ryby 10.05.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Pytanie jak w temacie. Jestem na etapie fundamentów. Pozostawiłem przepusty w ścianach i obecnie będę zasypywał fundamenty. Na działce jeszcze nie mam prądu a niedługo będę robił wylewkę podbetonu i chciałbym już położyc kabel zasilacjący budynek w prąd. Czy kabel taki można łączyć czy należy już teraz położyć tak długi odcinek aby wystarczył do późniejszego podłączenia do skrzynki w ogrodzeniu? I jaki jest koszt takiego przewodu. Dla ścisłości, nie mam jeszcze projektu wykonania przyłącza energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.05.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Ja mam w warunkach z ZE podany typ przewodu. Sprawdź u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 10.05.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Przekrój przewodu określa projektant w zależności od zapotrzebowania na moc. Ja przy 12 KW mam 5X6mm kwadrat. Ceny niestety nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 10.05.2004 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 anpiw warunkch wykonania przyłącza nie znalazłem tych danych. M&M projektu wykonania przyłącza jeszcze nie mam, gdyż będę je robił dopiero w przyszłym roku.A zapotrzebowanie w warunkach mam określone na 16 KW (i tak chyba za dużo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 10.05.2004 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 U mnie YAKY 4x50mm2. Kabel przy doprowadzeniu do skrzynki puszczany był w rurze AROT fi 75.Myśle że lepiej będzie jak kupisz taką rurę i puścisz przez wylewkę. Zostaw w niej kawałek druta do przeciągnięcia przyszłego kabla. Jak będziesz miał projekt przyłącza każdy kabel przez taką rurę na pewno Ci przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 10.05.2004 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Mam w domu ogrzewanie elektryczne Legalett oraz bojler dogrzewany elektrycznie, kuchnia, piekarnik itp i uważam, że 12 KW w zupełności wystarczy. Przecież prawie nie ma sytuacji, kiedy wszystkie urządzenia włączone są jednocześnie. Elektryk może przecież tak pokombinować z fazami, że obciążenie będzie symetryczne na każdą z faz. Przy 12 KW jedna faza ma zabezpieczenie 20 A. Sprawdzałem, można spokojnie włączyć do 8 kw obciążenia i nie wywala bezpiecznik. Tak więc w rzeczywistości chwilowo można i tak pobierać znacznie większą moc niż ta zadeklarowana w warunkach a po co płacić większą opłatę stałą. No chyba, że prowadzi się po cichu jakiś warsztat mechaniczny i używa np spawarki, no ale to już inny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 10.05.2004 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 jArti2 też myślałem, że wystarczy puścić taki peszel np. Arota, ale okazało się, że kabel doprowadzający prąd, jest tak szytywny, że później byłyby problemy z jego wprowadzeniem. Tym bardziej, że po drodze są jakieś 2 lub 3 załamania pod kątem ok. 90 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 10.05.2004 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Ja użyłem zwykłą rurę kanalizacyjną 50 mm. Ma to do siebie, że jest sztywna i można przy użyciu kształtek wykonać łagodne łuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art9 11.05.2004 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Kabel YAKY jest aluminiowy, teraz w zasadzie stosuje się już tylko miedziane. Może być YKYżo 5x6 koszt ok 10zł/m lub YKYżo 5x10 koszt 12zł/m. Oba mają wystarczającą wytrzymałość prądową. Ale jak się jakiś ZE uprze to będziesz musiał dać 5x10. Nie polecam dawać go teraz. Jeżeli kabel jest zakopany w ziemi to lepiej żeby był cały czas pod napięciem. Wtedy nie wnika w niego wilgoć. Jeżeli kilka lat będzie w ziemi bez napięcia to będzie pogarszał swoje parametry i później nie spełni odpowiednich wymagań przy pomiarch odbiorczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 11.05.2004 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 art9tu nie chodzi o kilka lat a co najwyżej około roku. Natomiast co do rodzaju kabla to rzeczywiście wczoraj rozmawiałem z elektrykiem, który stwierdził, że teraz to daje się taki 5x10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art9 11.05.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Tylko nie daj sobie wmówić że można zastosować do ziemi przewód YDYżo5x10. Musi być kabel Ozn YKYżo (kolor czarny). Przewód YDY jest tańszy (kolor biały) ale nie nadaje się do ziemi, na dłuższą metę nie wytrzyma wilgoci. Niektórzy twierdzą że można dać YDY w rurce, peszlu arocie itp i to zabezpieczy przed wilgocią. Wystarczy że w tej rurce, peszlu.. zrobi się mała dziurka i wewnątrz pojawi się woda to warunki będą jeszcze gorsze niż gdyby był w samej ziemi. Zawsze musi być kabel YKY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 11.05.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 5x6 kwadrat kolor czarny. Ja zostawiłem rurę karbowana o przekroju ok 70 mm na ten przewód z załamaniem lekkim (ale w sumie 90 stopni) i wylałem podbeton i przy przeciąganiu kabla trochę kłopotu było tym bardziej że włożyłem tam kabel od domofonu, od napędu bramy i oświetlenia ale UDAŁO SIĘ tylko trzeba było mocno ciągnąć za przymocowany drut. Długość karbowanej rury wynosi około 1,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 11.05.2004 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 U siebie mam YKY 5 X 10 w rurze osłonowej fi 50 (AROT). Przydział 12 kW, ale sąsiad ma 20 kW i taki sam kabel. I jeszcze jedno Wszelkie rury osłonowe nie chronią przed wilgocią, tylko przed naprężeniami i uszkodzeniami mechanicznymi! Dotyczy to również innych instalacji elektryczno - elektronicznych puszczanych w ziemi. Przewody w białej izolacji nie służą do zakopywania w ziemi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 13.05.2004 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Poszedłem dzisiaj zasięgnąć informacji u żródła czyli ENEA i tam dowiedziałem się, że spokojnie wystarczy jeżeli położę kabel 5x6. Na moje pytanie, co będzie jeśli w projekcie będę miał kabel 5x10 odpowiedziano mi, że co z tego. Będę miał 5x6 a na papierze bedzie, że jest 5x10. W końcu to przecież moja instalacja. No i ceny tych kabli też mnie lekko zdźiwiły: 5x6 - 14.38 netto/mb 5x10 - 19.40 netto/mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 13.05.2004 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 ryby - cena masz rację - też mocno sie zdziwiłem i dodatkowo musiałem czekać bo nigdzie nie było tylko w jednej hurtowni znalazłem. A myślałem też o 5x10 ale elektryk przekonał mnie że 5x6 wystarczy( oczywiście czarny)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 13.05.2004 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 zbysa jaki długi odcinek położyłeś, taki aby w jednym kawałku było do skrzynki czy krótszy i będziesz łączył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 13.05.2004 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Obliczyłem po ziemi z zapasem i w JEDNEJ części położyłem. Nie łączyć !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 13.05.2004 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Obliczyłem po ziemi z zapasem i w JEDNEJ części położyłem. Nie łączyć !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 13.05.2004 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Miesišc temu kupiłem YKYzo 5x10mm2 po 11zł (70mb). Z Forum dowiedziałem się, że taki jest mi potrzebny jak będę chciał zwiększyć moc do 26kW. W warunkach przyłacza podali tylko od strony ZE i tam mam 4x35mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 13.05.2004 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Miesišc temu kupiłem YKYzo 5x10mm2 po 11zł (70mb). Z Forum dowiedziałem się, że taki jest mi potrzebny jak będę chciał zwiększyć moc do 26kW 26KW? Ja mam w raunkach wykonania przyłącza 16 KW a i tak to jest za dużo, więc chyba to 5x6 w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts