Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiatm!

Ściana od zewnątrz cegła dziurawka,wełna 10cm,porotherm. I teraz pytanie czym ocieplić z zewnątrz, styropian czy wełna?? Jaka grubość docieplenia??

Bo każdy kogo się pytam mówi inaczej.

pozdrawiam

Edytowane przez gmyz
bład
https://forum.murator.pl/topic/184143-%C5%9Bciana-ceg%C5%82awe%C5%82naporotherm-czym-ociepli%C4%87/

Czemu chcesz docieplać.............wydaje się że to dość izolacyjna ściana
Ponieważ ... woda mu się leje po tej wełnie .. tak mu świetnie oddychała ta wełna ! stąd chce docieplać.

Weź uduś ścianę od środka, farbą co możesz kerczerkiem myć i to co się tam wykondenowało .... wyparuje i będzie ok.

Ważne czy izolacja w takiej ścianie też nie osiadła ... może nie i czy jest ciągła.

Nie przerywają ją jakieś wieńce itp .

Nie wiem czy woda sie lejebo nie wiem jak to sprawdzic,dom jest nie dawno wybudowany. A nie jestem budowlancem wiec szukam porad co i jak. Dodam ze nie mam jeszcze tynkow zew., wiec pytam czy mozna jeszcze docieplic.

A była tak że pierwsze było lepiej tzn mniej trzeba było grzać i problem narastał ?

Pierwsze tą zagadkę trzeba rozwiązać, ponieważ dołożenie izolacji to jest koszt, nie współmierny do zysków -

I trzeba, albo zrobić kompleksowe izolowanie, nie pożałowane na styropian

Jak na grzeje to jest cieplo, jak wygasnie w piecu to temp. spada o ok.5 stopni,gdy na zew jest np. 5. Dodam ze z zew. okna i drzwi nie sa obrobione jest sama pianka.

Wełna w ścianie jaka...........płyty czy dachowa ?

Była mocowana czy wisi na łącznikach ?

Wełna w ścianie może osiadać po czasie.

Może też chłonąc wilgoć, jeśli takowa się pojawi( a pojawi się, to pewne), dlatego musi mieć możliwość ją oddać

Jak zaizolujesz zewnętrzną ściankę i wyprawisz, to wymiana będzie utrudniona.

Nic wielkiego nie musi się stać, ale może, jeśli wentylacja w domu będzie szwankować.

Dlatego ściany 3W nie powinno się dodatkowo izolować, bo przecież nie po to się ją robi.

Idea 3W polega na podkreśleniu bajeranckiej elewacji , lub na sentymentalnym powrocie do korzeni, przez wymurowanie ściany z cegieł.

Z izolacyjnego punktu widzenia jest to tylko kłopot.......................nic więcej.

Płyty z wełny to już jest nieźle. One tak szybko nie osiądą.

Szyby parują w środku szyby zespolonej, czy na wewnętrznej stronie od pomieszczenia ?

Jeśli to pierwsze to niedobrze - drugie - to jest normalne zjawisko w przypadku gdy są istotne różnice temperatury w ciągu doby w pomieszczeniu.

Jak nie palisz i pokój się wychładza, to w pewnym momencie temperatura na szybie osiągnie wartość, przy której zaczyna się na tej szybie wykraplać para wodna zawarta w powietrzu. Jest to owa TEMPERATURA PUNKTU ROSY Gdy zaczniesz palić i temperatura w pomieszczeniu się podnosi, to i szyba nagrzewa się, przerywając proces wykraplania. I tak w kółko.

Rozwiązanie to ciągłe utrzymywanie odpowiednio wysokiej temperatury wewnątrz, no i sprawna wentylacja. Tu nie ma zmiłuj.

Jakbyś podał grubości cegły i porothermu i ( jeśli wiesz?) jakiej gęstości ( kg/m3) ten porotherm jest, to Ci zaprezentuję łądny wykresik Twojej ściany.

Zdeklarowałem się, to słowa należy dotrzymać :-)

Oto 3 wykresy - stan obecny, 10 cm wełny dodatkowej i 10 cm styropianu.

Jeśli się uprzesz to lepiej docieplić wełną, ale jak pisałem wcześniej ja bym nie docieplał........mimo gorszego U.

Czerwony kolor wykresu to rozkład temperatur.

Niebieski to teoretyczne ciśnienie nasycenia pary wodnej

a zielony - ciśnienie cząstkowe, czyli faktycznie występujące. Najlepiej jest jak niebieski i zielony wykres

są jak najbardziej oddalone od siebie i się nie stykają, ani tym bardziej przecinają.

Jak z wykresów widać współczynnik U staje się atrakcyjny po dociepleniu, ale nie da się przewidzieć w dłuższym okresie czasu, jak zachowa się ściana otulona z obu stron ociepleniem ?

3W.jpg

3W+10W.jpg

3W+10S.jpg

Z jakiegoś powodu te wykresy są bardzo małe, chociaż oryginały są kilka razy większe ?

W weekend postaram się zamieścić je jeszcze raz w normalnym rozmiarze.

Nie wiem co się stało ? Procedurę stosowałem już wielokrotnie bez problemów.

Teraz jestem w pracy i nie mam dostępu do plików i programu.