pakaj2d2 27.10.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Cześć. Z takim pytaniem. Jaką papę polecacie aby zakupić na deskowanie lub jak się u was sprawdziła. Dach mam kopertowy o nachyleniu 35 stopni. Dach nie będzie kryty odrazudachówką dopiero za rok może dwa będzie dachówka. A do tego czasu ma to się sprawdzić i później też. W hurtowni proponowali mi takie produkty:Barierę fle'xPapę icopal pet Co radzicie co wybrać, jakie są wasze propzycję co się sprawdzi w rozsądnej cenie. Napewno to nie ma być folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.10.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Przecież bariera to folia! W Twoim przypadku przy tak długim oczekiwaniu na krycie docelowe powinna być papa termozgrzewalna wierzchniego krycia modyfikowana na poliestrze grubości minimum 4 mm. Zakłady powinny być zgrzane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xana 21.11.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Witam Podepnę się do wątku aby nie zakładać nowego. Czy papa: ICOPAL Baza PYE PV250 S4 będzie właściwa na dach "deskowany" płytą OSB pod dachówkę ceramiczną ? Dach będzie miał kąt nachylenia około 40stopni. Dostałam taką ofertę z hurtowni. Według zaleceń moich majstrów ma być papa na osnowie z włókniny poliestrowej i modyfikowana SBS.Czy taką papę można mocować mechanicznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.11.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Można. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol_neo 19.01.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 również podpinam sie aby nie tworzyć nowego ja w tym roku będę krył na początech chce położyć papę ze względu na małe fundusze a za kilka lat około 5 może 6 chce położycć dachówkę proszę o informacje jak kłaść tę papę i jaką termo czy nie i czy przybijać papiakami + podkładki. Czytałem aby położyć wzdłuż rynien przybujając jedynie górę papiakami bez podkładek następnie smarować lepikiem na zimno i następna warstwa przybijana tylko górą itd itd przy kominach podkleić lepikiem na zimno. Ale czy to wytrzyma taki długi okres. Obok mojej działki jest stara chałupa pokryta zwykłą papą przybita papiakami z podkładkami i jakoś sie nie leje:) Nadmieniam iż dom buduję całkiem sam a tu mam lukę proszę o pomoc w temacie a dach 40 stopni dwuspadowy prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 19.01.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Skoro zakładasz, ze nawet 5 lat to nie ma co oszczędzać i kupić porządną papę 4-5 mm grubości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.01.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Przy tak długim oczekiwaniu na krycie docelowe należałoby mechanicznie zamocować papę podkładową termozgrzewalną i na nią przygrzać papę wierzchniego krycia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol_neo 19.01.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 czy papa podkładowa i potem wierzchniego krycia nie będzie równe lub prawie równe do blachy trapezowej licząc ze papa wierzchniego krycia m kosztuje jakies 12 zł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.01.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 A jakie to ma znaczenie? Skoro planujesz bardzo tanie krycie docelowe to krycie wstępne może wydawać się relatywnie drogie. Błędem jest rozpoczynanie budowy gdy budżet nie obejmuje pokrycia dachu. Oczywiście możesz pokryć dach jedną warstwą byle jakiej papy i jak zacznie przeciekać nabijesz kolejną warstwę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol_neo 21.01.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 źle zostałem zrozumiany krycie docelowe będzie wykonane z dachówki ceramicznej ale muszę odetchnąć trochę finansowo, plan mam taki aby wykonać deskowanie i położyć papę potem dachówkę. Rozważam zamianę papy na blachę trapezową gdyż jak policzę 1 m2 papy i 1 m2 blachy trapezowej to będzie podobny koszt któraż to blacha wytrzyma dłużej niż papa. A papowanie wykonac dopiero przed położeniem dachówki Jezeli jestem w błędzie proszę o solidne prostowanie:) dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 21.01.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Tylko czy ma to sens 2 razy robić dach, płacić za blachę trapezową pewnie z 10-15 zł (no chyba, że masz ją darmo) skoro najtańszą co wcale nie oznacza złą dachówkę cementową można kupić w cenie 18zł/m2 i można całkiem zapomnieć o dachu. A jak będzie kasa i nie przejdzie chęć wracania do tematu dachu to za 10-20 lat można ją wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol_neo 21.01.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 czyli co proponujecie papę podkładową (na gorąco/papiaki z podkładami) i na to dopiero wierzchniego krycia na gorąco ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.01.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Skoro się wszystko wyjaśniło to można na deski nawet zamontowane ażurowo (przed docelowym kryciem uzupełni się deskowanie) zamontować ondulinę (nie występuje zjawisko roszenia). Czy blacha trapezowa czy ondulina po demontażu zawsze do odsprzedaży. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psotka1719512075 22.01.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 mysle ze wystarczy papa wierzchniego krycia - 2 - 3 lata spokojnie.u mnie w okolicy sa domy pod papą i kilka lat - zamieszkałeoczywiscie jest to rozwiazanie ekonomiczneja mam 2 lata i żadnych przecieków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol_neo 22.01.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 rozmawiałem dzisiaj z producentem pap w mojej okolicy zaproponowali mi papę wierzchniego krycia SBS o grubości 52 mm taka powiedzmy 2 w 1 ma w sobie od razu podkład i gwarancję 5 lat można miejscami podkleić na lepikiem (ale niekoniecznie) mocowana mechanicznie. Czy to dobre rozwiązanie czy lepiej zastosować papę podkładową i dopiero wierzchniego krycia. Wszystko robię sam więc nie liczę się z ceną robocizny. Czy powiedzenie "co jest do wszystkiego jest do niczego" będzie miało zastosowanie w rozwiązaniu czy też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 22.01.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Ta 5,2mm to prawdopodobnie termo. niepotrzebny lepik, wystarczy przygrzać. Wystarczy 1 warstwa. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol_neo 25.03.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 postanowiłem pokryć blachą trapezową koszt około 22 zł m2 papa wyjdzie jakieś 18 za m2 ale czy mogę na deskowanie bez łat i kontr-łat zamontować blachę trapezową???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Nie radzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 26.04.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 co sądzicie o pokryciu deskowania papą dachbit v60 S30 zgrzewalna, podkladowa na welonie z włókien szklanych? potem kontrlaty, łaty i dachówka karpiówka w koronkę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 02.08.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Witam,podłącze sie pod temat. Planuje robić pełne deskowanie na to papę i w ciągu jakiegoś miesiąca położę dachówkę ceramiczną. Czy ktoś może mi polecić jakąś porzadną papę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts