Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop garażu nieogrzewanego-podparcie

Recommended Posts

Mam w projekcie garaż dostawiony do zewnętrznej ściany szczytowej.

Jeden z boków stropu jest oparty (wmurowanyv ok 6 m dł.) w ścianę zewnętrzną 2W. Fundament wspólny dla domu i garażu

Garażu nie zamierzam ani ocieplać ani ogrzewać.

Nie podoba mi się ten 6-CIO METROWY betonowy mostek termiczny w ścianie zewnętrznej. Mozna go zlikwidować ocieplając strop z góry i dołu ale myślę że lepiej byłoby odsunąć siany garażowe a strop "zakończyć" podciągiem (jest już taki zaprojektowany w połowie )

Co o tym sądzicie ?

Mam nadzieję że opis jest w miarę jasny.

wieniec wystarczy - chyba nie ma sensu tyle kasy ładować w betonowy strop, po to żeby urządzić na nim graciarnię.

U mnie jest tylko wieniec (garaż dwustanowiskowy 7 x 7 metrów). Na wieńcu spoczywa konstrukcja kratownicowa dachu z możliwością zrobienia niewielkiej graciarni również (można ułożyć dechy).

Wydaje mi się, że pakujesz się niepotrzebnie w koszty z tym betonowym stropem. Zwłaszcza nad garażem. Jaką wysokość będziesz miał na tym poddaszu? Bo u mnie w świetle między belkami wychodzi coś z metr osiemdziesiąt?

no to, jak masz mieć 1,8 metra wysokości na stryszku - to spokojnie odpuść sobie strop betonowy wystarczą dechy na kratownicach - zresztą jak zapytasz o cenę tego stropu to pewnie sam dojdziesz do podobnego wniosku

ja mam wokół domu ścianę 3-w i jedna ściana domu jest ścianą wspólną z garażem. Ściany domu i garaż były murowane jednocześnie (cegły w przeplocie - to są te 'strzęipa', tak?). Nad garażem jest wieniec betonowy, którego jeden bok leży na ścianie elewacyjnej domu. Tak więc u mnie garaż nie jest niczym powiązany ze ścianą nośną domu (za wyjątkiem kotew które łączą ścianę elewacyjną i nośną w ścianie 3w)

U mnie w ścianie 2w byłby to kształt U . chyba ,że zrobię ten dodatkowy podciąg.

Tak, tak - "U" to nie wieniec - tylko takie niewiadomo co.

Najlepiej w twoim przypadku chyba by było z podciągiem, albo drożej - domurować ściankę osłonową w garażu i na niej dać wieniec (tak jak u mnie) - to zabezpieczy miękką izolację i będziesz mógł przy tej ścianie zrobić graciarnię, powiesić półki i inne takie tam

chcialbym się wtrącić w kwestii stropu nad garażem. Otóż w moim projekcie jest również strop betonowy, którego na dobrą sprawę nie chciałem, bo i po co, ale projektant stwierdził, że drewniany być nie może, gdyż zabraniają tego przepisy p-poż. Więc jak to jest? Czy muszę kłaść betonowy?Dom z garażem jednostanowiskowym, przyklejony do ściany szczytowej.

W ramach adaptacji projektu gotowego pani projektant dostawiła mi do ściany szczytowej garaz jednostanowiskowy 4x7 m. Dach jednospadowy kryty dachówką (jak dom). Stropu - brak. Krokwie oparte na belce wspartej na drewnianych słupach skrytych w warstwie styropianu (ściana wspólna z domem) i na wieńcu. Ocieplenie dachu podobnie jak poddasza uzytkowego (dachówka, folia, wełna, folia, płyty g-k). Garaż ocieplony (łącznie ze ścianą wspólną z domem - od srodka), ale nie ogrzewany.