Bazyl3 25.10.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Poczytałem właściwe tematy, ale że część z nich jest już dość wiekowa, więc pytam - jaki system kominowy? Plewa, Schiedel, Zapel czy jeszcze coś innego wartego uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 29.10.2013 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Wybrałem system Schiedla Rondo Plus 20+W. Kolejne pytanie: wysokość od stopy do kalenicy to 8,40. Jaka wysokość komina? Przepis mówi o 30 cm nad kalenicę, czyli 8,66 za mało. Ale czy 9m to już nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 29.10.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Wybrałem system Schiedla Rondo Plus 20+W. Kolejne pytanie: wysokość od stopy do kalenicy to 8,40. Jaka wysokość komina? Przepis mówi o 30 cm nad kalenicę, czyli 8,66 za mało. Ale czy 9m to już nie za dużo? Przeczytaj dokładnie zalecenie( przepis) ważne jest jak daleko od kalenicy jest komin i jakie jest krycie dachu. komin można kupić krótszy i dokupić brakujące elementy. kładąc ostatni pustak keramzytowy zobaczysz w realu jak wyjdzie wkład ceramiczny, czy czasem nie będzie za niski np.miał 5 cm wysokości bo wtedy nie bardzo się go da tak uciąć i zamontować, komin kup krótszy i zapewnij sobie możliwość dokupienia. Przeczytaj dokładnie instrukcję montażu i według niej montuj komin. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 29.10.2013 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 powodzenia Dzięki za odpowiedź. A powodzenie się przyda i dużo siły spokoju Kolejne pytanie. Moją wątpliwość budzi usytuowanie komina w projekcie poprzez "wcięcie" go w zewnętrzną ścianę konstrukcyjną. Do tej pory myślałem, że tak będzie ok, bo oszczędzi miejsce w niewielkiej kotłowni, ale poczytałem (szkoda, że na tym etapie) i ... sam nie wiem co o tym pomyśle projektanta myśleć W ścianie mam zostawione "wcięcie" (jutro dołączę fotkę), ale czy sensowne będzie wstawienie weń ww. komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 29.10.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Dzięki za odpowiedź. A powodzenie się przyda i dużo siły spokoju Kolejne pytanie. Moją wątpliwość budzi usytuowanie komina w projekcie poprzez "wcięcie" go w zewnętrzną ścianę konstrukcyjną. Do tej pory myślałem, że tak będzie ok, bo oszczędzi miejsce w niewielkiej kotłowni, ale poczytałem (szkoda, że na tym etapie) i ... sam nie wiem co o tym pomyśle projektanta myśleć [ATTACH=CONFIG]221495[/ATTACH] W ścianie mam zostawione "wcięcie" (jutro dołączę fotkę), ale czy sensowne będzie wstawienie weń ww. komina? Komin jest narażony na deszcz i wiatr więc lepiej jak go jest najmniej możliwie jak się da nad połacią więc najmądrzej go dać blisko kalenicy czyli raczej w centrum domu. komin systemowy jest wiodki ( lepiej go nie obudowywać cegłą klinkierową) i drogi w wykończeniu jak każdy inny więc im mniej wystaje tym bezpieczniej i taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 30.10.2013 03:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Komin jest narażony na deszcz i wiatr więc lepiej jak go jest najmniej możliwie jak się da nad połacią więc najmądrzej go dać blisko kalenicy czyli raczej w centrum domu. Rozumiem. Mnie natomiast niepokoi nie fakt, że jest zaprojektowany trochę dalej od kalenicy, ale fakt, że jest wcięty w ścianę (zdjęcie wyjaśni chyba lepiej o co mi chodzi). komin systemowy jest wiodki ( lepiej go nie obudowywać cegłą klinkierową) Będzie wykończony blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.10.2013 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Dzięki za odpowiedź. A powodzenie się przyda i dużo siły spokoju Kolejne pytanie. Moją wątpliwość budzi usytuowanie komina w projekcie poprzez "wcięcie" go w zewnętrzną ścianę konstrukcyjną. Do tej pory myślałem, że tak będzie ok, bo oszczędzi miejsce w niewielkiej kotłowni, ale poczytałem (szkoda, że na tym etapie) i ... sam nie wiem co o tym pomyśle projektanta myśleć [ATTACH=CONFIG]221495[/ATTACH] W ścianie mam zostawione "wcięcie" (jutro dołączę fotkę), ale czy sensowne będzie wstawienie weń ww. komina? Projekt który wkleiłeś , to komin z cegieł. 14 x 27 + kilka kanałów wentylacyjnych 14 x 14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 30.10.2013 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Projekt który wkleiłeś , to komin z cegieł. 14 x 27 + kilka kanałów wentylacyjnych 14 x 14. Czyli dla komina w technologii klasycznej w porządku? A w przypadku systemówki? Można ją tam umieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.10.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Wszystko można, ale najpierw trzeba rozwiązać problemy konstrukcyjne. Nie wiem czy jest to do zrobienia na poziomie forum. Komin z cegieł z Twojego projektu, jest elementem związanym z konstrukcją budynku. Kominy systemowe takiej roli nie mogą pełnić. Muszą być niezależne od niej, choć stać mogą na tym samym fundamencie. Dałoby się je pewnie wsunąć na 2/3 głębokości tego co tam masz narysowane, zostawiając jedną cegłę jako element wiążący całą ścianę. Według mnie, trzeba to przeprojektować, bo skoro system do spalin, to po kiego grzyba wentylacja z cegieł? A coś się tak uparł na ten komin systemowy?! Toż to wątpliwa przyjemność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 30.10.2013 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Wieczorem wrzucę zdjęcia, bo one najlepiej oddadzą stan sprawy. A wentylacja też z kształtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 31.10.2013 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 A zna ktoś może wymiary keramzytowej obudowy tego komina z 1 wentylacją?? I bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.11.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Pustak taki, żeby wlazły rury 180 lub 200mm, to 360 x 360 mm. Jak to komin do kominka, do środka wkłada się stal 1.4404 lub ceramikę izostatyczną... Zwykłe rury ceramiczne sobie daruj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts