Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont szkód górniczych.

MoHardcore

Recommended Posts

Witam.

Niedawno podpisałem ugodę z kopalnią. Jest w niej parę rzeczy z którymi nigdy wcześniej się nie spotkałem. Chciałbym to zrobić sam, więc wpierw chciałbym się dowiedzieć czy dam radę.

Chodzi o "Przemurowanie lub przekucie i zamurowanie z przeszyciem prętami zbrojeniowymi większych pęknięć ścian zewnętrznych (...)"

Czy chodzi tu o skucie ściany do połowy jej grubości i osadzenie w niej zbrojenia a następnie zamurowaniu?

Mogę wziąźć firmę, aczkolwiek wolałbym to robić sam ze względu na to że chcę położyć nową instalację elektryczną i podciągnąć media typu gaz i woda do innego pomieszczenia celem zrobienia tam kuchni w przyszłości.

Dziękuję za pomoc :)

• 2 weeks później...

Witam ponownie.

Napiszę już w tym temacie, bo dotyczy tej samej chałupy :)

Chciałem wymienić instalację elektryczną, wszystko puszczać pod sufitem i zakryć to podwieszanym. Problem pojawił się gdy dowiedziałem się że sufit jest trocinowy/trzcinowy...czy jakis tam inny. Jak się stuknie w strop to jest głuche. Podobno to są tylko takie płyty. Pytanie co znajduje się za nimi? Legary są bo są wzdłuż nich spękania.

Czy jak zerwę te płyty to czy za nimi będzie jakiś beton? Słyszałem od teścia że to strop gipsowy, więc jeżeli to prawda, to raczej podwieszany sufit odpada...bo strop się osłabi.

Niech się wypowie ktoś kto miał z tym do czynienia. Rok budowy domu 1922.