak dobrze rozumuję, to takie naczynie mimo, że nie jest obowiązkowe, to należy do tzw. "zasad sztuki budowlanej", a do przestrzegania tych zasad zobowiązali się w umowie. Co więcej takie naczynie mam w projekcie, a projekt (ksero) im dałem, najwyraźniej nie doczytali. Również w umowie zobowiązali się do prowadzenia prac zgodnie z projektem. Niestety nie mam żadnego potwierdzenia, że projekt ode mnie wzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts