Ivan188 27.10.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Cześć.. mam kilka pytań do Was. 1. Chcę zamontować oświetlenie + 1 lub 2 gniazda w pomieszczeniu tego pozbawionym. a) Jaki przekrój kabla ? 3x1,5mm2 starczy ?Nie chcę dawać dwóch kabli, z różnymi przekrojami [wiem, że 1,5mm2 na oświetlenie i 2,5mm2 na gniazda], ponieważ jest to dla mnie nieopłacalne. Najważniejsze to oświetlenie bo z niego będę czasami korzystał [w szczególności w okresie październik-marzec gdy szybko staje się ciemno] , a gniazdo może czasem się przydać. Prąd będę ciągnął z innego pomieszczenia, jakieś 17m dalej. b) Zastosować do tego jakieś zabezpieczenie ? Jeśli tak, to jakie ? 2. W garażu chciałbym zamontować sobie wyłącznik nadprądowy żebym nie musiał ciągle ganiać do domu żeby wymienić bezpiecznik przy zwarciu. Mam w nim instalacje pod 230V i tzw. siła. Z racji, że pod 'siłe' mam podłączoną tylko spawarkę to myślę, że tutaj żaden nie jest potrzebny - chyba, że też warto go mieć ? No i te 230 pod które podłączane są różne urządzenia i czasem jak nastąpi zwarcie to muszę iść do domu wymienić bezpiecznik. Co o tym myślicie ? Jakie eSki będą odpowiednie ? Z góry uprzejmie dziękuję za wszelkie informacje i pomoc. Edytowane 27 Października 2013 przez Ivan188 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.10.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Zależy jak mocno zamierzasz obciążać te gniazda - jak ładowarką do telefonu to nie ma problemu. Jak na tym ma być czajnik bezprzewodowy to lepiej żeby to był osobny przewód 3x2,5. Eski mają to do siebie, że przy pełnym zwarciu lubią polecieć wszystkie na linii. Widziałem takie przypadki nawet przy zachowanym stopniowaniu bezpieczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivan188 27.10.2013 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 @UP.Co do pkt 1 to gniazda jak już byłyby używane do podłączenia szlifierki, wiertarki.. [ale tylko sporadycznie, może ew. jakieś inne rzeczy]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.10.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Tak, bo szlifierka ma inną wtyczkę a wiec i gniazdo jest takie, że innego odbiornika o większej mocy nie włączysz.Nie ma gniazd dedykowanych do konkretnych odbiorników w tym kraju. Obwody gniazdowe należy wykonywać przewodem 3x2,5 i chronić wyłącznikiem RCD.Obwody oświetleniowe już tego aparatu (poza łazienkami) nie wymagają.A zasilanie gniazd i oświetlenia jednym obwodem jest nie tylko poważnym błędem w sztuce, ale również wbrew Rozporządzeniu i warunkach jakim mają odpowiadać budynki... a więc jest łamaniem prawa. Koledze yaiba83 brak konsekwencji, bowiem jeszcze wczoraj przekonywał iż przewód o przekroju 1,5mm2 jest wystarczający do zasilenia płyty o mocy 7,5kW gdzie jedno pole grzejne ma moc ok 2,5kW http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220131-p%C5%82yta-indukcyjna-7kw&p=6192377#post6192377A w tym wątku obawia się czajnika.Ale może poszedł po rozum do głowy.Proponuję również by kolega rozpoznał różnice pomiędzy znaczeniem słowa "stopniowanie" a "selektywność". Edytowane 27 Października 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.10.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Po pierwsze mówimy o nowej instalacji a nie istniejącej.Prawdopodobnie na 1,5mm2 też by zadziałała.Po drugie chyba mówimy o większej odległości. No chyba, że wg ciebie długość przewodu nie ma znaczenia to zwracam honor.Co do stopniowania i selektywności przepraszam za przejęzyczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.10.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Kolego piszesz bez zastanowienia a po zwróceniu uwagi dorabiasz ideologię do swych "rad". Więc po pierwsze -oczywiście, że chodzi o nową instalację i właśnie ta nowa instalacja nie może mieć w jednym obwodzie opraw oświetleniowych i gniazd gdyż Rozporządzenie o budynkach... zabrania takiego wykonania o czym pisałem wcześniej. Po drugie -nie wiem o długości którego przewodu piszesz gdyż autor wątku wyraźnie informuje, że: W garażu chciałbym zamontować sobie wyłącznik nadprądowy... więc obwody będą prowadzone w obrębie tego obiektu. A obwody gniazdowe w instalacji którą można praktycznie zaliczyć do instalacji przemysłowej wykonane przekrojem 1,5mm2 to absurd totalny. I Ty jako osoba tak ochoczo udzielająca praktycznie w ciemno gwarancji na podstawie jednostronnego opisu powinna wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.10.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Po drugie -nie wiem o długości którego przewodu piszesz gdyż autor wątku wyraźnie informuje, że: więc obwody będą prowadzone w obrębie tego obiektu. Proszę uprzejmie przeczytaj pierwszy post w tym wątku jeszcze raz - najlepiej tak między podpunktem a i b. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.10.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Na pierwszym poście wątek się nie kończy. Mamy jeszcze takie informacje. Co do pkt 1 to gniazda jak już byłyby używane do podłączenia szlifierki, wiertarki.. [ale tylko sporadycznie, może ew. jakieś inne rzeczy] Które zresztą sam rozszerzyłeś o czajnik. A jutro lub pojutrze autor włączy ewentualnie grzejnik lub spawarkę i wcale mu tego nie zabronisz Ale może wskażesz zapis o uwarunkowaniu przekroju przewodu obwodu gniazd od odbiorników do tychże gniazd przyłączanych. Jaki do ładowarki a jaki do czajnika? Wskaż jeszcze gniazda które nie pozwolą włączyć czajnika tam gdzie ma być włączana ładowarka. Więc przeczytaj jeszcze raz proszę swoją "radę" #2 bo jak na razie to lejesz wodę przyjacielu więc i wodę z mózgu robisz innym osobom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 28.10.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Prawdopodobnie na 1,5mm2 też by zadziałała. Możliwe, że na 1,0 mm2 też by zadziałała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts