Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zmieszcze sie w 350tys ??

shield22

Recommended Posts

Mój o 2m2 mniejszy dom w SSO wyszedł 127tys.zł a SSZ bodajże 145tys.zł i to wliczając w to kosztowne zabezpieczenia na szkody górnicze i brak konieczności izlowania pod wylewkę w dalszym etapie budowy.

Jeszcze zapomniałeś dopisać, ze te "kosztowne zabezpieczenia" zrefundowala ci kopalnia ;)

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Jeszcze zapomniałeś dopisać, ze te "kosztowne zabezpieczenia" zrefundowala ci kopalnia ;)

Tak,ale to było dopiero po SSO :)

Także odejmujac koszt zabezpieczeń na szkody tj.ok.15-20tys.zł koszt SSO wyniósł mnie ok.110tys.zł :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
No dobra, w dzienniku piszesz koszt SSO+ przed zwrotem 137 tyś, tu 127tyś, dycha w tą, czy w tą....

Jak widać pamięć jest zawodna ;)

Oczywiście kwota z dziennika jest ok bo liczone na bieżąco.

Bowess, tak dom z awatarka. Powierzchnie z PB:

PARTER

1-01 Kuchnia z salonem 42,43

1-02 Sypialnia 9,62

1-03 Komunikacja pionowa 3,27

1-04 Przedsionek 3,90

1-05 Łazienka i WC 7,73

1-06 Kotłownia 9,52

1-07 Garaż 24,81

SUMA 101,28

PIĘTRO

2-01 Pokój nr 1 10,20

2-02 Pokój nr 2 10,20

2-03 Pokój nr 3 11,92

2-04 Komunikacja pozioma 17,52

2-05 Komunikacja pionowa 3,20

2-06 WC 2,71

2-07 Strych 19,84

SUMA 86,51

Stan mniej więcej aktualny:

13-10-31b.jpg

Wracając do kosztów, to SSO bez formalności, pozwoleń, przyłączy itp, tylko sam materiał i robocizna, za to z ociepleniem (integralna część technologi) to 126,3 tys. Stolarka zewnętrzna wyniesie nas 17,2 tys. Wylewki ( parter - materiał + robocizna) ~6,7 tys. Podłoga na stropie (płyty MFP) ~2,5 tys. Wełna na całość (poddasze i strop) ~2,5 tys.

Podsumowując 350 tys. to na prawdę solidny pieniądz na budowę. Wystarczy na skromny, dobrze przemyślany dom.

Na koniec zacytuję mojego kier. budowy i jednocześnie projektanta: "zawsze musi pan pamiętać, że rozwiązania, które próbują panu wcisnąć służą przede wszystkim czyjemuś zarobkowi" ;)

nie wiem z jakich materiałów budujesz, ale tak czy siak dla mnie średnio wiarygodne to, chyba że budowałbyś sam, ale napisałeś że robiły firmy..

Bloczki funamentowe+Gazobeton+Terriva+Blachodachówka

Wszystkie "grube" materiały (bloczki, gazobeton, terriva) kupowane bezpośrednio u producenta, a nie w hurtowaniach, pozostałe materiały kupowane w hurtowniach z upustami na poziomie 20%-30%. Firma początkowo za SSZ chciała 35 tys, ale doszły opłaty za dodatkowe prace (podbitka, ocieplenie szczytu itp). Komin systemowy, piec na ekogroszek kupowane u producenta, rury, grzejniki itp. w hurtowni, instalacja elektryczna wykonana wg projektu samodzielnie, ale rozdzielnica podłączona przez elektryka z uprawnieniami. Firmy kładące tynki i posadzki wyłonione na oferteo. Tak więc jak widać wystarczy poświęcić troszkę czasu na znalezienie materiałów w dobrych cenach i pilnowanie stawek wykonawców, a można zamknąc budowę w 200-220 tys. (bez ogrodzenia, trawniczków itp). samodzielnie wykonałem ocieplenie poddasza i instalacje elektryczną, a resztę tak jak pisałem firmy wyłonione poprzez ogłoszenia na oferteo. Jak ktoś nie wierzy zapraszam do obejrzenia domu, faktur itp ;)

Trochę odbiegając od tematu, ale nie do końca…

Swego czas pojechałem do DE osobiście po auto, czego to ja się nasłuchałem, co i za ile można kupić…

No cóż kupiłem co było, aż tak tanio nie było, póżniej nie okazało się, że było tak różowo, ale summa summarum nie było tak źle ;)

Jeżeli ktoś wierzy, że na forum znajdzie, że ktoś wybudował tak tanio jak nam się zamarzyło i na dodatek nie przeszkadza mu, że w okół glina i błoto, ogrodzenia nie ma i to nie jest problem… no cóż współczuję 'naiwnym' inwestorom…

Nie wspierajcie fikcji na tym forum…

to zrobiłem sam, to sam, tam rodzina, tu tysiąc, tu kilka tys. i już jest ta różnica, o której mówimy. Później okaże się, że ktoś chce deskowanie z dachówką, gładzie, ciepły montaż, okna 3 szybowe, itp.

Co więcej, ja nie wyobrażam sobie szukania fachowców na oferteo… powodzenia w odbiorze i dalszym urzytkowaniu :D

Jak ktoś chce mieć coś zrobione dobrze to dobrym określeniem jest tu powszechnie na forum 'cena rynkowa' :D

Co znaczy zamknąć budowę?

Przecież nikt nie mieszka w SSZ?

Nie na darmo kredyty są wycenione na 2,5 tys m2 a i tak nie starcza :D

jurken - to co opisujesz to praktycznie stan deweloperski, a wychodzi mniej niż 700 złotych za m2. Na wiarę nie przyjmę takiej kwoty. Gdzie dziennik budowy? ;)

Zgadza się. Dziennik budowy oczywiście jest. Mam bardzo surowego kierownika budowy. Bywał po kilka razy w tygodniu na placu. Każdy drobny błąd wychwytywał i od razu nakazywał poprawiać. To taki lokalny koszmar wykonawców. Dlatego go wybrałem, żeby właśnie dopilnował prawidłowego wykonania. Może w waszych regionach są inne stawki wykonawców? Ja ostatnio płaciłem za posadzki maszynowe 9,5 zł brutto za metr kwadratowy (bez materiału). Jak to wygląda w waszych stronach?

Szanowni forumowicze! Nie atakujcie Jurkena za to, że jemu udało się taniej zbudować niż Wam (mnie pewnie też). Czy ma nas za to przepraszać? Albo przynajmniej nie wolno mu się pochwalić?

Różnice mogą przecież także tkwić w lokalnych uwarunkowaniach, a twarde negocjacje ze sprzedawcami i wykonawcami też mogą dużo zdziałać.

Co do wylewek, to na Śląsku koszt 28 - 31 zł/m2 z materiałem. Bez materiału, słyszałem o 11 zł/m2

Oliwkawawa, czy brat miał umowę z wykonawcą? Dlaczego nie usunęli usterek w ramach gwarancji?

Waldku mój post nie jest bynajmniej atakiem. Jurken osiągnął wynik finansowy tak niski, że po prostu ciekawość mną powoduje jak to wyglądało w szczegółach. W takiej kwocie (700 za m2) do deweloperskiego trudno zmieścić same materiały, więc fajnie byłoby zobaczyć na czym udało się zrobić tak znaczne oszczędności. Może warto materiały kupować w rzeszowskim? :)

U nas (dolnośląskie) wylewki po 10 zł za metr, ale jak duży dom to można było coś utargować. Czyli tu koszt niewiele większy albo taki sam.

Szanowni forumowicze! Nie atakujcie Jurkena za to, że jemu udało się taniej zbudować niż Wam (mnie pewnie też). Czy ma nas za to przepraszać? Albo przynajmniej nie wolno mu się pochwalić?

Różnice mogą przecież także tkwić w lokalnych uwarunkowaniach, a twarde negocjacje ze sprzedawcami i wykonawcami też mogą dużo zdziałać.

Co do wylewek, to na Śląsku koszt 28 - 31 zł/m2 z materiałem. Bez materiału, słyszałem o 11 zł/m2

Oliwkawawa, czy brat miał umowę z wykonawcą? Dlaczego nie usunęli usterek w ramach gwarancji?

Bo firma się zwinęła jak tylko posypały się telefony od nabitych w butelkę Inwestorów...

Waldku mój post nie jest bynajmniej atakiem. Jurken osiągnął wynik finansowy tak niski, że po prostu ciekawość mną powoduje jak to wyglądało w szczegółach. W takiej kwocie (700 za m2) do deweloperskiego trudno zmieścić same materiały, więc fajnie byłoby zobaczyć na czym udało się zrobić tak znaczne oszczędności. Może warto materiały kupować w rzeszowskim? :)

U nas (dolnośląskie) wylewki po 10 zł za metr, ale jak duży dom to można było coś utargować. Czyli tu koszt niewiele większy albo taki sam.

Znajomy mój pracuje w centrum zaopatrzenia w materiały budowlane, i również buduje teraz domek. Jestem przekonana, że z uwagi na swoje stanowisko oraz znajomości, ma ceny na materiały prosto od producenta.

Obecnie ma SSZ z tynkami i wylewkami + ocieplenie zewnętrzne. Zapytam go, czy metr kwadratowy jego inwestycji nie przekroczył 1000 zł. Coś czuję że wybuchnie śmiechem, ale co mi szkodzi zapytać :)