Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chinska pompa-prosze o rade

leviatan

Recommended Posts

witam serdecznie

pompa z chin,12,7 KW powietrze woda-producent Chiny Smile

pompa podlaczona w istniejacy juz i dobrze dzialajacy uklad piec elektryczny nibe evp 270,wszelkie zawory,pompy itd plus zbiornik kumulacyjny 1000 l.Pompa ciepla wpieta rownolegla pomiedzy piec el a zbiorniki na wode bezposrednio,bez wymiennika ciepla

jaki problem?

-roznica wejscie wyjscie w pompie ciepla pomiedzy 8-10 ° C,instalator twierdzi ze to problem,(zamontowana pompa obiegowa energooszczedna z Juli z moca max 45 W i tyle stale pokazuje

instalator twierdzi za pompa obiegowa za mala,wymienilismy na WILO YONOS PICO 1-8,podnoszenie do 8 m,przeplyw max 4,5 m3 /H,moc max 75 W i tyle stale pokazuje(tez energooszczedna)

Roznica temperatur wejscie wyjscie na pompie ciepla 6-7 °C

instalator twierdzi ze pompa obiegowa jeszcze za mala,sugeruje grundfos 25-80...co o tym sadzicie?

pompa wylacza sie z bledem (za wysokie cisnienie gazu w kompresorze) w okolicach 55-57 ° C wody na wyjsciu z pompy,cisnienie bylo dzis mierzone 2.5-3.0 i przy 3 wywala,

poprosze o jakies madre sugestie bo jak to bydle nie zacznie dzialac to bede spal w komorce(wsciekla zona)

pozdrawiam

za duże moc spr. w stosunku do skraplacza poczekaj jak temp. zewnętrzne spadną to spadnie także moc układu albo zamontuj drugi skraplacz

zmiana pompy obiegowej z w 8 na g 80 nic raczej nie da bo te pompy mają podobną wydajność to tyle z tego co mi świta "bez oględzin" - droga ta taniość

jeżeli przyczyną jest za wysokie ciśnienie .To napisz jeszcze jakie ciśnienie .Czy czynnika chłodniczego , czy wody

Piszesz o ciśnieniu 3 (domyślam się że bary) i ,że chodzi o wodę

Jeżeli tak to masz prosty problem z naczyniem wyrównawczym.

Po pierwsze, czy jest ?

Po drugie, czy jest sprawne?

Sprawdzałeś filtr na powrocie pompy (czy jest czysty )?

Jaki czynnik chłodniczy?

Bo 57 C to nie jest wysoka temperatura(ciśnienie)

Edytowane przez hydraulik_

Roznica temperatur wejscie wyjscie na pompie ciepla 6-7 °C ...ompa wylacza sie z bledem (za wysokie cisnienie gazu w kompresorze) w okolicach 55-57 ° C

Różnicę temperatur we-wy (deltę) masz ok, więc nie ma sensu wymieniać obiegówki. Natomiast nie masz wystarczającego odbioru ciepła, skoro dochodzi Ci do 55-57*. Masz zawór zwrotny na kotle elektrycznym ? Pomacaj które rury są ciepłe, a które zimne i może znajdziesz jakiś martwy obieg, który nie odbiera ciepła.

dziekuje za tak zywe zainteresowanie moim problemem(to spanie w komorce :) )

odpowiadajac

-VID w zalaczniku schemat instalacji,fotki postaram sie jeszcze podeslac

-hudraulik_error dotyczy wysokiego cisnienia gazu,pomiar tez,na starcie pompy jest 2,5 powoli rosnie ,jak temperatura wody dochodzi do 53-55 na wyjsciu pompy(45-48 na powrocie) cisnienie wzrasta do 3 pompa wylacza sie,instalator cos grzebal dzis przy zaworze rozpreznym i powiedzial ze to juz max co moze zrobic

gaz R404A,filter czysty

-mkm silesia-jesli jest tak jak piszesz to w zasadzie nie mam sie czym martwic bo w tej chwili grzanie do 45 na powrocie w zupelnosci mi starczy a w mrozy jesli dobrze rozumiem problem zniknie???

inst.jpg

Edytowane przez leviatan

RWXW-nie mam pojecia czy mam zawor o ktory pytasz

-wszystkie rury sa cieple

co do roznicy temperatur wejscie wyjscie,wywala mi przy ok.55 " C,roznica wynosi 6 stopni wiec nie moge dogrzac wody powyzej 49 na powrocie,teraz to nie problem ale w zimie...mam nieszczelna chalupe,okna do wymiany i tak minimalnie potrzebuje 54 .

jesli to jest normalne to ok,znaczy sie chinszczyzna ...jednak,ze mam przeczucie ze cos jest skopane czy w samej pompie,instalacji lub ustawieniach

Ten kocioł elektryczny wygląda jak bufor!? W taki razie dodatkowy bifor musiał by mieć dodatkową pompę, a pompowanie z jednego bufora do drugiego jest deliktnie mówiąc bez sensu. Te ciśnienie które podajesz to pewnie w MPa czyli 30 bar. Czynnik też raczej nie do pomy ciepła, a do chłodni. W instalacji pewnie zamiast podlogówki, są grzejniki. Nie wygląda to dobrze i nie będzie to działać dobrze.

hmmm..kolejno

VID-nie mam pojecia czy to bufor,to jest zbiornik wody 270 l ,w srodku ma wezownice do wody urzytkowej i chyba trzy grzalki,ma tez pompe cyrkulacyjna wewnetrzna i jedna na zewnatrz do kaloryferow alpha +

ten piec nibe evp 270 jest przystosowany do wspolpracy z pompami powietrze woda(informacja producenta) ale nie zadnej info czy mozna w ten zestaw wpiac jeszcze typowe zbiorniki kumulujace.

faktycznie mam w domu grzejniki ale o bardzo duzej powierzchni,jak bede remontowl pietro to zrobie juz podlogowke lub sufitowke

hydraulik-czytanie wykresow to juz dla mnie gorna polka ale to by sie zgadzalo co piszesz i wychodzi mi juz calosc.

jesli wsadze na powrocie mocniejsza pompe to zredukuje roznice temperatur dzieki czemu zyskam pare stopni?

mozna wymienic w tej pompie czynnik chlodniczy na lepszy?jakie to koszty???