leviatan 26.10.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 witam serdecznie pompa z chin,12,7 KW powietrze woda-producent Chiny Smile pompa podlaczona w istniejacy juz i dobrze dzialajacy uklad piec elektryczny nibe evp 270,wszelkie zawory,pompy itd plus zbiornik kumulacyjny 1000 l.Pompa ciepla wpieta rownolegla pomiedzy piec el a zbiorniki na wode bezposrednio,bez wymiennika cieplajaki problem? -roznica wejscie wyjscie w pompie ciepla pomiedzy 8-10 ° C,instalator twierdzi ze to problem,(zamontowana pompa obiegowa energooszczedna z Juli z moca max 45 W i tyle stale pokazuje instalator twierdzi za pompa obiegowa za mala,wymienilismy na WILO YONOS PICO 1-8,podnoszenie do 8 m,przeplyw max 4,5 m3 /H,moc max 75 W i tyle stale pokazuje(tez energooszczedna) Roznica temperatur wejscie wyjscie na pompie ciepla 6-7 °C instalator twierdzi ze pompa obiegowa jeszcze za mala,sugeruje grundfos 25-80...co o tym sadzicie? pompa wylacza sie z bledem (za wysokie cisnienie gazu w kompresorze) w okolicach 55-57 ° C wody na wyjsciu z pompy,cisnienie bylo dzis mierzone 2.5-3.0 i przy 3 wywala, poprosze o jakies madre sugestie bo jak to bydle nie zacznie dzialac to bede spal w komorce(wsciekla zona) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.10.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Załącz jakis schamat i zdjecia tego jak zostala ona podłączona do instalacji i samej instalacji.Wygląda na to, że coś ci nadmiernie tłumi przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.10.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 za duże moc spr. w stosunku do skraplacza poczekaj jak temp. zewnętrzne spadną to spadnie także moc układu albo zamontuj drugi skraplaczzmiana pompy obiegowej z w 8 na g 80 nic raczej nie da bo te pompy mają podobną wydajność to tyle z tego co mi świta "bez oględzin" - droga ta taniość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.10.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) jeżeli przyczyną jest za wysokie ciśnienie .To napisz jeszcze jakie ciśnienie .Czy czynnika chłodniczego , czy wodyPiszesz o ciśnieniu 3 (domyślam się że bary) i ,że chodzi o wodę Jeżeli tak to masz prosty problem z naczyniem wyrównawczym.Po pierwsze, czy jest ?Po drugie, czy jest sprawne?Sprawdzałeś filtr na powrocie pompy (czy jest czysty )? Jaki czynnik chłodniczy?Bo 57 C to nie jest wysoka temperatura(ciśnienie) Edytowane 26 Października 2013 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.10.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Roznica temperatur wejscie wyjscie na pompie ciepla 6-7 °C ...ompa wylacza sie z bledem (za wysokie cisnienie gazu w kompresorze) w okolicach 55-57 ° C Różnicę temperatur we-wy (deltę) masz ok, więc nie ma sensu wymieniać obiegówki. Natomiast nie masz wystarczającego odbioru ciepła, skoro dochodzi Ci do 55-57*. Masz zawór zwrotny na kotle elektrycznym ? Pomacaj które rury są ciepłe, a które zimne i może znajdziesz jakiś martwy obieg, który nie odbiera ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leviatan 26.10.2013 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) dziekuje za tak zywe zainteresowanie moim problemem(to spanie w komorce ) odpowiadajac -VID w zalaczniku schemat instalacji,fotki postaram sie jeszcze podeslac -hudraulik_error dotyczy wysokiego cisnienia gazu,pomiar tez,na starcie pompy jest 2,5 powoli rosnie ,jak temperatura wody dochodzi do 53-55 na wyjsciu pompy(45-48 na powrocie) cisnienie wzrasta do 3 pompa wylacza sie,instalator cos grzebal dzis przy zaworze rozpreznym i powiedzial ze to juz max co moze zrobic gaz R404A,filter czysty -mkm silesia-jesli jest tak jak piszesz to w zasadzie nie mam sie czym martwic bo w tej chwili grzanie do 45 na powrocie w zupelnosci mi starczy a w mrozy jesli dobrze rozumiem problem zniknie??? Edytowane 26 Października 2013 przez leviatan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leviatan 26.10.2013 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 RWXW-nie mam pojecia czy mam zawor o ktory pytasz-wszystkie rury sa ciepleco do roznicy temperatur wejscie wyjscie,wywala mi przy ok.55 " C,roznica wynosi 6 stopni wiec nie moge dogrzac wody powyzej 49 na powrocie,teraz to nie problem ale w zimie...mam nieszczelna chalupe,okna do wymiany i tak minimalnie potrzebuje 54 .jesli to jest normalne to ok,znaczy sie chinszczyzna ...jednak,ze mam przeczucie ze cos jest skopane czy w samej pompie,instalacji lub ustawieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.10.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Ten kocioł elektryczny wygląda jak bufor!? W taki razie dodatkowy bifor musiał by mieć dodatkową pompę, a pompowanie z jednego bufora do drugiego jest deliktnie mówiąc bez sensu. Te ciśnienie które podajesz to pewnie w MPa czyli 30 bar. Czynnik też raczej nie do pomy ciepła, a do chłodni. W instalacji pewnie zamiast podlogówki, są grzejniki. Nie wygląda to dobrze i nie będzie to działać dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.10.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 3MPa to około 60 *C dla czynnika r404a i koniec zakresu pracy,Uzyskanie wody powyżej 55 iest niemożliweObejrzyj wykresy dla r404a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.10.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 3MPa to około 60 *C dla czynnika r404a i koniec zakresu pracy,Uzyskanie wody powyżej 55 iest niemożliweObejrzyj wykresy dla r404a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leviatan 26.10.2013 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 hmmm..kolejnoVID-nie mam pojecia czy to bufor,to jest zbiornik wody 270 l ,w srodku ma wezownice do wody urzytkowej i chyba trzy grzalki,ma tez pompe cyrkulacyjna wewnetrzna i jedna na zewnatrz do kaloryferow alpha +ten piec nibe evp 270 jest przystosowany do wspolpracy z pompami powietrze woda(informacja producenta) ale nie zadnej info czy mozna w ten zestaw wpiac jeszcze typowe zbiorniki kumulujace.faktycznie mam w domu grzejniki ale o bardzo duzej powierzchni,jak bede remontowl pietro to zrobie juz podlogowke lub sufitowkehydraulik-czytanie wykresow to juz dla mnie gorna polka ale to by sie zgadzalo co piszesz i wychodzi mi juz calosc.jesli wsadze na powrocie mocniejsza pompe to zredukuje roznice temperatur dzieki czemu zyskam pare stopni?mozna wymienic w tej pompie czynnik chlodniczy na lepszy?jakie to koszty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.10.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 minimalnie potrzebuje 54 To kiszka, bo pc tyle nie da - nawet jakbyś kupił nie chińską. Pompy ciepłą to urządzenia niskotemperaturowe i jako takie powinny pracować - najlepiej z podłogówką lub ściennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.10.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 faktycznie mam w domu grzejniki ale o bardzo duzej powierzchni A jaką temperaturę mają ? 55* ? Jeśli tyle, to wszystko działa dobrze, ale grzejniki są za małe. Jeśli mniej, to gdzieś woda się kręci w kółko zamiast płynąć na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 26.10.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 mozna wymienic w tej pompie czynnik chlodniczy na lepszy?jakie to koszty??? Raczej sie nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.10.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Nie wiem jak i nie chce mi się nawet nad tym zastanawiać, ale po sensownym przerobieniu połaczenia tych buforów i regulacji instalacji na deltę ok 5K powinno to dzialać. Gdyby przy mrozach brakowało stopni dla grzejników, zasilisz je z kotła elekrycznego. KOP i tak byłby podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leviatan 26.10.2013 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 serdecznie dziekuje wszystkim za pomoc i opinie.Jakos udobrucham zone ze tak ma byc i moze nie bede spal w komorce pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.10.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Po co ten komentarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.10.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Dziękuje za troskę, ale czuje się świetnie, mój KOP także Natomiast drwiny z kolegi, który sprawy odpowiednio nie przemyślał i wziął instalatora bez pojęcia, jest mało eleganckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts