Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który lepszy wieszak do zabudowy poddasza

Maher

Recommended Posts

Witam

Ocieplam poddasze użytkowe i zastanawiam się który wieszak do profili CD będzie lepszy (szybszy w montażu lub bardziej stabilniejszy), planuje dać 2 warstwy wełny po 15cm.

1.http://allegro.pl/wieszak-kotwowy-do-poddaszy-koelner-17-cm-cd-60-gk-i3637071680.html

2. http://allegro.pl/wieszak-plaski-es-60-225-do-profili-cd-50szt-35-00-i3654380375.html

Odnośnie nr 2 to ile większy rozmiar mam kupić do wełny 15cm (naddatek ponad 15cm się zagina i trzyma wełnę pomiędzy profilami CD)

tez wlasnie ukladam izolacje i tak mysle ze latwiej by bylo z grzybkowym chyba niz ES. Kuzyn mi doradzil jednak ES ze lepszy i go wzialem.

Może przez to nr 2 (ES) był pierwszy i nikt nie chcę zmieniać przyzwyczajeń, ale zastanawiam się czy nr 1 nie pójdzie szybciej i można wełnę w całości układać i nie ciąć co 40cm pomiędzy przegrody jak to jest przy 2.

A ile kupiłeś wieszaki ES większe, aby zagiąć różnicę do trzymania wełny.

Edytowane przez Maher

Może przez to nr 2 (ES) był pierwszy i nikt nie chcę zmieniać przyzwyczajeń, ale zastanawiam się czy nr 1 nie pójdzie szybciej i można wełnę w całości układać i nie ciąć co 40cm pomiędzy przegrody jak to jest przy 2.

A ile kupiłeś wieszaki ES większe, aby zagiąć różnicę do trzymania wełny.

Na grzybkach pójdzie Ci szybciej. Więc ja radze Ci kupić grzybki.

I nie 17 cm tylko 27 cm, jeśli planujesz 15 cm ocieplenie pod krokwiami. Grzybek wysuwasz 18 - 19 cm od krokwi.

Pozdrawiam

no tak już wiem skąd ludzie biorą teorie o osiadaniu wełny, rób tak dalej wysuwaj nawet na 20cm i więcej.

Upychajmy wszystko na siłę ;-) będziemy mieć za parę lat robotę. Starszy jesteś ode mnie i pewnie nie raz poprawiałeś robotę geniuszy którzy wciskali wełnę gdzie się da . . . A chyba Tobie nie trzeba mówić jakie będą tego skutki .

Tak myślę że jakbym wziął nr2 (ES) to też by się dało wełnę w całości włożyć (montuje wieszaki, przez wieszaki przebijam wełnę i podwiązuje ją sznurkami pomiędzy wieszakami, następnie to wystających wieszaków montuje profile CD).

Odnośnie upychania wełny to nie powinno się jej upychać bo z czasem się rozpręży i popękają rigipsy?

Chodzi o to ze jak za bardzo wcisniesz welne to mozesz wypchnac membrane albo zatkac szczeline przy deskowaniu. Brak cyrkulacji powietrza, wilgoc zostaje w welnie i po pewnym czasie zamiast welny masz grzyby. Czasami we wczesniejszej fazie lod na plycie czy tez scianach, jak fachowcy upychali ile wlezie izolacji przy sciankach dzialowych wg zasady im wiecej tym lepiej

Witam

Ocieplam poddasze użytkowe i zastanawiam się który wieszak do profili CD będzie lepszy (szybszy w montażu lub bardziej stabilniejszy), planuje dać 2 warstwy wełny po 15cm.

Wszystko rozbija się o Klasę nośności jedne są słabsze a drugie mocniejsze mają większy udźwig . WIESZAKI KOTWOWE BEZPOŚREDNIE (grzybki ) to 0,25 kN (25kg) a WIESZAKI BEZPOŚREDNIE (esy ) Klasa nośności 0,40 kN (40kg). Dlatego trzeba stosować odpowiednie WIESZAKI w odpowiednich miejscach do tego przeznaczonych przez producenta.

Ktoś spyta dlaczego tak to wygląda ? bo na oko jest podobnie ,wszystko przez zatrzask ,który w grzybku przyspiesza montaż zastępuje mocowanie 2 wkrętów .

Edytowane przez animuss

Nie podawaj klas dla akcesorii aprobowanych.

Linkowany poz. 1 nie pasuje w zasadzie do żadnego profila CD60 kleszcząc blokuje i rozgina profil. poz. 2 to blaszka nadająca się może do sufitów.

Nie interesuje mnie konkretna firma ,i marność jej produktów.Chodzi o naświetlenie różnicy a bez liczb nie da się tego wytłumaczyć .

• 2 years później...