Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór peszla

Recommended Posts

Witam.

Przymierzam się do robienia instalacji elektrycznej w domu i zamierzam puścić przewody do gniazdek elektrycznych po podłodze w peszlach. Dam przewód YDYp 3x2.5mm2 na gniazdka, przewód YLYt 5x6mm2, oraz przewód YLYt 5x25mm2. jaką średnicę musi mieć peszel do tych przewodów? Pozdrawiam

Edytowane przez WWLPiotrek

• 2 weeks później...
Ten YLYt to jaki typ, bo nie mogę skojarzyć.

Do czego te przekroje 8mm2 i 25 mm2 ?

chodzi mi o przewód linka 5cio zylowy 6mm2 to daje do kuchni elektrycznej, do tego przewód 5cio zylowy 25mm2 od licznika do rozdzielni.

P.S. Ten link nie działa.:/

A po co w ogóle te peszle? Tak, żeby były? Czy po to, żeby potem coś w nie jeszcze wciągnąć, przewód wymienić?

Jeśli tylko po to, żeby były, to zmierz średnicę przewodu i kup peszel 2-10mm większy. Przewód wciągnij w peszel i dopiero wtedy układaj na ścianie, posadzce, w ziemi.

A jeśli chcesz później tam coś jeszcze wciągać, to musisz mieć naprawdę spory zapas, by było to wykonalne i nikt ci dokładnego wzoru nie poda.

A ten 5 x 25 od licznika do rozdzielni to w ziemi będzie szedł?

• 3 months później...
Witam. Podłączę się pod temat. Instalacja do gniazd po podłodze i teraz pytanie czy faktycznie peszle lub rurki są tylko jako ochrona przewodów przed pracującą podłogówką? Takie mam wrażenie że to tylko dodatkowy koszt a kablom nic nie będzie (przecież tynkuje się przewody) a o wymianie tego przewodu to chyba nie ma co myśleć bez zrobienia rewizji na rogach pomieszczenia. Są jeszcze inne powody umieszczania przewodów w rurkach lub peszlach. Nie chciałem komentować ustaleń z kolegą elektrykiem co omawiał ze mną co i jak chce zrobić.