Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana cegła+wełna+porotherm, czym ocieplić

gmyz

Recommended Posts

Wiatm!

Ściana od zewnątrz cegła dziurawka,wełna 10cm,porotherm. I teraz pytanie czym ocieplić z zewnątrz, styropian czy wełna?? Jaka grubość docieplenia??

Bo każdy kogo się pytam mówi inaczej.

pozdrawiam

Edytowane przez gmyz
bład

Czemu chcesz docieplać.............wydaje się że to dość izolacyjna ściana
Ponieważ ... woda mu się leje po tej wełnie .. tak mu świetnie oddychała ta wełna ! stąd chce docieplać.

Weź uduś ścianę od środka, farbą co możesz kerczerkiem myć i to co się tam wykondenowało .... wyparuje i będzie ok.

Ważne czy izolacja w takiej ścianie też nie osiadła ... może nie i czy jest ciągła.

Nie przerywają ją jakieś wieńce itp .

Wełna w ścianie jaka...........płyty czy dachowa ?

Była mocowana czy wisi na łącznikach ?

Wełna w ścianie może osiadać po czasie.

Może też chłonąc wilgoć, jeśli takowa się pojawi( a pojawi się, to pewne), dlatego musi mieć możliwość ją oddać

Jak zaizolujesz zewnętrzną ściankę i wyprawisz, to wymiana będzie utrudniona.

Nic wielkiego nie musi się stać, ale może, jeśli wentylacja w domu będzie szwankować.

Dlatego ściany 3W nie powinno się dodatkowo izolować, bo przecież nie po to się ją robi.

Idea 3W polega na podkreśleniu bajeranckiej elewacji , lub na sentymentalnym powrocie do korzeni, przez wymurowanie ściany z cegieł.

Z izolacyjnego punktu widzenia jest to tylko kłopot.......................nic więcej.

Płyty z wełny to już jest nieźle. One tak szybko nie osiądą.

Szyby parują w środku szyby zespolonej, czy na wewnętrznej stronie od pomieszczenia ?

Jeśli to pierwsze to niedobrze - drugie - to jest normalne zjawisko w przypadku gdy są istotne różnice temperatury w ciągu doby w pomieszczeniu.

Jak nie palisz i pokój się wychładza, to w pewnym momencie temperatura na szybie osiągnie wartość, przy której zaczyna się na tej szybie wykraplać para wodna zawarta w powietrzu. Jest to owa TEMPERATURA PUNKTU ROSY Gdy zaczniesz palić i temperatura w pomieszczeniu się podnosi, to i szyba nagrzewa się, przerywając proces wykraplania. I tak w kółko.

Rozwiązanie to ciągłe utrzymywanie odpowiednio wysokiej temperatury wewnątrz, no i sprawna wentylacja. Tu nie ma zmiłuj.

Jakbyś podał grubości cegły i porothermu i ( jeśli wiesz?) jakiej gęstości ( kg/m3) ten porotherm jest, to Ci zaprezentuję łądny wykresik Twojej ściany.

Zdeklarowałem się, to słowa należy dotrzymać :-)

Oto 3 wykresy - stan obecny, 10 cm wełny dodatkowej i 10 cm styropianu.

Jeśli się uprzesz to lepiej docieplić wełną, ale jak pisałem wcześniej ja bym nie docieplał........mimo gorszego U.

Czerwony kolor wykresu to rozkład temperatur.

Niebieski to teoretyczne ciśnienie nasycenia pary wodnej

a zielony - ciśnienie cząstkowe, czyli faktycznie występujące. Najlepiej jest jak niebieski i zielony wykres

są jak najbardziej oddalone od siebie i się nie stykają, ani tym bardziej przecinają.

Jak z wykresów widać współczynnik U staje się atrakcyjny po dociepleniu, ale nie da się przewidzieć w dłuższym okresie czasu, jak zachowa się ściana otulona z obu stron ociepleniem ?

3W.jpg

3W+10W.jpg

3W+10S.jpg

Z jakiegoś powodu te wykresy są bardzo małe, chociaż oryginały są kilka razy większe ?

W weekend postaram się zamieścić je jeszcze raz w normalnym rozmiarze.

Nie wiem co się stało ? Procedurę stosowałem już wielokrotnie bez problemów.

Teraz jestem w pracy i nie mam dostępu do plików i programu.