Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nie idzie ciepła woda -podłączenie bojlera do pieca c.o schemat?

gorny7

Recommended Posts

witam .

mam taki problem,

miałem podłączony bojler nitką idącą za zaworem 4drożnym . jak zmiejszałem ciepło na kaloryfery zmniejszało sie też ciepło na bojler.(zielona linia).

Teraz podłączyłem drugim wyjściem z pieca Żeby szła woda gorąca bezpośrednio na bojler 3/4 22mm (czerwona linia 22)

Problem jest taki że woda nie chce tam tedy lecieć na bojler rura jest ok 30C.

Czy problemem może być powrót z grzejników 28mm który jak by wpycha wode pod prąd przez bojler w rure 22 od dołu (żółta strzałka) . bo tam jest rura ciepła(temperatura rury powrotnej z grzejników)

Czy załążenie tam zaworu zwrotnego(fioletowy zawór) poprawi to ze woda popłynie od pieca do bojlera normalna droga?

Czy trzeba założyć dodatkowa pompę (narysowałem wirtualne 1,2,3 w którym miejscu? chociaz wolał bym nie dokladać pompy ,wtedy chyba musiał bym tez dołążyć zwrotny na powrocie od grzejników w pobliżu trójnika bojlera i powrotu z grzejników.

jak to rozwiązać?

schemat pieca i bojlera

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd65fdfcaa5f321d.html

pozdrowienia gorny7

witam .

mam taki problem,

miałem podłączony bojler nitką idącą za zaworem 4drożnym . jak zmiejszałem ciepło na kaloryfery zmniejszało sie też ciepło na bojler.(zielona linia).

Teraz podłączyłem drugim wyjściem z pieca Żeby szła woda gorąca bezpośrednio na bojler 3/4 22mm (czerwona linia 22)

Problem jest taki że woda nie chce tam tedy lecieć na bojler rura jest ok 30C.

Czy problemem może być powrót z grzejników 28mm który jak by wpycha wode pod prąd przez bojler w rure 22 od dołu (żółta strzałka) . bo tam jest rura ciepła(temperatura rury powrotnej z grzejników)

Czy załążenie tam zaworu zwrotnego(fioletowy zawór) poprawi to ze woda popłynie od pieca do bojlera normalna droga?

Czy trzeba założyć dodatkowa pompę (narysowałem wirtualne 1,2,3 w którym miejscu? chociaz wolał bym nie dokladać pompy ,wtedy chyba musiał bym tez dołążyć zwrotny na powrocie od grzejników w pobliżu trójnika bojlera i powrotu z grzejników.

jak to rozwiązać?

schemat pieca i bojlera

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd65fdfcaa5f321d.html

pozdrowienia gorny7

witam

zrób tak jak na schemacie poniżej:

http://www.defro.pl/serwis/materialy/schemat-instalacji

zasilanie i powrót z bojlera musi być przed zaworem 4-drogowym - koniecznie!!!

powodzenia

pozdrawiam

Panie mark instalacja juz była to jest przeróbka . .schemat z defro na pewno jest dobry ale napisałem wyjście na bojler wychodzi teraz z drugiego wyjścia w piecu czyli teraz w ogóle nie idzie przez 4 drożny. chodzi o konkretne porady do istniejacej już instalacji nie jak zrobić instalacje od podstaw i jak jesteś fachowcem to gadaj konkretnie i odnieś się do pytania

Panie mark instalacja juz była to jest przeróbka . .schemat z defro na pewno jest dobry ale napisałem wyjście na bojler wychodzi teraz z drugiego wyjścia w piecu czyli teraz w ogóle nie idzie przez 4 drożny. chodzi o konkretne porady do istniejacej już instalacji nie jak zrobić instalacje od podstaw i jak jesteś fachowcem to gadaj konkretnie i odnieś się do pytania

Najprościej i najmniej inwazyjnie podłącz wyjście zasobnika CWU z powrotem do kotła, ale z pominięciem zaworu 4D (za zaworem). Jeśli w trybie pracy grawitacyjnej nie będzie dogrzewało kotła w rozsądnym czasie to bez pompy CWU się nie obejdzie. Niemniej, i tak musisz podłączyć wyj z bojlera z powrotem kotła (bezpośrednio)..

Masz konkretnie :)

Powodzenia

Edytowane przez mark3k

Najprościej i najmniej inwazyjnie podłącz wyjście zasobnika CWU z powrotem do kotła, ale z pominięciem zaworu 4D (za zaworem). Jeśli w trybie pracy grawitacyjnej nie będzie dogrzewało kotła w rozsądnym czasie to bez pompy CWU się nie obejdzie. Niemniej, i tak musisz podłączyć wyj z bojlera z powrotem kotła (bezpośrednio)..

Powodzenia

witam

mark3k dobrze ci radzi

zasilanie bojlera jest ok. - "z drugiego wyjścia w piecu"

natomiast powrót z bojlera do kotła musi być albo bezpośrednio do kotła - jeżeli masz jeszcze jakieś wyjście na dole kotła, a jak nie masz takiego "ekstra" wyjścia, wstaw trójnik na rurze powrotnej do kotła - koniecznie za zaworem 4-drogowym

napewno nie obejdzie się bez dodatkowej pompy i zaworu zwrotnego, bo jeżeli chcesz grzać grawitacją - to jak w kotle zgaśnie i obniży się temperatura w instalacji c.o. poniżej temperatury c.w.u. w bojlerze to zacznie się grawitacją wychładzać, no chyba że będziesz zamykał każdorazowo:lol2: po nagrzaniu zaworem kulowym

pozdrawiam

napewno nie obejdzie się bez dodatkowej pompy i zaworu zwrotnego, bo jeżeli chcesz grzać grawitacją - to jak w kotle zgaśnie i obniży się temperatura w instalacji c.o. poniżej temperatury c.w.u. w bojlerze to zacznie się grawitacją wychładzać, no chyba że będziesz zamykał każdorazowo:lol2: po nagrzaniu zaworem kulowym

pozdrawiam

Niekoniecznie. Może na grawitacji zastosować zawór zwrotny mosiężny z klapka plastikową i sprężynką. Sprężynkę wyrzucamy, a zawór montujemy w pozycji pionowej (między wyjście z kotła, a wejście do bojlera). Grawitacja zachowana, zaworek zwrotny działa a opory zmodyfikowanego zaworka znikome.

Powinno funkcjonować bezproblemowo.

Pozostała przeróbka (czyli pompa CWU) tak jak napisałem wcześniej.

Pozdrawiam.

Jeśli w trybie pracy grawitacyjnej nie będzie dogrzewało kotła w rozsądnym czasie to bez pompy CWU się nie obejdzie. Niemniej, i tak musisz podłączyć wyj z bojlera z powrotem kotła (bezpośrednio)..

Powodzenia

zakladam pompe

masz na myśli pompę C.O a nie CWU

Wystarczy zalożyć w pozycji "1" czyli między piecem a bojlerem? nie ruszając już powrotu z bojlera niech sobie idzie przez 4 drożny , bez zadnych zwrotnych?

czemu musi być koniecznie za zaworem powrót z bojlera?

Edytowane przez gorny7

zakladam pompe

Wystarczy zalożyć w pozycji "1" czyli między piecem a bojlerem? nie ruszając już powrotu z bojlera niech sobie idzie przez 4 drożny , bez zadnych zwrotnych?

witam

nie kombinuj, zrób wg przesłanego schematu (próbować możesz, twoja kotłownia, pieniądze i czas)

zrobione jak proponujesz nie będzie działać

bez zaworu zwrotnego - grawitacyjnie będzie wychładzać

pozdrawiam

zakladam pompe

Patrząc na schemat który załączyłeś i jeśli tak masz podłączony zawór 4D w instalacji, to ja się zastanawiam jak Ci ten układ w ogóle grzeje? :confused:

Pompa CO i CWU to takie same pompy czyli obiegowe (chyba pomyliłeś z pompą cyrkulacyjną w obiegu zamkniętym do utrzymania ciepłej wody przy punktach odbioru)

Zrobisz jak postanowiłeś, ale oby to nie była kolejna nie przynosząca efektu praca.

Do kobra64:

To w kółku to chyba pompa CO. To podłączenie jest całe skopane ( w mojej ocenie oczywiście).:)

Edytowane przez mark3k

Kobra nie wiem czy rozdzielacz

dla lepszego pogladu zdjęcia po kolei od góry w prawo

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/75af6dbd955f66c5.html

1 uklad pogladowy prawidlowo zrobiony

2 góra prawo mój stary (wszytko chodziło bez problemu jedynie przy zmniejszeniu ciepła zaworem 4 droznym na grzejniki zmniejszało się na bojler)

3 dół lewa , po przeróbce w tej chwili (pociągnięcie drugim wyjściem z pieca powrót z bojlera nie ruszany- woda cofa sie od dołu w bojler nie idzie w gore z pieca do bojlera)

zllelony oznaczenie przed bojlerem (zawór elektromagnetyczny -zamyka obwód do bojlera)

4 chce dołozyć najpierw pompe między piecem a bojlerem czarny trójkąt (zielone- zawór elektromagnetyczny zamyka wejście do bojlera)

zawór E, zastępi zawór zwrotny) zawór i pompa podłączone razem sterownikiem. Wyłaczenie pompy i zaw E zamyka obwód .

cel temperatura ustawiona na załaczenie pompy i zawory np 40c spadnie poniżej pompa przestaje chodzić i zawór zamyka obwód w bojlerze . do bojlera dochodzi woda nie niższa ni 40C i nie wychładza juz nagrzanej wody przy wygaszaniu pieca

Panowie będzie chodzić ?

Na tym poprzednim rysunku wychodziło, że masz pompę CO przed 4D - wtedy byłby rozdzielaczem. A tak jak rysujesz propozycje pójdzie, ale w sposób niesterowalny. Pompa CO będzie wymuszać przepływ przez bojler, jeżeli ten planowany zawór się otworzy ( będzie ciągnąć przez 4D z powrotu, więc i z bojlera ). Nie rozumiem, dlaczego tak się opierasz przed wycięciem i zaślepieniem jednej rurki i wstawieniem kawałka drugiej, żeby zrobić zgodnie ze sztuką.

ok pompa zainstalowana jak na zdjęciu 4 czyli na drugim wyjściu między bojlerem a piecem na pionowej rurze . wszystko chodzi ok

Sam założyłem tą pompę. Cięcie gumówka przetestowałem i raczej odpada chyba ze było by to przy ścianie bo robi troche zadziorów i trzeba by dokladnie obrobić żeby spasować z kielichem, a propo jak tniecie ruru które idą przy ścianie?

Kupiłem w Lerua Mer. takie małe guwienko za 10 zl do ciecia rur 15-22 nie jest to szczyt techniki bo nie ma rączki ale daje rade w sporadycznych wypadkach. jedno cięcie na pionowej rurze po dokładnym zwymiarowaniu i wpasowanie w złączke miedziana , lutowanie tez wyszło nie źle bo było z góry może pod góre było by gorzej..

Przy samym lutowaniu cyne przykladacia z jednej strony rury czy z dwóch stron, a może objęzdzacie drucikiem w koło? ja przyłozyłem z dwóch stron wyszedł ładny cynowy pierścionek .

jeszcze raz dzięki za pomoc