Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana proporcji kruszywa na beton

Jania1974

Recommended Posts

Witam,

Miałem do wylania taras nad ogrzewanymi pomieszczeniami, plan był taki żeby wylać taras o powierzchni 6.5m x 6.5m razem z wiencem na wypadek przyszłej nadbudowy, wieniec jest równy z powierzchnią tarasu. Architekt w projekcie zalecił wylać to betonem B15. Beton mieszałem w betoniarce 200L. I teraz chodzi mi o proporcje, wyczytałem, że na 1m3 betonu B15 potrzeba ok 600kg piasku, 1350kg żwiru i 275kg cementu klasy 32,5 i tak zaczęliśmy robić, ale "fachowcy" stwierdzili, że stanowczo za dużo dajemy żwiru i zaczęli robić po swojemu. W rezultacie zużyli 6t piasku, 4t żwiru i 39 worków cementu, Taras wyszedł ładnie, równo, elegancko zatarty ale chciał bym wiedzieć podług tych proporcji 6t:4t:39w mniej więcej jakiej klasy beton uzyskali, czy nie jest on za słaby?

W rezultacie zużyli 6t piasku, 4t żwiru
to jest w miarę ok ponieważ, kruszywo a bardziej styk matrycy cementowej z nim ... generuje naprężenia nawet 2x tyle co w matrycy cementowej i piasku.

To jest poprawnie ... bo aż takiego wpływu miało nie będzie.

Jak to ile dolewali wody do cementu przed mieszaniem, a raczej ile wlali wody przed daniem cementu.

Do 200 L betoniarki trzeba dać 2 worki cementu na te C16/20

Stosunek wodno-cementowy rzecz święta ... ja trzymam się od 0,25-0,4 dodawać należy pastyfikatory oczywiście aby zejść poniżej 0,35 .

I jak skopali ten stosunek ... cóż ... możemy sobie gdybać ...

Jak było 0,5 .. powiedzmy że doszło by do tego "B15" teraz po euorkodach C16/20 .

Kiedy zrobili więcej ... cóż ... dobrze że wygląda jak beton ;)

Ponieważ 200 litrowa betoniarka wyda raptem z 150 litrów mieszanki betonowej.

Nie wiem czemu ludzie się kruszywem i piachem przejmują .

Woda i cement raz jeszcze rzecz święta max maxów 0,4 .

Zacznijmy od początku, po Bożemu.

6,5 x 6,5 x 0,13 = 5,49 metra sześciennego

jakieś tam wieńce może grubsze, no niech będzie 6 metrów sześciennych betonu i 1 tona cementu - trochę maławo tego cementu,

tym bym się na początek przejmował nie proporcjami kruszywa.

Było kupić beton w betoniarni, a teraz to już po ptokach trzeba się z tym nauczyć żyć, o ile nie zapomnieliście dać stali

to pewnie się nie zawali...

Przy produkcji galanterii betonowej takiej zwykłej przelicznik cementu nie przy wibroprasie a taki przy zalewanej i klepanej packą formie to jest coś kole grubych trzystukilkudziesięciu kilogramów na m3, do tego circa 900 kg żwiru i mniej więcej tyle samo piasku czyli na ok 2,3 t materiału cement stanowi grubo ponad 15%...