Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa na deskowanie - jaka ?

pakaj2d2

Recommended Posts

Cześć.

Z takim pytaniem. Jaką papę polecacie aby zakupić na deskowanie lub jak się u was sprawdziła. Dach mam kopertowy o nachyleniu 35 stopni. Dach nie będzie kryty odrazudachówką dopiero za rok może dwa będzie dachówka. A do tego czasu ma to się sprawdzić i później też. W hurtowni proponowali mi takie produkty:

Barierę fle'x

Papę icopal pet

Co radzicie co wybrać, jakie są wasze propzycję co się sprawdzi w rozsądnej cenie. Napewno to nie ma być folia

Przecież bariera to folia! W Twoim przypadku przy tak długim oczekiwaniu na krycie docelowe powinna być papa termozgrzewalna wierzchniego krycia modyfikowana na poliestrze grubości minimum 4 mm. Zakłady powinny być zgrzane. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Witam

Podepnę się do wątku aby nie zakładać nowego.

Czy papa: ICOPAL Baza PYE PV250 S4 będzie właściwa na dach "deskowany" płytą OSB pod dachówkę ceramiczną ?

Dach będzie miał kąt nachylenia około 40stopni.

Dostałam taką ofertę z hurtowni. Według zaleceń moich majstrów ma być papa na osnowie z włókniny poliestrowej i modyfikowana SBS.

Czy taką papę można mocować mechanicznie ?

• 1 month później...
również podpinam sie aby nie tworzyć nowego ja w tym roku będę krył na początech chce położyć papę ze względu na małe fundusze a za kilka lat około 5 może 6 chce położycć dachówkę proszę o informacje jak kłaść tę papę i jaką termo czy nie i czy przybijać papiakami + podkładki. Czytałem aby położyć wzdłuż rynien przybujając jedynie górę papiakami bez podkładek następnie smarować lepikiem na zimno i następna warstwa przybijana tylko górą itd itd przy kominach podkleić lepikiem na zimno. Ale czy to wytrzyma taki długi okres. Obok mojej działki jest stara chałupa pokryta zwykłą papą przybita papiakami z podkładkami i jakoś sie nie leje:) Nadmieniam iż dom buduję całkiem sam a tu mam lukę proszę o pomoc w temacie a dach 40 stopni :) dwuspadowy prosty

A jakie to ma znaczenie? Skoro planujesz bardzo tanie krycie docelowe to krycie wstępne może wydawać się relatywnie drogie. Błędem jest rozpoczynanie budowy gdy budżet nie obejmuje pokrycia dachu. Oczywiście możesz pokryć dach jedną warstwą byle jakiej papy i jak zacznie przeciekać nabijesz kolejną warstwę. Pozdrawiam.

źle zostałem zrozumiany krycie docelowe będzie wykonane z dachówki ceramicznej ale muszę odetchnąć trochę finansowo, plan mam taki aby wykonać deskowanie i położyć papę potem dachówkę. Rozważam zamianę papy na blachę trapezową gdyż jak policzę 1 m2 papy i 1 m2 blachy trapezowej to będzie podobny koszt któraż to blacha wytrzyma dłużej niż papa.

A papowanie wykonac dopiero przed położeniem dachówki

Jezeli jestem w błędzie proszę o solidne prostowanie:) dziękuje za pomoc

Tylko czy ma to sens 2 razy robić dach, płacić za blachę trapezową pewnie z 10-15 zł (no chyba, że masz ją darmo) skoro najtańszą co wcale nie oznacza złą dachówkę cementową można kupić w cenie 18zł/m2 i można całkiem zapomnieć o dachu. A jak będzie kasa i nie przejdzie chęć wracania do tematu dachu to za 10-20 lat można ją wymienić.

Skoro się wszystko wyjaśniło to można na deski nawet zamontowane ażurowo (przed docelowym kryciem uzupełni się deskowanie) zamontować ondulinę (nie występuje zjawisko roszenia). Czy blacha trapezowa czy ondulina po demontażu zawsze do odsprzedaży. Pozdrawiam.

rozmawiałem dzisiaj z producentem pap w mojej okolicy zaproponowali mi papę wierzchniego krycia SBS o grubości 52 mm taka powiedzmy 2 w 1 ma w sobie od razu podkład i gwarancję 5 lat można miejscami podkleić na lepikiem (ale niekoniecznie) mocowana mechanicznie. Czy to dobre rozwiązanie czy lepiej zastosować papę podkładową i dopiero wierzchniego krycia. Wszystko robię sam więc nie liczę się z ceną robocizny. Czy powiedzenie "co jest do wszystkiego jest do niczego" będzie miało zastosowanie w rozwiązaniu czy też nie

• 2 months później...
  • 5 weeks później...
  • 1 year później...