Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System kominowy - jaki?

Bazyl3

Recommended Posts

Wybrałem system Schiedla Rondo Plus 20+W. Kolejne pytanie: wysokość od stopy do kalenicy to 8,40. Jaka wysokość komina? Przepis mówi o 30 cm nad kalenicę, czyli 8,66 za mało. Ale czy 9m to już nie za dużo?

Przeczytaj dokładnie zalecenie( przepis) ważne jest jak daleko od kalenicy jest komin i jakie jest krycie dachu. komin można kupić krótszy i dokupić brakujące elementy. kładąc ostatni pustak keramzytowy zobaczysz w realu jak wyjdzie wkład ceramiczny, czy czasem nie będzie za niski np.miał 5 cm wysokości bo wtedy nie bardzo się go da tak uciąć i zamontować, komin kup krótszy i zapewnij sobie możliwość dokupienia. Przeczytaj dokładnie instrukcję montażu i według niej montuj komin. powodzenia

powodzenia

Dzięki za odpowiedź. A powodzenie się przyda i dużo siły spokoju :) Kolejne pytanie. Moją wątpliwość budzi usytuowanie komina w projekcie poprzez "wcięcie" go w zewnętrzną ścianę konstrukcyjną. Do tej pory myślałem, że tak będzie ok, bo oszczędzi miejsce w niewielkiej kotłowni, ale poczytałem (szkoda, że na tym etapie) i ... sam nie wiem co o tym pomyśle projektanta myśleć

komin.JPG

W ścianie mam zostawione "wcięcie" (jutro dołączę fotkę), ale czy sensowne będzie wstawienie weń ww. komina? :(

Dzięki za odpowiedź. A powodzenie się przyda i dużo siły spokoju :) Kolejne pytanie. Moją wątpliwość budzi usytuowanie komina w projekcie poprzez "wcięcie" go w zewnętrzną ścianę konstrukcyjną. Do tej pory myślałem, że tak będzie ok, bo oszczędzi miejsce w niewielkiej kotłowni, ale poczytałem (szkoda, że na tym etapie) i ... sam nie wiem co o tym pomyśle projektanta myśleć

[ATTACH=CONFIG]221495[/ATTACH]

W ścianie mam zostawione "wcięcie" (jutro dołączę fotkę), ale czy sensowne będzie wstawienie weń ww. komina? :(

Komin jest narażony na deszcz i wiatr więc lepiej jak go jest najmniej możliwie jak się da nad połacią więc najmądrzej go dać blisko kalenicy czyli raczej w centrum domu. komin systemowy jest wiodki ( lepiej go nie obudowywać cegłą klinkierową) i drogi w wykończeniu jak każdy inny więc im mniej wystaje tym bezpieczniej i taniej

Komin jest narażony na deszcz i wiatr więc lepiej jak go jest najmniej możliwie jak się da nad połacią więc najmądrzej go dać blisko kalenicy czyli raczej w centrum domu.

Rozumiem. Mnie natomiast niepokoi nie fakt, że jest zaprojektowany trochę dalej od kalenicy, ale fakt, że jest wcięty w ścianę (zdjęcie wyjaśni chyba lepiej o co mi chodzi).

komin systemowy jest wiodki ( lepiej go nie obudowywać cegłą klinkierową)

Będzie wykończony blachą.

[ATTACH=CONFIG]221495[/ATTACH]

Projekt który wkleiłeś , to komin z cegieł. 14 x 27 + kilka kanałów wentylacyjnych 14 x 14.

Wszystko można, ale najpierw trzeba rozwiązać problemy konstrukcyjne. Nie wiem czy jest to do zrobienia na poziomie forum. Komin z cegieł z Twojego projektu, jest elementem związanym z konstrukcją budynku. Kominy systemowe takiej roli nie mogą pełnić. Muszą być niezależne od niej, choć stać mogą na tym samym fundamencie. Dałoby się je pewnie wsunąć na 2/3 głębokości tego co tam masz narysowane, zostawiając jedną cegłę jako element wiążący całą ścianę. Według mnie, trzeba to przeprojektować, bo skoro system do spalin, to po kiego grzyba wentylacja z cegieł? A coś się tak uparł na ten komin systemowy?! Toż to wątpliwa przyjemność...